MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Tu končí všetka špina a odpad z Michaloviec


Obyvatelia mesta Michalovce vyprodukujú ročne takmer 17-tisíc ton odpadu. Všetok komunálny odpad končí len päť kilometrov od mesta na skládke Žabany smerom na obec Zbudza.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Zvoz komunálneho odpadu od občanov a od právnických a fyzických osôb podnikateľov zabezpečujú Technické a záhradnícke služby mesta Michalovce. Okrem mesta realizujú zvoz  komunálneho odpadu aj z okolitých obcí Šamudovce, Vinné, Hatalov, Suché, Pozdišovce, Lastomír, Vrbnica, Krásnovce a Zbudza. Michalovčania vyhadzujú komunálny odpad do 1 100 litrových a 110 litrových nádob.  Tie sú vyvážané na skládku viackrát týždenne. Technické služby zabezpečujú vývoz odpadkových košov nielen zo sídlisk, ale aj z centra mesta a zo zastávok.

Komunálny odpad do roku 2002 ukladali na skládke komunálneho odpadu  v obci Lastomír. Pred rokom mesto ukončilo uzatvorenie a rekultiváciu skládky Lastomír. Stálo to vyše 2 milióny eur. Mesto získalo podstatnú časť peňazí na rekultiváciu a uzatvorenie skládky z Kohézneho fondu Európskej únie. Skládka na nie nebezpečný odpad Žabany je v prevádzke od roku 2002. Kapacita I. etapy skládky o objeme 180 000 m3  bude v prevádzke už len do konca roka 2011. Nedávno preto mesto začalo v Žabanoch s výstavbou II. etapy skládky, ktorej celková kapacita bude 102 300 m3.  Plánovaná životnosť  približne 4,6 roka.  Zároveň  je pripravený projekt uzatvorenia a rekultivácie I. etapy   skládky, ktorý by malo mesto realizovať v roku 2013.

 

V prepočte na jedného obyvateľa mesta je produkcia komunálneho odpadu 429 kg  za rok. Hoci sa trend vyseparovaných zložiek komunálneho odpadu v Michalovciach priaznivo zlepšuje, aj napriek tomu je vyseparované množstvo odpadu ešte dosť malé. V minulom roku 2010 vyseparovali obyvatelia Michaloviec len 5,73 percent odpadu z celkového množstva vyprodukovaného komunálneho odpadu. Na jedného obyvateľa to predstavuje 24,6 kg vyseparovaného odpadu. Mesto nedávno zrealizovalo aj projekt  na rozšírenie separácie odpadov a modernizáciu triediacej linky. Projekt riešil rekonštrukciu triediacej linky pre dotrieďovanie vyseparovaných zložiek komunálneho odpadu  a zateplenie haly na zbernom dvore na Lastomírskej ulici.  Z fondov EÚ získalo mesto na tento projekt vyše 768-tisíc eur.

 

Foto: DEM

Samospráva - Tu končí všetka špina a odpad z Michaloviec - 10.jpg Samospráva - Tu končí všetka špina a odpad z Michaloviec - 11.jpg Samospráva - Tu končí všetka špina a odpad z Michaloviec - 12.jpg Samospráva - Tu končí všetka špina a odpad z Michaloviec - 15.jpg Samospráva - Tu končí všetka špina a odpad z Michaloviec - 16.jpg Samospráva - Tu končí všetka špina a odpad z Michaloviec - 18.jpg Samospráva - Tu končí všetka špina a odpad z Michaloviec - 2.jpg Samospráva - Tu končí všetka špina a odpad z Michaloviec - 20.jpg Samospráva - Tu končí všetka špina a odpad z Michaloviec - 21.jpg Samospráva - Tu končí všetka špina a odpad z Michaloviec - 22.jpg Samospráva - Tu končí všetka špina a odpad z Michaloviec - 23.jpg Samospráva - Tu končí všetka špina a odpad z Michaloviec - 24.jpg Samospráva - Tu končí všetka špina a odpad z Michaloviec - 25.jpg Samospráva - Tu končí všetka špina a odpad z Michaloviec - 26.jpg Samospráva - Tu končí všetka špina a odpad z Michaloviec - 27.jpg Samospráva - Tu končí všetka špina a odpad z Michaloviec - 3.jpg Samospráva - Tu končí všetka špina a odpad z Michaloviec - 33.jpg Samospráva - Tu končí všetka špina a odpad z Michaloviec - 4.jpg Samospráva - Tu končí všetka špina a odpad z Michaloviec - 44.jpg Samospráva - Tu končí všetka špina a odpad z Michaloviec - 5.jpg Samospráva - Tu končí všetka špina a odpad z Michaloviec - 55.jpg Samospráva - Tu končí všetka špina a odpad z Michaloviec - 7.jpg Samospráva - Tu končí všetka špina a odpad z Michaloviec - 77.jpg Samospráva - Tu končí všetka špina a odpad z Michaloviec - 8.jpg Samospráva - Tu končí všetka špina a odpad z Michaloviec - 88.jpg Samospráva - Tu končí všetka špina a odpad z Michaloviec - 9.jpg Samospráva - Tu končí všetka špina a odpad z Michaloviec - 99.jpg
Zverejnené: 29.10.2011
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov