MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Autom do Chorvátska: Na čo si dať pozor?


Už v máji sa rozbieha veľa Slovákov k najobľúbenejšiemu moru - Jadranu. Má to logiku: pred vypuknutím hlavnej sezóny je v Chorvátsku lacnejšie a na cestách prázdnejšie.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Astronomicky štartuje leto za mesiac, pre mnohých Slovákov mieriacich k moru do Chorvátska už ale začalo. Už v máji sa rozbieha veľa Slovákov k najobľúbenejšiemu moru - Jadranu. Má to logiku: pred vypuknutím hlavnej sezóny je v Chorvátsku lacnejšie a na cestách prázdnejšie.

Volíme pritom najčastejšie cestu vlastným autom. Má totiž nesporné výhody. Môžete ísť kadiaľ potrebujete, zastaviť sa tam, kde si chcete niečo pozrieť. A takýchto príležitostí je cestou na chorvátsky Jadran naozaj obrovské množstvo.

Kto vyrazí ešte pred prázdninami, minie ho hlavná tohtoročná zmena - júlový vstup Chorvátska do EÚ, ktorý prinesie niekoľko úprav.

Predovšetkým sa zruší všetok colný dohľad nad dovozom tovaru medzi Chorvátskom a Slovenskom, a s tým súvisiace formality. To ale neznamená, že sa skončia aj všetky hraničné kontroly. Chorvátsko sa síce pripojí k EÚ, ale nie k schengenskému priestoru. Slováci  tak naďalej budú potrebovať platné cestovné doklady, budú ale prechádzať len jednu hranicu namiesto dvoch s jedinou spoločnou policajnou kontrolou.

Cesta na Jadran je dnes vďaka diaľniciam veľmi pohodlná, avšak kto nie je zvyknutý pravidelne jazdiť dlhšie trasy, navyše často v hustej premávke za horúceho letného počasia, mal by dbať na pravidelné zastávky a rozvrhnutie síl. Od veci potom nie je dodržiavanie predpisov. Krásne diaľnice priamo zvádzajú k rýchlejšej jazde, ale dopravní policajti bývajú absolútne nekompromisní. Zbytočne sa tak rada ľudí pripravuje o peniaze, ktoré môžu na dovolenke využiť lepšie.

Pokuty v Chorvátsku

Chorvátski policajti nikdy neboli k slovenským vodičom extra prívetiví a od tohtoročného januára ešte pritvrdili. Dostali totiž do rúk novelu trestného zákona, ktorá zavádza pojmy ako bezohľadná či zbesilá jazda. Dajte na to pozor v dovolenkovej eufórií. Nie je totiž presne povedané, čo sa takým štýlom jazdy myslí, a pritom za to hrozí až trojročné väzenie! Posúdenie je totiž plne v kompetencii policajta.

Alkohol: Je povolená hranica 0,5 promile, avšak v prípade nehody ide o priťažujúcu okolnosť.

Telefonovanie: S výnimkou handsfree zakázané.

Denné svietenie: V lete nie je povinné.

Reflexné vesty: Predpísané sú len oranžové a pre každého z posádky!

Autosedačky: Na prepravu dieťaťa mladšieho ako päť rokov.

Rýchlosť: Na diaľnici 130 km/h, na komunikáciách pre motorové vozidlá 110 km/h, mimo osady 90 km/h, v obci 50 km/h

Pokuty: Prekročenie rýchlosti mimo obce 500-7000 kún (66-930 EUR), v obci až 15 000 kún. (1994 EUR) V prípade nezaplatenia hrozí až trest odňatia slobody do 60 dní.

Naša rada

K policajtom buďte asertívny.

Nepodpisujte nič, čomu nerozumiete.

V prípade nehody je nutné od polície vyžiadať záznam o poškodenom vozidle. Bez toho nie je dovolené z Chorvátska vycestovať.

V prípade nejasností volajte Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Záhrebe

(pohotovosť +385 98 278 182).

Ako pripraviť auto?

Čo skontrolovať pred cestou:

-opotrebenie a tlak pneumatík (nové pneumatiky si môžete kúpiť na predajni www.LacnaPneumatika.sk ,na Plynárenskej 2 v Michalovciach oproti mliekarni)
-stav podvozku, výfuk, brzdové hadičky
-tesnosť a stav chladiacej sústavy
-množstvo a koncentráciu kvapaliny v chladiacej sústave
-motorový olej
-brzdovú kvapalinu
-akumulátor, očistenie kontaktov
-stav a funkčnosť kompletného osvetlenia vozidla
-ostrekovače
-kontrolu riadenia, spojky a bŕzd

Ak potrebujete dať svoje auto do poriadku, príďte do nášho servisu na Plynárenskej 2 v Michalovciach, oproti mliekarni, kde ponúkame aj špičkovú 3D GEOMETRIU- http://lacnapneumatika.sk/section/3dgeometria


 

Tento článok je reklamný.

Zverejnené: 10.06.2013
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov