MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Bolestivá pravda o Šírave


Hoci mnohí milujeme Zemplínsku šíravu a jej okolie, nemali by sme si zakrývať oči pred realitou v akej sa dnes Šírava skutočne nachádza.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Pozrite si fotoreportáž, ktorá poodhaľuje súčasný nelichotivý stav na Zemplínskej šírave.

O Šírave píšu a vysielajú  média len pekne alebo vôbec.  Pritom je zaplavená množstvom problémov. Obce, podnikatelia a zainteresovaní v cestovnom ruchu si musia priznať, že Šírava zaspala a je 20 rokov pozadu. Tobogany a ďalšie atrakcie vyrástli po celom Slovenku, pod Tatrami len nie v okolí Šíravy, kde na to bolo prirodzené prostredie. Prečo ? Je to jednoduché. Kým po roku 1989 Šírava ešte ťažila z dobrého mena, ktoré si vypracovala za socializmu, tak si na nej všetci nabíjali vrecká. Ale do rozvoja Zemplínskej šíravy investovali len minimum. Neuvedomili si, že začínať každú letnú sezónu sloganom „Tráva na plážach je pokosená a záchody čisté“ na pritiahnutie turistov a rekreantov donekonečna stačiť nebudú. Pokiaľ Šírava ešte „fičala“ a chodili tu domáci aj zahraniční turisti, nezaujímalo pánov podnikateľov, majiteľov penziónov a chát, že sa málo investuje do rozvoja Šíravy. Všetci sa hrali na vlastnom piesočku. Teraz, keď je šírava na tom biedne máme síce už nádherne penzióny, chaty ale takmer žiadnych turistov. Penzióny žijú hlavne zo svadieb, osláv a obedov, na ktoré si odskočia prevažne Michalovčania, Humenčania alebo Sobrančania. Ako Michalovčana, turistu a rekreanta ma nezaujíma, ktorá obec alebo podnikateľ vlastní, alebo spravuje pláž či rekreačné stredisko. Mňa zaujíma celkový výsledný efekt. A ten je naozaj biedny.

 1.Prímestská oblasť – Biela Hora

Takto vyzerá pláž v rekreačnom stredisku Biela Hora - Prímestská oblasť uprostred letnej turistickej sezóny.

 

Pláž je zarastená, povaľujú sa na nej odpadky a na brehu je množstvo  naplaveného dreva, plastových fliaš a ďalšie odpadky. Kedysi stredisko navštevovali Michalovčania na bicykloch, alebo tu chodili na prechádzky pešo lebo to mali blízko z mesta. Dnes tu nenájdete ani nohu. Výsledný efekt je žiaľ katastrofálny. Na pláži by si dnes nerozložil deku ani turista z Angi mlyna.

 

2. Stredisko Hôrka - Lúč

Mnohí máte určite v pamäti skvelé a hlavne preplnené diskotéky na Lodenici, alebo príjemné posedenia v reštaurácii Kotva, ktorá sa nachádza na kopci a je z nej nádherný výhľad na celú Šíravu. Žiaľ už dlhšiu dobu sú tieto zaradenia v katastrofálnom stave. Objekty, ktoré boli kedysi magnetom strediska dnes rekreantov odpudzujú. Keď ich vidia turisti majú pocit, že sa tu len nedávno skončila vojna.

 

Najnovšie si stredisko nemôžete prejsť dookola. Cesta pred lodenicou je uzavretá rampou a značkou zákaz vjazdu. Autom sa musíte vrátiť naspäť.

 

Letné kino

Posedenia zamilovaných párov zabalených pod jednou dekou, ktoré pod nočnou oblohou sledujú film sú v letnom kine v stredisku Hôrka dávno minulosťou. Kino už niekoľko rokov chátra. Lavičky sú zarastené burinou. Kompetentní roky nenašli spôsob ako tento priestor využiť. Namiesto toho, aby sa tu  organizovali koncerty a rôzne kultúrno-spoločenské podujatia objekt už niekoľko rokov chátra.

 

3. Stredisko Kaluža

Hoci sú v tomto stredisku relatívne nové bazény, je to dosť slabý magnet na to, aby tu niekto strávil týždňovú dovolenku.   Navyše sú to bazény bez fantázie. Chýbajú k ním atraktívne detské šmýkačky, alebo tobogány.

 

Takto vyzerajú detské hojdačky a kolotoč na Kaluži v lete 2011. No otras.

 

Kolotoče

Na Šírave sa žiaľ dlhé roky nezmenil ani spôsob zábavy. Tie isté kolotoče a „Jedem, jedem. Kdo nejvíc zakričí další jízda zdarma.“

 

Známa ulička na Kamenci

Pozliepané stánky pri ceste tiahnuce sa od Kamenca po Kalužu navštívte radšej v noci, aby ste nevideli čo odhaľuje denné svetlo. Mohli by ste mať pocit, že ste prišli do osady a nie do „vychýreného“ letoviska.

 

Cesta na Šíravu

Štát, kraj, mesto a obce už dávno mali presadiť výstavbu cyklotrás a dráh pre korčuliarov, ktorými by sa bez problémov dostali bezpečne z Michaloviec až do posledného rekreačného strediska Paľkov. Cyklochodníkmi mali byť prepojené všetky rekreačné strediská.

 

Autobusové zastávky

Ak si chce turista dať pivko v Michalovciach a chce sa tam odviesť autobusom, už na autobusovej zastávke ho prejde chuť. Jednoducho hnus. Pozrite a posúďte sami ako vyzerajú zastávky v rekreačných strediskách Kaluža, Hôrka a na Medvedej hore počas sezóny 2011. Takto vyzerajú zastávky na Šírave uprostred letnej sezóny.

 

 

PS: Tí, ktorí sa tvária, že Šírave najviac pomohli, asi jej najviac ublížili. Buď svojou nečinnosťou, neschopnosťou, alebo jednoducho svojou chamtivosťou.

 

FOTO: TOM

Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 02.JPG Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 06.jpg Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 142.JPG Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 143.JPG Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 145.JPG Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 19.jpg Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 300.jpg Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 303.jpg Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 336.JPG Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 342.JPG Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 343.JPG Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 345.JPG Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 348.JPG Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 356.JPG Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 446.JPG Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 46.JPG Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 472.jpg Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 53.JPG Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 531.JPG Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 534.JPG Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 58.JPG Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 65.JPG Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 68.jpg Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 69.jpg Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 71.jpg Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 72.jpg Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 75.jpg Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 77.jpg Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 80.jpg Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 82.jpg Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 86.jpg Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 89.jpg Relax - Bolestivá pravda o Šírave - 99.JPG Relax - Bolestivá pravda o Šírave - P1120470.jpg Relax - Bolestivá pravda o Šírave - P1140306.jpg Relax - Bolestivá pravda o Šírave - P1150352.JPG
Zverejnené: 05.08.2011
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov