MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Deň zodpovednosti : Keď pijem, auto zostane doma


Takmer každá desiata nehoda na Slovensku je zavinená porušením pravidiel vodičmi pod vplyvom alkoholu.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Prezídium Policajného zboru spolu so Slovenským združením výrobcov piva  a sladu (SZVPaS) a Oddelením bezpečnosti cestnej premávky Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR (BECEP) sa dnes spoločne zapojili do projektu prostredníctvom už štvrtého ročníka Dňa zodpovednosti. Cieľom projektu je zvyšovať povedomie o zodpovednej konzumácii a problémoch, ktoré spôsobuje nezodpovedné užívanie alkoholu.

Pred predĺženým víkendom, aj počas neho, budú policajné hliadky na celom Slovensku kontrolovať vodičov. Zamerajú sa najmä na tzv. „mladých“ vodičov s dĺžkou vodičskej praxe do 5 rokov, ktorí z celkového počtu 7 423 tohtoročných dopravných nehôd na Slovensku* zapríčinili až šestinu z nich. Vysoké čísla hovoria aj o dopravných nehodách so smrteľnými následkami – vinu nesú za 25 % z celkového počtu prípadov. Kontrolám sa samozrejme nevyhnú ani ostatní vodiči.

MLADOSŤ POCHABOSŤ

     „Takmer každá desiata nehoda na Slovensku je zavinená porušením pravidiel vodičmi pod vplyvom alkoholu, hodnotí plk. Ing. Ján Ignaták, riaditeľ odboru dopravnej polície PPZ aktuálne výsledky štatistík nehodovosti za prvých 7 mesiacov roka 2015. Hoci celkový počet dopravných nehôd a dopravných nehôd zavinených pod vplyvom alkoholu na Slovensku má klesajúcu tendenciu, stále vidí veľký priestor na zlepšenie. Predovšetkým u mladých vodičov, ktorí po prvom roku za volantom dramaticky zvyšujú nehodovosť so smrteľnými následkami a nehodovosť zapríčinenú konzumáciou alkoholu. „Pre porovnanie, za prvých sedem mesiacov tohto roku spôsobili mladí vodiči do 5 rokov vodičskej praxe až 1 292 dopravných nehôd, z toho 32 dopravných nehôd s usmrtením a 124 s ťažkými následkami na zdraví. Výrazne viac oproti ostatným vodičom. Najrizikovejšia je však skupina mladých vodičov od jedného roka vodičskej praxe, kde nehodovosť dramaticky rastie takmer šesťnásobne,“ vysvetľuje plk. Ignaták.

PREVENCIA PRED PREDĹŽENÝM VÍKENDOM

     Podľa policajných štatistík problémy s alkoholom za volantom majú hlavne muži (89,7%), ženy tvoria 10,3%. Najvyšší počet vodičov, u ktorých bol zistený alkohol za volantom, zastupujú bratislavskí vodiči (16,8%) a najmenej trenčianski (10,3%).

     Policajné hliadky sa počas nastávajúceho víkendu zamerajú na kontrolu alkoholu v dychu u vodičov. Strategicky budú rozmiestnené najmä na miestach, kde sa predpokladá zvýšený pohyb áut. Zodpovední vodiči budú navyše odmenení balíčkom s praktickým alkotesterom a nealkoholickým pivom, s odporúčaním na jeho konzumáciu až po jazde. V prípade pozitívnej dychovej skúšky však musia vodiči počítať so sankciami v zmysle platnej legislatívy.

     Do projektu sa zapoja aj vybrané slovenské reštauračné prevádzky a pohostinstvá, ktoré budú v zmysle hesla Keď pijem, auto ostane doma vybavené jednorazovými testermi na zistenie prítomnosti alkoholu v dychu, ktoré môžu zákazníci bezplatne využiť.

 

KEĎ PIJEM, AUTO OSTANE DOMA

 Štatistiky spracované našimi partnermi poukazujú na to, že najmenej zodpovednými vodičmi sú tí najmladší, teda vodiči s dĺžkou vodičskej praxe od jedného do piatich rokov, konštatuje Júlia Hurná, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu, ktoré projekt Deň zodpovednosti organizuje už štvrtý rok. Aj preto okrem preventívnej kontrolnej akcie do projektu zapájame aj vybrané reštauračné prevádzky a pohostinstvá po celom Slovensku. Chceme znásobiť dosah tejto preventívnej kampane predovšetkým na skupinu mladých vodičov a apelovať na individuálnu zodpovednosť všetkých vodičov voči sebe a okoliu,“ dodáva J. Hurná.

 

ZODPOVEDNÁ KONZUMÁCIA ALKOHOLU

Súčasťou Európskeho akčného plánu, zameraného na prevenciu a kontrolu výskytu chronických neprenosných ochorení, je aj zámer znížiť nadmerné škodlivé užívanie alkoholu v populácii minimálne o desať percent. Slovensko sa zaviazalo k napĺňaniu tohto zámeru aj v Národnom akčnom pláne pre problémy s alkoholom v období rokov 2013 – 2016. Jednou z metód prevencie je dostatok informácií. Aj preto sme radi, že Slovenské združenie výrobcov piva a sladu sa spolu s partnermi podieľa na osvete a informovaním tak prispieva k bezpečnej a zodpovednej konzumácii alkoholu. Potešilo by nás, kedy všetci za volantom áut i bicyklov dbali na bezpečnosť seba aj ďalších účastníkov cestnej premávky, a to nielen počas našich projektov Deň zodpovednosti či OpriBIKE, ale počas celého roka, zhodli sa na záver  prezidentka Združenia aj riaditeľ dopravnej polície. Informovala hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová.

 

ILUSTRAČNÉ FOTO: TOM

Zverejnené: 14.09.2015
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov