MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Motorkárska sezóna začína, polícia radí vodičom áut aj motoriek


Minulý rok zomrelo na slovenských cestách 26 motocyklistov, rok pred tým 19.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Vonku sa už citeľne oteplilo, a to znamená opäť viac účastníkov na cestách. Po dlhšej odmlke bude potrebné v cestnej premávke si zase zvyknúť na účasť motocyklistov. Onedlho odštartujú „spanilé“ jazdy, motorkárske zrazy, spoločné výjazdy, či cestovanie naprieč svetom. Polícia po každoročných skúsenostiach prináša niekoľko užitočných rád tak motorkárom, ako aj vodičom áut.

Prvá obeť tohtoročnej sezóny

Posledný marcový podvečer vyhasol život len 31-ročného motocyklistu, ktorý v okrese Nové Mesto nad Váhom pravdepodobne neprispôsobil rýchlosť jazdy a v zákrute dostal šmyk. Pád z motorky neprežil.

Pre všetkých rovnako

Nedá sa jednoznačne povedať kto je vinný viac. Raz je to vodič auta, inokedy motorkár. Nie je možné „hádzať všetkých do jedného vreca“, tak ako je mnoho zodpovedných a slušných vodičov, vo všetkých kategóriách sa nájdu aj „čierne ovce“.  V prvom rade sa treba v premávke navzájom akceptovať. Často spomínané slová ako ohľaduplnosť, predvídavosť, bezpečná vzdialenosť, sledovanie situácie a sto percentná sústredenosť sa zdajú možno ako „klišé“, ale prináleží im veľká dôležitosť. Stačí sa trošku zamyslieť a ich význam si  premietnuť do praxe. Prvé slová po dopravnej nehode, v prípade, že účastníci prežijú, bývajú často: „nevšimol som si, tlačil sa na mňa zozadu, nestihol som zareagovať, pretože sa všetko zomlelo tak rýchlo“.

Pre vodičov automobilov

 V prvom rade si treba uvedomiť a počítať s tým, že už pribúdajú na cesty aj jazdci na dvojkolesových mašinách. Keďže odhadnúť rýchlosť motoriek je pre ich menšie rozmery ťažšie, o to dôležitejšie je častejšie sledovanie spätných zrkadiel a situácie okolo auta.

Pre vodičov motocyklov

Motorkári si musia uvedomiť obrovskú zodpovednosť. Síce je pocit voľnosti a eufórie počas jazdy na dvoch kolesách na nezaplatenie, o to bolestivejšie a tragickejšie môžu byť následky pádu.

Rady na začiatok sezóny

Dôkladne si skontrolujte technický stav motocykla, najlepšie v odbornom servise. Na bezpečnom mieste preskúšajte funkčnosť bŕzd. Nepreceňujte svoje schopnosti a po zimnej pauze jazdite opatrnejšie, aby ste si znovu osvojili potrebné návyky k ovládaniu svojho stroja. Základ je vedieť brzdiť, klopiť a správne a včas zareagovať na krízové situácie. Myslite na to, že motorka nie je auto, rýchlo sa rozbehne a ťažšie zastaví. Prispôsobte rýchlosť stavu vozovky, mokrý povrch môže byť zradný a hlavne šmykľavý. Nebezpečné sú aj kamienky zo zimného posypu ciest. Predchádzajte iba na miestach, kde je to bezpečné a ste si istý, že manéver zvládnete. Život a zdravie pri kolízii môže zachrániť ochranný odev, obuv a doplnky. Jazdcom len v prilbe, rifliach a teniskách či dokonca v šľapkách sa nie len tak bezdôvodne hovorí, že sú darcami orgánov. Takéto oblečenie ich ani pri nízkej rýchlosti nemôže dostatočne ochrániť.

Aby ste nenavštevovali svojich kamarátov na cintoríne

Minulý rok zomrelo na slovenských cestách 26 motocyklistov,  rok pred tým 19. Nikdy neviete, kto sa skrýva pod prilbou. Možno niekto neznámy, ale možno brat, otec, veď v podstate všetci motorkári tvrdia, že sú jedna veľká rodina. Jazdite preto tak, aby ste sa na konci roka mohli pochváliť pozitívnymi zážitkami a tisíckami najazdených kilometrov bez ujmy. Informovala mjr. Ing. Denisa Baloghová - hovorkyňa Prezídia PZ     

Ilustračné foto: TOM

 

Zverejnené: 04.04.2016
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov