MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Alkohol zistili u piatich vodičov a šiestich cyklistov


Policajti Košického kraja počas dní Veľkonočných sviatkov, s cieľom zabezpečiť maximálnu bezpečnosť účastníkov premávky, ako aj plynulosť cestnej premávky na cestách Košického kraja vykonali včera popoludní a dnes dopoludnia osobitné kontroly.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



 

Počas nich sa zamerali najmä na dodržiavanie zákazu používania alkoholu alebo iných návykových látok vodičmi pred alebo počas vedenia vozidla a dodržiavanie rýchlosti jazdy. Kontrol sa zúčastnilo celkom 96 policajtov dopravnej, poriadkovej, železničnej, hraničnej a cudzineckej polície a jeden dobrovoľný strážca poriadku. Policajti počas ôsmych hodín (štyri + štyri) skontrolovali viac ako 200 účastníkov cestnej premávky a zistili celkom 178 priestupkov, z tohto počtu riešili 125 priestupkov v blokovom konaní. Napomenutím vybavili 44 priestupkov a 9 priestupkov oznámili na dopravný inšpektorát. Najviac priestupkov riešili za rýchlosť. Rýchlosť prekročilo až 42 vodičov, v 23 prípadoch išlo o ostatné porušenia pravidiel cestnej premávky, po 17 priestupkov zaznamenali za technický stav vozidla a za nepripútanie bezpečnostným pásom. V 7 prípadoch vodiči jazdili bez ustanoveného osvetlenia, v 3 nesprávne predchádzali a dvaja vodiči počas vedenia vozidla používali telefón. Požitie alkoholických nápojov  zistili u piatich vodičov (štyrom namerali do 1 promile a u jedného vodiča nad 1 promile za čo mu bolo vznesené obvinenie za prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky) a šiestich cyklistov. Zadržali 12 vodičských preukazov, 13 osvedčení o evidencii vozidla a dve tabuľky s evidenčným číslom vozidla. U ostatných (nemotorových) účastníkov cestnej premávky zistili 14 priestupkov, z toho v ôsmych prípadoch u cyklistov a v šiestich u chodcov.

Znížte rýchlosť!

Vzhľadom na to, že rýchlosť je spolu s ďalšími faktormi jednou z hlavných príčin dopravných nehôd, vodičov opätovne upozorňujeme na povinnosti súvisiace s dodržiavaním rýchlosti. Vodič je povinný rýchlosť jazdy prispôsobiť najmä svojim schopnostiam, vlastnostiam vozidla a nákladu, poveternostným podmienkam, stavu a povahe vozovky a iným okolnostiam, ktoré možno predvídať. Taktiež vodič smie jazdiť len primeranou rýchlosťou, aby bol schopný zastaviť vozidlo na vzdialenosť, na ktorú má rozhľad. Toto ustanovenie o povinnosti vodiča jazdiť primeranou rýchlosťou má svojim charakterom prednosť pred ustanovením o najvyšších povolených rýchlostiach, prípadne pred rýchlosťou ustanovenou dopravnou značkou. Všetci vodiči by si mali uvedomiť, že podľa tohto ustanovenia sú vodiči povinní znížiť rýchlosť jazdy, napr. na neprehľadných miestach ako aj pri zníženej viditeľnosti, kde je vzdialenosť, na ktorú majú rozhľad, obmedzená dosahom svetlometov vozidla. Teda je potrebné všetkých vodičov upozorniť, že zákonom, resp. dopravnou značkou povolené rýchlosti sú najvyššie, ktoré zákon alebo značka povoľuje. Pre vodičov z toho vyplýva, že pokiaľ mu to vyššie popísané okolnosti nedovoľujú, musí znížiť rýchlosť jazdy.

 Alkohol za volant nepatrí!

Alkohol je jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd. Obeťami sú pritom nie len opití vodiči, ale aj nevinní spolujazdci, či iní účastníci cestnej premávky. Policajti počas dvoch dní pri kontrolách na cestách Košického kraja odhalili piatich vodičov a šiestich  cyklistov, ktorí ohrozovali seba a ostatných účastníkov cestnej premávky jazdou pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky. Polícia sa preto bude aj naďalej zameriavať v rámci preventívnej činnosti na odhaľovanie opitých nezodpovedných účastníkov cestnej premávky.Každý účastník premávky je podľa zákona povinný dodržiavať pravidlá cestnej premávky. Správať sa disciplinovane a ohľaduplne tak, aby neohrozil jej bezpečnosť a plynulosť. Pritom je povinný prispôsobiť svoje správanie najmä stavebnému, dopravno-technickému stavu cesty, situácii v cestnej premávke, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam, aby neohrozil na živote a zdraví seba a ostatných, a nespôsobil sebe a ostatným škody na majetku. Informoval košický krajský policajný hovorca Alexander Szabó.

 

Ilustračné foto: TOM

Zverejnené: 02.04.2013
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov