MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Prečo sú kalórie pre stravovací denník prebytkom


Každý deň prináša niečo iné, niečo nové. Takisto aj denná potreba kalórií je iná. Pri štandardnom dennom limite tento dôležitý fakt zanedbávame.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Predstavte si náročný deň v živote ženy – potrebujem sa veľa sústrediť, vypadnú trolejbusy, musím utekať tri zastávky pešo, aby som stihla poradu o jednej po pauze – psychická či yzická námaha – ide o potrebné kalórie navyše. Tieto individuálne fakty veľmi často zanedbávame, čo vedie k negatívnemu dopadu na náladu aj energiu. Výskum ukázal, že tí z nás, ktorí sa sústreďujú na dodržiavanie nejakej diéty a striktný počet kalórií, ktoré musia prijať a vydať, majú dva druhy dní. Dobré a zlé. Dobré sú všetky, kedy udržali svoj kalorický príjem pod hladinou maxima a zlé tie, kedy ho prekročili. V tom momente sa náš mozog prestaví do režimu „aj tak je to už jedno“ a konzumujeme viac ako obvykle. Len preto, že sme prekročili určitú pomyselnú číselnú hodnotu. Aké demotivujúce môžu byť tieto okamihy v živote ženy strážiacej si svoju váhu, však? S nastavenými kalorickými limitmi a výdajmi sme vždy o krok bližšie tomuto stavu. Samotné počítanie kalórií odvracia našu pozornosť od skutočnej nutričnej hodnoty potravín. Neplatí automaticky rovnica, že ak jedlo spadá do určitej kalorickej hladiny, tak je pre nás prospešné. Dobrý stravovací denník na tento fakt nezabúda. Príkladom je pohár koly, ktorý síce poskytne super množstvo kalórií, ale živín a vitamínov? Nula celá nič. Počítanie kalórií vedie k mylným predstavám o kvalite potravín.  Stravovací denník by mal byť práve o tom, že si zaznamenávame, aké potraviny jeme a nakoľko sú výživné. Kalórie sú v tomto prípade vyslovene druhoradé.

Čo by mal stravovací denník obsahovať

Spolu s jedlom si do svojho stravovacieho zápisníku zapisujem aj čas, kedy som ho zjedla, prípadne v akej situácii som bola a ďalšie detaily. Tieto informácie mi následne pomôžu odhaliť vzorce správania, ktoré budem môcť upraviť a vďaka tomu zlepšiť svoju životosprávu. Preto sa aj ja zameriavam na návyky a nie na čísla. Akonáhle zmeníme svoje návyky, ostanú nám navždy, pretože to pekné telo za to bude rozhodne stáť. Ak však prestaneme so zapisovaním kalórií, je isté, že si naozaj tieto návyky osvojíme, ak nebudeme mať denný prehľad? Nie každý má tú železnú vôľu. Z hľadiska dlhodobého úspechu a udržateľného stavu je určite vhodnejšou metódou a investíciou stravovací denník namiesto úmorného počítania kalórií.

Reklama, Text a foto: Contentpress

Zverejnené: 20.05.2019
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov