MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Michalovskej skupine Country-beat pomohla nová tvár a nový zvuk


Rozhovor s manažérom hudobnej skupiny COUNTRY -BEAT.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Len tak z osobnej zvedavosti na Vašej internetovej stránke máš uvedené meno Ľubo Štanci Baranovič, prečo Štanci ?

Tak v skratke sa dá povedať, že cez knížky Karla Maya viedla moja cesta k trampovaniu. Býval som vtedy v Bardejove a všade okolo boli, krásne lesy a tak už od základej školy sme spolu s priateľom trávili veľa víkendov túlaním sa po okolitých horách. Malo to nádych dobrodružstva a akejsi slobody. Cez tramping som sa dosta l do styku s inými trampami a bol som hosťom mnohých trampských osád a keďže som v tom čase dosť používal, keď sa mi niečo nepáčilo, ako hovoria česi průpovídku "Ta dzekujeme za šitko Š-tanci", ušlo sa mi trampské meno "Štanci".

 Tak poďme ku skupine Country-beat, kedy vznikla skupina Country-Beat ?

Skupina vznikla koncom augusta 1999 z podnetu rockom ostrieľaného muzikanta Jara Bánociho, ktorého po dlhšej hudobníckej pauze inšpirovalo jedno vystúpenie country -folkovej skupiny Podraz z Trebišova. Počiatočný nápad založiť v Michalovciach hudobnú skupiny, ktorá by sa orientovala na hudobný žáner country-beat,teda hudbe určenej najmä pre strednej a staršiej generácii poslucháčov.. Za týmto účelom jedného dňa oslovil speváčku Ernu Doričovú z práve sa rozpadnutej trebišovsko -michalovskej country skupiny Podraz domáceho pesničkára Slava Perunka a folkloristu vo výslužbe Martina Košča. Slovo dalo slovo a po dvoch - troch stretnutiach skupina s názvom Country Beat 3+1 po prvýkrát vystúpila v Pivárni (dnes už neexistujúceho) Michalovského pivovaru. Po niekoľkých týždňoch skupinu opustil Martin Koščo a na jeho miesto som nastúpil ja a desať rokov som sa nedal vyhodiť. (Smiech). Skupina prerušila svoje učinkovanie po 10., teda jubileinom country bále v roku 2011. V roku 2012, znovu z iniciatívy Jara Bánociho, sa skupina znovu vracia na amatérsku hudobnú scénu. Skupina dostáva novú tvár, nový zvuk a aj nový názov COUNTRY -BEAT.

Hovoríš, že skupina dostala novú tvár a nový zvuk, ako to myslíš s akou hudbou sa v súčasnosti skupina prezentuje ?

Začnem od konca, hudobný štýl, ktorým sa skupina prezentuje zostal zachovaný. Stále je to prevažne country, ale aj známe skladby z rokov 60 - 70 a potom aj skladby z vlastnej autorskej dieľne. Hráme hudbu, ktorá je určená najmä pre strednú a staršiu generáciu poslucháčov, ktorí by sa radi tiež zabavili pri hudbe a tanci, ale už nepôjdu na diskotéku a tak sa veľmi nemajú kde zabaviť, pri hudbe ktorú poznajú a majú radi. Pôvodne skupina hrala v štvorčlennom zložení a používala na doplnenie zvuku hudobné po dklady. Osobne som to cítil ako také polovičné karaoke. Pod tou novou tvárou a novým zvukom myslím to, že skupina sa rozšírila o nových členov a všetko sa hrá na živo bez nahratých podkladov , čo dalo skupine nový plný zvuk .

 V akom zložení teda skupina vystupuje ?

Súčasné zloženie skupiny a dúfam, že ešte dlho zostane vydrž je :

Z pôvodnej skupiny Country - Beat 3+1 zostali :

Jaroslav Bánoci - bass gitara

Slavomír Perunko - elektro-akustická gitara, harmonika, spev

Ernestína Doričová - spev, rytmické nástroje

noví členovia skupiny :

Rudolf Tkáč - sólo gitara

Jaro Dankanin - el. doprovodná gitara, mandolína, bongá, spev

Milan Hredzák – bicie


 Ty si manažerom skupiny, to znamená, že si aj vedúcim skupiny a .....

Nie, nie, vedúcim skupiny je Jaroslav Bánoci, ktorý má na starosti to čo, a ako skupina hrá, kedy cvičí a pod.

 A čo robíš Ty ako namažér ?

Sedím na konári a je mi fajn, ale vážne, snažím sa zabezpečiť skupine vystúpenia, pretože, je len samozrejné, že keď už je niečo nacvičené, že to chce skupina prezentovať aj na verejnosti. Potom mám na starosti propagáciu skupiny, spravujem webovú stránku skupiny a robím celú grafickú prezentáciu. No a keďže som, ako sa hovorí, country hudbou odchovaný, pomáham aj pri výbere skladieb do repertoáru skupiny.

 Kde všade bolo už skupinu Country -Beat vidieť ?

V pôvodnej zostave toho bolo naozaj dosť, veď len v Michalovciach skupina odohrala 10 Country bálov. V novom zložení zatiaľ v Michalovciach napríklad v Plzeňskej pivárni - Pivnica, v Truck Pabe na Stráňanoch, v hoteli Družba na plese muzikantov, potom v Sobranciach na Folk-Rockovom festivale, v Topoľanoch na dni Topoľčanov, a naposledy na jesennom country večeri v jednom z najväčších klubov na Slovensku v Diamond Clube v Košiciach. Touto cestou ďakujem v mene celej kapely, všetkým našim priaznivcom, ktorí nás sem prišli z Michaloviec a okolia podporiť !

 A prečo Vás nevídame na mestských podujatiach ?

To je otázka pre niekoho iného, napr. pre mestské kultúrne stredisko , všímame si, že pozývajú "kde-koho", ale o nás asi nevedia a tlačiť sa niekam nasilu nechceme !

 

Kde sa môžu záujemci dozvedieť, kde a kedy budete hrať ?

S dostatočným predstihom dávame informácie o plánovaných akciách na našu web stránku www.countrybeat. sk a facebookovú stránku nášho fan klubu https://www.facebook.com/micountrybeat .

Najbližší koncert:

 

TEXT a FOTO: MH

Zverejnené: 24.04.2015
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov