MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Michalovčan spí na zastávke už dva mesiace


Michalovčania začínajú s chladnejším počasím kúriť v domoch a bytoch. 64-ročný Michalovčan Miroslav V. si už druhý mesiac zapne zips na lacnej koženke, podloží si pod hlavu noviny a zaspáva na autobusovej zastávke.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Miroslav V. je otcom troch detí. Tak ako každý bezdomovec aj jeho životný príbeh nebol len o alkohole a ľahostajnosti. Mnohí obyvatelia sídliska Stráňany si ho pamätajú ako vzorného otca. Bez peňazí a bezdomovcom je už približne 7 mesiacov po návrate z Čiech, kde naposledy pracoval. Hoci má podľa vlastných slov odpracovaných 40 rokov z toho 27 v Českej republike svoj dôchodok posledné mesiace vôbec nevidel. Žije len z toho, čo mu dajú obyvatelia sídliska. Tvrdí, že na zastávke pri elektrotechnickej škole prespáva preto, že nemá kam ísť. Kam pôjde, keď teploty klesnú pod nulu zatiaľ netuší.

 

V lete bol na pokraji psychických síl a pokúsil sa vyskočiť z okna bytového domu na Užhorodskej ulici. V poslednej chvíli ho zachránili dvaja policajti, ktorí ho chytili za opasok a vytiahli do bezpečia na chodbu.  Miroslava potom hospitalizovali v psychiatrickej nemocnici. O niekoľko týždňov ho už Michalovčania mohli vidieť ako v pyžame a s barlou sa prechádza v uliciach mesta. Od augusta prespáva na tejto zastávke.

 

 Nie každý bezdomovec stojí o pomoc druhých. Najznámejším prípadom je zarastený muž obalený igelitovými taškami, ktorý prespáva na lavičkách priamo v centre mesta. Ten pomoc druhých „úspešne“ odmieta už niekoľko rokov.

 

Na ulici je majstrom prežitia. Bez cudzej pomoci dokázal prežiť na ulici už niekoľko zím. V najtvrdších mrazoch sa schovával v nemocnici, alebo v čakárni na poliklinike. Zanedbaný a zapáchajúci muž však svojou prítomnosťou veľkú radosť nerobí lekárom ani pacientom.   

Svoje o bezdomovcoch a opilcoch vedia aj michalovskí záchranári a lekári. Neraz v lete aj v zime vyrážajú práve k opitým bezdomovcom, ktorí často nehybne ležia na chodníku, alebo pri ceste.

 

Pomocnú ruku podáva v zime bezdomovcom Územný spolok Slovenského červeného kríža v Michalovciach, ktorý sídli v budove pri železničnej stanici. Niektorí bezdomovci sa napriek tomu radšej schovávajú v schátraných a opustených budovách. Medzi najznámejšie miesta v Michalovciach, kde sa v zime zdržujú bezdomovci je budova bývalého obchodného domu Elán, budova bývalej veterinárne správy, ale aj vestibul železničnej stanice.

 

FOTO: NIL

Zverejnené: 15.10.2011
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov