MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Michalovčanky vystavujú nádherné šperky a fotografie


V galérii Mestského kultúrneho strediska v Michalovciach môžete ešte do konca týždňa obdivovať fotografie Martiny Králikovej a šperky a maľovaný hodváb od výtvarníčky, módnej návrhárky, dizajnérky a grafičky Emílie Rudincovej.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Mgr. Martina Králiková

Pochádza z Michaloviec. Študovala na Fakulte masmediálnej komunikácie. Ešte počas štúdia sa venovala písaniu článkov pre viaceré denníky. Po skončení štúdia prešla rôznymi zamestnaniami. Začala ako ekonómka, neskôr ako kultúrna pracovníčka v galérii, redaktorka, technička archeologických výskumov, mediálna propagátorka, predajca reklamy či  administratívna pracovníčka, a popri tom všetkom sa naplno venovala a doteraz venuje písaniu článkov a foteniu pre média. Od júna tohto roka začína pracovať samostatne v oblasti fotografických službieb. Je to práca o ktorej dlhé roky snívala, ale až teraz sa jej to splnilo.

 

Približne v 12 rokoch svojho života sa pokúšala o svoje prvé snímky. Učila sa fotoaparátom zachytávavať všetko čo jej padlo do oka a zaujalo - predmety, ľudí, zvieratá a najmä prírodu. Postupom času sa  niečo naučila od svojho brata Mgr. Art. Petra Králika, multimediálny umelec a taktiež od kamarátky Mgr. Art. Veroniky Bažalikovej, profesionálnej fotografky. Veľa svojho voľného času trávi v prírode, v nej nachádza veľa inšpirácie. Má k nej veľmi blízky vzťah a aj preto svoju prvú spoločnú výstavu venovala práve prírode. Vystavené fotografie sú jedinečné metamorfózy prírody, ktoré  zachytáva s láskou a citom. Fotky sú rozdelené na tri časti. Do prvej patrí krajina, druhej rastliny a tretej prírodné zátišia a portrét života. 

 

Martina fotografuje v prostredí, ktoré je jej dôverne známe. Nie je to povrchný pohľad ani vnímanie prírody. Prechádza od veľkých celkov k detailom až k makrofotografii, kreatívne pracuje s hĺbkou ostrosti a čistou kompozíciou. Krásu krajiny a prírody vidí v jej prirodzenosti - čo je v dnešnej dobe umelých postprodukčných vstupov  do fotografií atypické až výnimočné. Nie je náhodou, že väčšina jej prác vznikla v jarnom období, ktoré len umocňuje pozitívny, miestami až meditatívny uhol pohľadu. V jednoduchosti vníma krásu.

 

Emília Rudincová

Výtvarníčka, módna návrhárka, dizajnérka a grafička. Výtvarné odborné vzdelanie získala na Strednej umelecko-priemyselnej škole v Košiciach 1994 – 1998 v odbore keramika a spracovanie porcelánu. Po štúdiách mimo keramiky svoj talent a vzťah k materiálom začala uplatňovať na hodváb, keramiku, ovčie rúno, sklo, minerály, cín a striebro. Jej precíznosť a kreativita pri majstrovskom zhotovovaní šatiek, šálov, šiat, úžitkového a bytového textilu, náhrdelníkov, príveskov, brošní a ďalších módnych doplnkov je predmetom obdivu a záujmu rôznych vekových skupín.


Získala množstvo ocenení, vystavovala na módnych prehliadkach a samostatných výstavách v Prešove, Trebišove, Michalovciach, Brekove, Humennom a Tatranskej Lomnici. Ako výtvarníčka sa zúčastňuje regionálnych plenérov a spoločných výstav. Cieľavedome a systematicky sa venuje deťom vo výtvarných krúžkoch v Centre voľného času v Strážskom. Je regionálnou lektorkou tvorivých dielni a vedie kurzy Tiffany techniky, keramiky a plstenia. Je volenou členkou Výkonnej rady Zemplínskej spoločnosti v Michalovciach, projektovou manažérkou a grafičkou pri vydávaní kníh, katalógov, kalendárov a propagačných materiálov. Spolupracuje s múzeami, galériami a kultúrnymi inštitúciami. S početnou rodinou žije a tvorí v Michalovciach.

 

Šperky Tiffany, alebo maľované cínom

Pri tejto technike pracuje s pájkou a  vysokou teplotou, bezolovnatým cínom, letovacou vodou a rôznymi pomôckami a náradím. Do šperkov sa snaží zakomponovať minerály, polodrahokamy, sklenené kabošóny a vlastné keramické komponenty. Pracuje s postriebrenými drôtikmi a medeným plechom, ktorý si opracováva podľa vlastných predstáv. Väčšina tejto tvorby je venovaná príveskom až potom nasledujú náramky, náušnice a brošne.


Plstené odevy, doplnky a šperky

Emília sa zamerala hlavne na techniku NUNO plstenia, ktorú využíva pri štólach a tunikách. Používa 100% prírodný hodvábny šifón, ktorý si upravuje farbením a ručným obšitím.

Hodvábne maľované originály

Maľovaniu na hodváb sa venuje od roku 2002. Najprv to boli šály, kravaty, vankúše a neskôr pribudla odevná tvorba. Všetky modely si navrhuje, maľuje a šije sama, niekde prevláda čistá línia a jednoduchý strih, alebo aj zložitejšie a časovo náročné prevedenia a rôzne aplikácie.


 

Zverejnené: 25.06.2012
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov