MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


MICHALOVCE: Výstava, ktorá vás prekvapí alebo šokuje


Galéria Subteren v Michalovciach prináša výstavu, ktorá vyvoláva rôzne emócie. Buď vás príjemne prekvapí, alebo šokuje. Túto výstavu musíte jednoducho vidieť na vlastné oči.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



V piatok  galériu Subteren zaplavila krvavo červená farba, čo naznačuje aj  samotný názov výstavy "Víno z menštruačného kalíška".  Ide o prvú samostatnú výstavu absolventky Fakulty umení TUKE, Ateliér slobodnej kreativity 3D u Juraja Bartusza, Natáliu Zavaďákovú, ktorá zahŕňa jej študijné práce z minulého roka, tohtoročné ako i staršie. Názov výstavy je podľa autorky  pomerne dekadentný, čo bolo aj jej zámerom.

 

„Nie preto, aby to spôsobilo nejaký šok - čo by bol príliš lacný zámer, aký odo mňa neočakávajte. Zvolila som ho v dvoch rovinách - jednak som chcela trochu podpichnúť to množstvo ľudí, ktorí sa na vernisáže chodia napiť vína, zabaviť sa s kamarátmi a nadviazať užitočné kontakty, no neskôr na výstavu výlučne za umením už neprídu, jednak sa názov odvíja aj od skutočnosti, že postavami v mojich dielach sú vo veľkej väčšine ženy“, uvádza Zavaďáková.

 

Ženy a mužov nedelí na dve skupiny, obe pohlavia sú pre ňu „iba“ ľudia. Ich problémy ilustruje na ženách. Sú to problémy spojené s obmedzením slobody jednotlivca, čo je aj nosnou témou výstavy.“Oporou pre moje úvahy sa neskôr stali niektoré myšlienky Ericha Fromma, formulované hlavne v knihe "Strach ze svobody".  Pochopila som, aká môže byť sila strachu, brániaca ľuďom žiť svoje úprimné Ja. O Fromma som sa opierala hlavne v mojej diplomovej práci, pozostávajúcej z fotiek na zlienených hadích kožkách, predstavujúcich vyslobodenie z prvotných väzieb“, hovorí autorka.

 

Výstava je koncipovaná ako zašlé "kráľovstvo" s "komnatami" a "trónnou sieňou", kde sa vínom a hodovaním "oslávil" neúspech a nesloboda. Počas vernisáže sa autorka  vžila do úlohy slúžky „v tomto kráľovstve, ktorá je tu pre každého, no zároveň sa nesmelo búri a vo vnútri plače. Akt jedenia jabĺčka pred kamerou bol vlastne taktiež počinom takejto "vzbury" úslužnej slúžtičky“, komentuje Zavaďáková. Výstava potrvá do 23. mája.

 

Text a foto: Martina Králiková


Zverejnené: 24.04.2012
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov