MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


MICHALOVCE: Najviac psov žije na Hollého ulici


Najviac psov žije oficiálne v Michalovciach na Hollého ulici. Daň za psa tu zaplatilo minulý rok 68 majiteľov psov. Naopak v známej osade Angi mlyn, kde sa to hemží množstvom chlpáčov, zaplatil vlani za štvornohého miláčika iba jediný obyvateľ.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



V meste Michalovce žijú stovky psov. Portál www.michalovskespravy.sk zaujímalo, v ktorej časti mesta je ich najviac. Zo zoznamu obyvateľov mesta , ktorí si splnili svoju povinnosť a zaplatili v roku 2011 daň za svojho psa ku koncu októbra vyplýva, že najviac ich žije oficiálne na ulici Jána Hollého. Na druhom mieste je mestská časť Topoľany. Na Topolianskej ulici zaplatilo vlani za psa 61 majiteľov. Tretie miesto patrí obyvateľom Okružnej ulice, kde je 60 psov. Väčšie množstvo psov žije aj v mestskej časti Močarany. Na Močarianskej ulici zaplatilo oficiálne za psa 53 ľudí. Na Murgašovej ulici žije oficiálne 57 psov. Na Kapušianskej ulici je prihlásených oficiálne 44 psov, na Masarykovej ulici 20, na ulici Nad Labrocm 30 , na ulici SNP je 31 psov a na Jilemnického ulici  41 psov.  V ostatných častiach a uliciach  mesta je počet psov výrazne nižší. Psov na sídliskách je v skutočnosti pravdepodobne viac. Niektorí majitelia si však nesplnili povinnosť a daň za psa nezaplatili. Úradníci v spolupráci s mestskými policajtmi preto priamo v teréne zisťujú, ktorí Michalovčania majú psa a či je za neho zaplatená daň. Nezodpovedným majiteľom psov hrozí aj bloková pokuta.

 

Desiatky psov žijú v osade Angi mlyn – na Mlynskej ulici. Paradoxne daň za psa tu zaplatil minulý rok iba jediný obyvateľ.  Väčšinou sa jedná o túlavých psov. Mesto preto prostredníctvom špecializovanej firmy zabezpečuje odchyt túlavých a nebezpečných psov aj v tejto lokalite.

 

Daň za psa musí zaplatiť každý majiteľ, ak  je pes starší ako 6 mesiacov a je chovaný fyzickou, alebo právnickou osobou. Predmetom dane za psa nie je pes chovaný na vedecké účely a výskumné účely, pes umiestnený v útulku zvierat, pes so špeciálnym výcvikom, ktorého vlastní obyvateľ s ťažkým zdravotným postihnutím.  Základom dane je počet psov. Daň za psa ide tento rok mierne hore. Za jedného psa a kalendárny rok, chovaného v bytovke zaplatíte 35 €. V roku 2011 to bolo 33,19 eura.  Za jedného psa na rok chovaného v rodinnom dome a priemyselných objektoch 10 €. Vlani to bolo 9,95 eur.  Oslobodený od platenia dane za psa je právnická alebo fyzická osoba, vlastniaceho psa so  špeciálnym výcvikom záchranárskeho psa, držiteľa preukazu ZŤP , osamelo žijúcich občanov, ktorí majú 70 rokov a viac rokov aj vtedy, ak členovia domácnosti žijú spolu na trvalom pobyte a sú dlhodobo v zahraničí, doložením  platného dokladu zo zahraničia. Právnická osoba, fyzická osoba‐podnikateľ, ktorý má v predmete  činnosti špeciálny výcvik psov – záchranárskych, vodiacich a cvičených na kanisterapiu. Daň za psa môžete zaplatiť  v hotovosti do pokladne Mestského úradu v Michalovciach,  poštovou poukážkou, alebo bezhotovostným prevodom na účet Mesta Michalovce.

 

Ilustračné foto: TOM

Zverejnené: 15.01.2012
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov