MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Kanárske ostrovy potešili folklóristi z Michaloviec


FS Zemplín sa zúčastnil od 24.7.-4.8.2015 zahraničného medzinárodného festivalu XX. Festival Internacional de Folklore v meste Ingenio na Kanárskych ostrovoch.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Človek sa má popri svojich študentských a pracovných povinnostiach vo svojom voľno čase venovať tomu čo ho baví, teší a napĺňa. Ak tým vie potešiť aj iných ľudí, je to o to viac obohacujúce. Mladí ľudia v Michalovciach venujúci sa folklóru vo Folklórnom súbore Zemplín po celý rok reprezentujú tradície našich predkov prostredníctvom hudby, spevu a tance na domácich ale aj zahraničných pódiách. 80 členov súboru pod vedením kvalitného umeleckého vedenia p. Milana Hvižďáka a zodpovedných pedagógov a vedúcich zložiek poctivo trénuje, pripravuje a oživuje repertoár, aby bol pripravený na reprezentáciu doma aj vo svete. Inak tomu nebolo ani tohto roku, a po šnúre vystúpení v máji a v júni, sa FS Zemplín v zložení 30 členov tanečnej, speváckej a hudobnej zložky zúčastnil od 24.7.-4.8.2015 zahraničného medzinárodného festivalu -  XX. Festival Internacional de Folklore v meste Ingenio na Kanárskych ostrovoch.

Po precestovaní mnohých km z Budapešti cez Madrid sa nám dostalo milého privítania zo strany organizátorov na letisku v Las Palmas, na ostrove Gran Canaria. Oficiálne pozvanie na tento jubilejný 20. ročník festivalu  prijali aj súbory z Mexika, Ruska, Senegali či Taiwanu, ako aj španielské súbory a tak sa diváci mali počas 4 festivalových dní na čo pozerať. Festival bol zložený z pútavého programu pre divákov ale aj z oficiálnych častí, ako bolo prijatie primátorom mesta, organizátormi a členmi organizácie CIOFF. FS Zemplín sa počas festivalového programu prezentoval na  4 vystúpeniach, ktoré boli  v divadle a na námestiach za obrovskej diváckej účasti. Pútavé boli aj sprievody  a workshopy po malebných uliciach mesta Ingenio, kde sme svojim spevom, tancom a hudbou prilákali množstvo divákov na večerné programy. Veľmi milou súčasťou festivalu bola nedeľná folklórna svätá omša ale aj gastronomická prehliadka, kde mali ostrovania  možnosť ochutnať  fazuľovú polievku a nálečníky – zemiakové placky, uvarené gazdinkami so súboru v milej spoločnosti a v kuchyni člena domáceho súboru.


Nie každý deň má človek možnosť aktívne sa zapojiť do tradičnej športovej činnosti tak ako to pre nás prichystali organizátori. Zápasy na spôsob sumo boli úsmevným, poučným a hlavne zábavným zážitkom. Počas voľných festivalových dní sme mali možnosť vidieť a zažiť naozaj krásne pláže na ostrove, ako aj prehliadku manufaktúr, mesta Ingenio a Las Palmas.


Festival v nás zanechal veľmi hlboké a pozitívne dojmy. Jednak svojou profesionálnou organizovanosťou, pútavým a krásnym programom, ale hlavne srdečnými ľuďmi, ktorí tam boli pre nás celý čas. Členovia domáceho súboru sa nám  venovali po celý čas a bola pre nás radosť a potešenie vidieť mladých ľudí tak obetavých, organizovaných a schopných zabezpečiť tento festival. Pri realizácii tohto krásneho projektu nás finančne podporilo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, mesto Michalovce, Zemplínske osvetové stredisko Michalovce a Folklórne združenie Zemplín. Všetkým srdečne ďakujeme. Sme radi že sme mohli kúsok Slovenska predstaviť aj na takom malom kúsku svete, akými sú Kanárske ostrovy. Uvidíme kde to bude na budúci rok.

 

Organizačná vedúca FS Zemplín Katarína Sabová

 

FOTO: FS ZEMPLÍN & lidefonso Rodriguez Ramirez

 

 

Zverejnené: 19.08.2015
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov