MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Svätý kríž symbolizuje výstavu Pokánie v Subteréne


Pôst začal pre kresťanov popolcovou stredou, kedy im dal kňaz na čelo znak kríža popolom, a povedal - „Kajajte sa a verte evanjeliu“. Na štyridsaťdňový pôst nadväzuje aj tretia tohtoročná výstava v galérii Subteren „Pokánie“.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Autormi výstavy sú Marek Halász a dvaja bratia Stanislav Piatrik, Martin Piatrik. Je prezentovaná s dôrazom na náboženskú ikonografiu vychádzajúca z Katolíckej církvi. Všetci sa na nej podieľajú prvykrát spoločne. Témy v podobe diel, ktoré priniesli do galérie majú v pláne rozvíjať naďalej obsahovo, materiálne. Zaujíma ich architektúra miest určených k liturgii, od objektu, k inštalácie, maľby až k celkovému prostrediu. Pre autorov sú dôležité materiály, s ktorými prichádzajú do konfrontácie. Dávajú dôraz na proces, ktorým nad myšlienkou uvažujú. Vo svojej práci sa sústredili hlavne na symbol kríža Pána Ježiša Krista a jeho Matku Pannu Máriu.

 

Marek Halász

Skúma a zaznamenáva svoje okolie, využíva rôzne syntetické média (silikón, fólia) v kombinácii s prírodnými elementami – v intencii vytvorenia záznamu o krajine alebo priestore v podobe objektu a inštalácie.

 

Stanislav Piatrik

Uplatňuje médium čistého papiera. Obvykle sú to priestorové inštalácie, v ktorých hľadá možnosť pre dialóg kresťanskej kultúry v kontextoch súčasného kultúrno-spoločenského statusu.

 

Martin Piatrik

Necháva procesuálne materiály podliehať pôsobeniu fyzikálnych vplyvov. V súvislosti s premenou hmoty rozvíja duchovný koncept vystavaný na vedeckom princípe.

 

Text a foto: Martina KRÁLIKOVÁ


Kultúra - Svätý kríž  symbolizuje výstavu Pokánie v Subteréne - M Halasz.jpg Kultúra - Svätý kríž  symbolizuje výstavu Pokánie v Subteréne - M Piatrik.jpg Kultúra - Svätý kríž  symbolizuje výstavu Pokánie v Subteréne - Ma Halasz.jpg Kultúra - Svätý kríž  symbolizuje výstavu Pokánie v Subteréne - Ma.Piatrik.jpg Kultúra - Svätý kríž  symbolizuje výstavu Pokánie v Subteréne - S Piatrik.jpg Kultúra - Svätý kríž  symbolizuje výstavu Pokánie v Subteréne - Stano.jpg Kultúra - Svätý kríž  symbolizuje výstavu Pokánie v Subteréne - kjkljk 009.jpg Kultúra - Svätý kríž  symbolizuje výstavu Pokánie v Subteréne - kjkljk 012.jpg Kultúra - Svätý kríž  symbolizuje výstavu Pokánie v Subteréne - kjkljk 020.jpg Kultúra - Svätý kríž  symbolizuje výstavu Pokánie v Subteréne - kjkljk 028.jpg Kultúra - Svätý kríž  symbolizuje výstavu Pokánie v Subteréne - kjkljk 151.jpg Kultúra - Svätý kríž  symbolizuje výstavu Pokánie v Subteréne - stano piatrik.JPG
Zverejnené: 23.03.2012
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov