MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


MICHALOVCE: Krásu umenia prezentovali priamo v krajine


Festival Landartové záhrady prebiehal v Michalovciach a okolí od septembra do novembra 2012.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Dotáciu na realizáciu nultého ročníka projektu Landartové záhrady - medzinárodného sochárskeho a priestorového sympózia a sprievodných podujatí súviselo s projektom Európske hlavné mesto kultúry, ktorý bol spolufinancovaný z dotačného systému  Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Pojem Landartové Záhrady  vychádza z Landartu (umenie v krajine), vzťah k prírode a k poľnohospodárstvu.  Záhrada je priestor väčšinou za každým domom, kde sa niečo pestuje. V tomto projekte sa „pestuje“ umenie na priestoroch v krajine okolia Michaloviec.


Vytvorenie priestoru pre takýto umelecký štýl na konci Slovenska, alebo z východnej strany na začiatku Slovenska, mňa ako autora  i organizátora (Mgr.art. Peter Králik) lákal už dávno.

Predovšetkým kvôli krajinným možnostiam,  veľkým poľným plochám, hustým lesom, či šikmým lúkam a pastvinám na okraji dedín. Matej Ivan a Peter Králik vypísali na hrádzu rieky Laborec 60 metrový nápis LZ. Je lepšie mat takýto pútavý nápis na hrádzi pri hlavnej ceste, ako veľký bilboard. Takéto nápisy vytvorili na troch najpútavejších miestach v okolí mesta. Kosačka ako stroj na kosenie trávy väčšinou v záhradách sa stala na istý čas písacím prostriedkom, ktorým tento nápis zrealizovali,. V trochu inej podobe vzniklo logo festivalu, ktoré ma premiéru v materiáli  drevoštiepky dusenej do formy písmena L. Na festivale prevládajú väčšinou odpadové materiály z poľnohospodárstva a z lesného hospodárstva.

Smerom von z Michaloviec za obcou Pozdišovce sa vám naskytne pohľad na veľký zhluk slamených balíkov. Keď prídete bližšie zistíte, že je to horizontálne polozený kríž ktorý je stupňovito nainštalovaný ,stačí vyjsť na vrchol a cely obrazu kríža mate pred sebou. Sochár Tomáš Kramárek vytvoril nadrozmerný štipec na prádlo z odpadového materiálu – bývalé kamenne obrubníky z mesta, tento objekt vystavil na trávnatú plochu na námestí, ktorú niekedy lemovali tieto obrubníky. Pri prechádzke na neďalekom Hrádku objavíte prameň vody, ktorý zrazu steká dole za múrmi kaplnky. Je to zásah  umelkyne z Poľska Martyny Wolnej. Tento festival bol prešpikovaný sprievodnými podujatiami, ktoré  tvorili prednášky, prezentácie, koncerty a výstavy.

Foto: Martina Králiková


 

Zverejnené: 28.11.2012
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov