MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


MICHALOVCE: Český výtvarník prezradí tajomstvá svojich obrazov


český výtvarník Adolf Hrbek vás srdečne pozýva na dernisáž výstavy, ktorá sa koná v piatok 30. novembra o 17 hodine v galérii Mestského kultúrneho strediska v Michalovciach.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Adolf Hrbek vyštudoval  Strednú lesnícku školu Šluknov, mal vždy kladný vzťah k prírode.

Svoju lásku si ku kresleniu vypestoval v útlom veku, keď bol žiakom učiteľa Základnej školy Jiřího Zavorala. Ďalším jeho veľkým vzorom bol dedko z otcovej strany Adolf Hrbek, ktorý viedol obecnú kroniku, písal do nej umeleckým písmom pamätihodnosti. Medzi ďalšie osobnosti, ktoré ho ovplyvnili bol i dedko  z matkinej strany Ottokar Mejzlík, ktorý kreslil hrady a zámky na porcelánové taniere. Bol žiakom  ľudovej školy umenia. Po strednej škole mal ďalšiu pauzu a opätovne t začal kresliť s nástupom na vojenskú službu. Každú voľnú chvíľu venoval kresleniu. Ďalšie umelecké obdobie nasledovalo po ukončení základnej vojenskej služby, kedy začal kresliť uhlíkom. V tejto dobe vznikli napr. obrazy s portrétom "Einstein", a "Dívka s tesaříkem ve vlasech". Po krátkej dobe začal maľovať temperovými farbami v tejto dobe boli namaľované obrazy s názvom "AMI - nebezpečná krása", a "Bono Vox". Časom ho zaujala špeciálna technika - vzduchová technika AIRBRUSH. Kurz tejto techniky absolvoval v Chomutově u Martina Kavana. Tejto technike sa venuje naďalej, ale používa ju v kombinácii s temperovými a akrilovými farbami. Po namaľovaní obrazu "Masajka I." ho oslovila téma týkajúca sa Afriky.

Kombinačnou technikou bola vytvorená séria diel so súhrnným názvom "Tváře Afriky". Umelec sa zameriava predovšetkým  na výrazovosť tváre jednotlivých afrických kmeňov.  

 

Autor Vás srdečne pozýva na dernisáž výstavy, ktorá sa koná 30. novembra o 17 hodine.

Foto: Martina Králiková

 

Zverejnené: 29.11.2012
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov