MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Výtvarník prináša trocha expresie do každodennej mizérie


V galérii Subteren v Michalovciach si môžete prezrieť výstavu košického maliara Richarda Roháča.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Výstava Trocha expresie do tej mizérie je predstavením najnovšej tvorby košického maliara Richarda Roháča, absolventa Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach pod vedením doc. akad. mal. Adama Szentpéteryho, u ktorého v súčasnosti pokračuje v doktorandskom štúdiu. Nová tvorba Richarda Roháča v sebe kombinuje expresionistické tendencie, ktorými sú charakteristické jeho predchádzajúce diela, a čiernobielu kresbu posunutú do maliarskej roviny.

Absencia farieb je výrazom autorovej nechuti estetizovať, a kontrast čiernej a bielej farby len stupňuje expresivitu predkladaných diel a zvýrazňuje ich vizuálnu komunikatívnosť vo vzťahu k divákovi, ktorú sa Roháč snaží docieliť, a ktorá predstavuje jeden zo základných prvkov jeho tvorby.

Výstava i tematicky čiastočne nadväzuje na staršie práce orientujúce sa na analýzu a kritiku hodnôt súčasnej spoločnosti, ako aj na ambivalentnú situáciu individuálneho človeka vyplývajúcu zo slobody ako plurality možností na jednej strane a zodpovednosťou, ktorú si táto sloboda vyžaduje na strane druhej.

Tematický posun možno badať v koncepčnej uvoľnenosti – každý obraz je svojbytnou jednotkou majúcou vlastný príbeh. Obrazy tvoria akýsi denník autorom prežívaných situácií, zážitkov a stavov, odzrkadľujú vnútorné pocity prameniace z nutnosti myslieť na stále viac vecí, robiť množstvo rýchlych rozhodnutí a čeliť roztrieštenosti vlastného ja, ktorá vyplýva z pluralitného charakteru doby a rýchlosti, ktorou sa ženie vpred. Tlak, ktorým spoločnosť pôsobí na bežného človeka má za následok rôzne psychické deformácie, v ktorých sa zrkadlí všadeprítomný mediálny a informačný teror, ktorý nás atakuje na každom kroku.

Autorka: Lívia Flachbartová

Foto: Martina Králiková


Zverejnené: 17.09.2012
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov