MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Ak ťuknete do auta neutekajte. Môžete prísť o vodičák


Pri rôznych ťukancoch na parkoviskách, kde sa vodič poškodeného auta nenachádza pri vozidle, nepostačuje len zanechanie lístka za stieračom so svojimi kontaktnými údajmi. Vodiča druhého auta musíte vyhľadať, alebo zavolať na políciu.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



V prípade, že vodič opustí miesto škodovej udalosti, poruší tak ustanovenia zákona o cestnej premávke a hrozí mu pokuta vo výške 300  až 1 300 eur. Súčasne bude osobe uložený zákaz činnosti viesť motorové vozidlo po dobu jeden až päť rokov.


Vzhľadom na to, že aj napriek doposiaľ prijatým opatreniam zo strany krajského dopravného inšpektorátu Policajného zboru v Košiciach na území Košického kraja dochádza naďalej k páchaniu priestupkov vodičmi  motorových vozidiel, ktorí mali účasť na dopravných nehodách a z miesta tejto dopravnej nehody odišli, Krajský dopravný inšpektorát Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach opätovne informuje motoristickú verejnosť o tom, aké sú povinnosti vodiča po takejto udalosti, kedy sa takáto udalosť považuje za dopravnú nehodu a kedy za škodovú udalosť a aké sú následky nezotrvania na mieste takejto udalosti a zároveň žiada o dodržiavanie týchto povinností účastníka dopravnej nehody alebo škodovej udalosti.


Škodová udalosť

Ostatné udalosti v cestnej premávke, pri ktorých vznikla škoda v priamej súvislosti s premávkou vozidla, podľa zákona nie sú dopravnou nehodou. Takéto udalosti sú škodovou udalosťou, ktorú orgány Policajného zboru neobjasňujú. Avšak práve takéto prípady sa stávajú v našich uliciach denne. Najčastejšie k poškodeniu motorových vozidiel prichádza na parkoviskách alebo pri parkovaní v úzkych uliciach. Polícia vyzýva vodičov, aby v prípade, že poškodia cudzie motorové vozidlo (teda spôsobia škodovú udalosť) pri cúvaní alebo parkovaní o tejto skutočnosti informovali majiteľa poškodeného vozidla. Ak nie možné, aby vodič sám zabezpečil prítomnosť druhého účastníka, je potrebné upovedomiť o tejto udalosti políciu a neodchádzať z miesta. Ospravedlnením nie je ani to, ak vodič nechá za stieračom papierik s telefónnym číslom. Poškodený vodič si ho nemusí všimnúť, alebo ho môže odfúknuť vietor. V prípade, že vodič opustí miesto škodovej udalosti, poruší tak ustanovenia zákona o cestnej premávke. Konkrétne povinnosti účastníka dopravnej nehody a škodovej udalosti vyplývajúce z § 66 ods. 6 uvedeného zákona. V prípade zistenia osoby, ktorá škodu spôsobila, bude sankcionovaná finančnou pokutou vo výške 300,-€ až 1.300,-€. Súčasne bude osobe uložený zákaz činnosti viesť motorové vozidlo po dobu jeden až päť rokov.

 

V tejto súvislosti zdôrazňujeme, že pri rôznych „ťukancoch“ na parkoviskách, kde sa vodič poškodeného vozidla nenachádza pri vozidle, nepostačuje len zanechanie lístka za stieračom so svojimi kontaktnými údajmi, pretože týmto konaním sa vodič dopustí vyššie uvedeného priestupku. Odporúčame vodičom v takýchto situáciách využiť všetky možnosti na zabezpečenie vodiča poškodeného vozidla, t.j. informačné služby nákupných a kultúrno-spoločenských centier, športových zariadení a iných objektov kumulujúcich cestnú premávku pre zabezpečenie vodiča k svojmu poškodenému vozidlu (napr. komunikačnými prostriedkami nákupného centa upovedomiť vodiča o poškodení jeho vozidla  a dostavení sa k nemu), aby mohol byť plnohodnotne uplatnený inštitút škodovej udalosti. V prípadne, ak vodiča poškodeného vozidla  nevyhľadá, mal by nahlásiť túto udalosť polícii.   

 

Dopravná nehoda

Dopravná nehoda je udalosť v cestnej premávke, ktorá sa stane v priamej súvislosti s premávkou vozidla, a pri ktorej sa zraní alebo usmrtí osoba. Poškodí cesta alebo všeobecne prospešné zariadenie. Ak uniknú nebezpečné látky, alebo ak vznikne na vozidlách a majetku škoda vyššia ako 3.990 eur. O dopravnú nehodu ide aj vtedy, ak je niektorí z účastníkov pod vplyvom alkoholu, inej návykovej látky, prípadne ak sa účastníci škodovej udalosti nedohodli na jej zavinení. V týchto prípadoch treba zavolať políciu. Ak sa už dopravná nehoda stane, treba vedieť čo robiť, aby následky neboli fatálne. V prvom rade treba okamžite zastaviť vozidlo, vypnúť motor a zapnúť výstražné znamenie. Obliecť si reflexnú vestu, až potom vystúpiť z vozidla a použiť prenosný výstražný trojuholník. Umiestňuje sa 50 metrov za vozidlom pri krajnici tak, aby ho bolo zreteľne vidieť. Na diaľnici a rýchlostnej ceste vo vzdialenosti 100 metrov za vozidlom. Súčasťou povinnej výbavy každého vozidla je lekárnička a karta prvej pomoci. Niekedy práve prvotné opatrenia pomôžu zachrániť život. Ak nevieme ako na to, okamžite zavoláme policajtov, záchrannú zdravotnú službu, hasičov. Zbytočne sa vo vozidle nezdržiavame. Ak je to nevyhnutné na ošetrenie zranenej osoby alebo na obnovenie cestnej premávky, účastník môže premiestniť vozidlá. Je však povinný vyznačiť postavenie vozidiel po dopravnej nehode, situáciu a stopy.

Vodič, ktorý sa zúčastnil  dopravnej nehody, je povinný zdržať sa požitia alkoholu alebo inej návykovej látky po nehode v čase, keď by to bolo na ujmu zistenia, či pred jazdou alebo počas jazdy požil alkohol alebo inú návykovú látku. Zotrvať na mieste dopravnej nehody až do príchodu policajta alebo sa na toto miesto bezodkladne vrátiť po poskytnutí alebo privolaní pomoci, alebo po ohlásení dopravnej nehody.  Informoval košický krajský policajný hovorca Alexander Szabó.  

 

Ilustračné foto: DEM

 

Zverejnené: 13.09.2011
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov