MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


V zbierke Gitarového múzea v Sobranciach je až neuveriteľných 1200 gitár


Jedinečná expozícia Gitarového múzea Slovakia v Sobranciach, je jednou z mála svojho druhu na svete.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Jej zakladateľom bol dnes už nebohý „Gitarový kráľ“ Janči Ferko. Múzeum mapuje kompletný vývoj a výrobu elektrofonických gitár v bývalom Československu po druhej svetovej vojne. Dnes pod svojou strechou ukrýva neuveriteľných 1200 exponátov gitár, zosilňovačov či dobových predmetov. Z nich je pre návštevníkov momentálne sprístupnených „len“ 250 zberateľských skvostov pripomínajúcich neopakovateľnú atmosféru šesťdesiatych rokov.

Pevné zastúpenie majú v múzeu už aj dobové klávesové nástroje a to aj vďaka novej ucelenej zbierke, ktorú láskavo venoval spevák skupiny Komajota Maťo „Huso“ Husovský. V neustále sa rozširujúcej galérii nástrojov patria k najcennejším elektrofonické kontrabasy, havajské gitary a gitary Grazioso, ocenené zlatou medailou na svetovej výstave EXPO 58 v Bruseli. Tieto modely používali aj velikáni svetovej hudobnej scény George HARRISON, Jimmy PAGE či Eric CLAPTON. Mnohých známych hudobníkov ako Petra Jandu, Maťa Ďurindu, či Petra Kaplana múzeum natoľko zaujalo, že Jančimu darovali svoje vlastné nástroje. Zakladateľ dostal exkluzívne ponuky zriadiť múzeum v Prahe, Bratislave či Košiciach. Jeho zbierku chcela aj česká firma vyrábajúca gitary. „Janči“ však ostal verný Sobranciam. Toto mestečko sa tak môže popýšiť neoceniteľným unikátom pravidelne priťahujúcim pozornosť domácich a zahraničných turistov.

 

Nasledovník „gitarového kráľa“, syn Imrich s otcom na projekte dlhodobo spolupracoval a v začatých aktivitách naďalej pokračuje aj po jeho smrti. Občianske združenie Gitarové múzeum, o. z., tak už niekoľko rokov úspešne zachováva a zveľaďuje túto zaujímavú atrakciu. Okrem náročnej rekonštrukcie areálu a budov múzea sa združeniu minulý rok podaril naozaj husársky kúsok. Vďaka podpore jeho členov, najmä z radov známych hudobníkov, získalo totiž nový prírastok do galérie v podobe kompletnej zbierky 120 kusov československých gitár od iného súkromného zberateľa. Týmto sa múzeum v Sobranciach stalo jedným z najväčším, čo do počtu exponátov v Európe.  K rozšíreniu povedomia o tomto unikáte istotne prispel aj ďalší ročník obľúbeného Festivalu Gitarového Múzea. Podujatie vzniklo s podporou Košického samosprávneho kraja z programu Terra Incognita. Divákom sa tu okrem deviatich známych hudobných skupín, ukážky výroby gitár, práce s keramikou či kutia železa predstavila aj časť spomínanej novej zbierky. Organizátori dúfajú, že práve takéto spopularizovanie expozície pritiahne pozornosť možných podporovateľov, vďaka čomu sa podarí sprístupniť ďalšie stovky hudobných exponátov z depozitu. Návštevníci by sa tak mohli už čoskoro tešiť na prehliadku evokujúcu čarovnú dobu bigbítu vo všetkých trinástich miestnostiach Gitarového múzea. Celý areál sa postupne stáva obľúbeným miestom kultúry a zaujímavých koncertov tak, ako si to zakladateľ a duša múzea, Janči Ferko kedysi vysníval.

 

O festivale Gitarového múzea 2015

 Unikátne Gitarové Múzeum Slovakia zorganizovalo už druhý ročník memoriálu jeho zakladateľa JANČIHO FERKA pod názvom Festival Gitarového múzea.   V sobotu 19. septembra v komornej atmosfére areálu Gitarového múzea v Sobranciach vystúpili CHIKI LIKI TU-A, svetová revival špička - slovenský Freddie Mercury Petr Pačut s kapelou QueenMania. O skvelú hudobnú atmosféru sa ďalej postarajú She & Me, Andy Ďurica zo skupiny Stereo, víťaz košického zlatého pokladu Kristián Dufinec a Iconito, The Revivals, NH6, Samuel Pavol či Freedeggs zo Sobraniec. Podujatie moderoval Richard Herrgott.  V areáli gitarového múzea si stovky divákov prezrelo ukážku výroby gitár, ale i  tradičného opracovania kovu za tepla v kováčskej vyhni. Pre deti boli pripravené tvorivé dielne práce s hlinou a hrnčiarskym kruhom, výučba hry na gitare, skákací hrad, maľovanie na tvár, súťaže či tombola. Netradičným spestrením bola aj výstava diel známeho, dnes už nebohého výtvarníka Mariána Vasiľa alias Wasca či víťaz Okruhového pohára SR 2015 automobilový pretekár Pavol Dlugoš so svojim vozidlom. Súčasťou festivalu bolo aj slávnostné uvedenie novej zbierky gitár.

 

TLAČOVÁ SPRÁVA

FOTO: GITAROVÉ MÚZEUM


Zverejnené: 05.10.2015
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov