MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Dnešok patrí Patrónke Slovenska.


Panne Márií patrí zvýšená pozornosť a zbožná úcta veriacich, a to pre jej dôverný vzťah ku Kristovi. Jednou s týchto foriem úcty vzývania o orodovanie. Ona zahŕňa pod svoj materinský plášť všetkých ľudí.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Jej materinská starostlivosť má svoju živnú pôdu v jej spojení s Ježišom Kristom, ktorého vykupiteľské dielo jej veľmi leží na srdci. Matka je podľa mena a svojou povahou tie, ktoré nevyhnutne žijú vo vzťahu. Tento vzťah je adekvátny len z hľadiska ich postoja k materstvu a prijímania dieťaťa do svojho života. Máriín vzťah sa teda nutne vzťahuje na jej syna Ježiša Krista a prostredníctvom neho aj na nás ktorý sme sa stali adoptívnymi synmi a dcérami. Boh vo svojom Synovi ustanovuje novú zmluvu v ktorou sa stávame členmi rodiny, Božej rodiny.


Tento akýsi úvod nám ma priblížiť potrebu našich predkov privinúť sa k Matke počas rôznych životných tragédií, ktoré doliehali na nich a na našu krajinu. Ako sa dieťa túli k matke vystrašené úrazom, pádom alebo modrinou, tak sa túlime pod materinský plášť našej Nebeskej Matky. Mariánska úcta sa k naším predkom dostala už počas účinkovania Solúnskych vierozvestov. neskôr sa prehlbovala počas dejinných udalostí. Takto sa obraz Sedembolestnej Panny Márie hlboko zakoreňoval v kultúre, viere a tradícií nášho národa. Je veľkým darom a prínosom čerpať z týchto prameňov našich dejín, aby sme hlbšie chápali svoju neoceniteľnú hodnotu predovšetkým v Božích očiach.


(Foto: Dávid Dobiaš)

V roku 1727 pápež Benedikt XIII rozšíril sviatok Sedembolestnej Panny Márie pre celú Cirkev a v roku 1966 pápež Pavol VI ustanovil a vyhlásil Sedembolestnú Matku za patrónku celého Slovenska.
Sedembolestná Panna Mária sa takto stáva matkou, ktorá človeku podáva návod ako chápať svoj život v perspektíve večnosti, v odkaze svojho Syna "kto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba, vezme svoj kríž a nasleduje ma."

 


Autor článku: Mgr. Pavol Bober, kaplán

 

Užitočné odkazy:

http://michalovce.rimkat.sk/

Cirkvi v MICHALOVCIACH

http://www.magnificat.sk/


Zverejnené: 15.09.2011
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov