MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Sieť chce pomôcť mladým rodinám pri umiestnení detí do škôlky


Odľahčiť napäté rodinné rozpočty rodín je pre stranu Sieť prioritou, a preto chce, aby každé dieťa od 3 rokov malo garantované miesto v škôlke.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Michaela Lazarová zo strany Sieť hovorí, že škôlky odmietnu ročne stovky detí pre nedostatok miesta. "Vláda tento problém dlhodobo nerieši, resp. ho rieši nedostatočne. Kvôli tejto nečinnosti trpia stovky rodín a takmer 11500 detí na celom Slovensku. SIEŤ presadzuje, aby miesto v škôlke garantoval štát, a to už od roku 2016," informovala Lazarová. V roku 2014 bolo na Slovensku odmietnutých až 11 444 žiadosti o miesto v škôlke. Starostlivosť o deti vyčerpáva rodinný rozpočet hneď dvakrát. "Rodiny musia zabezpečiť dieťatku všetko, čo  potrebuje, avšak na druhej strane prichádza aj strata minimálne jedného príjmu. Rodičia potrebujú mať záruku, že po troch chudých rokoch budú môcť zase plnohodnotne zarábať.  Viac ako 11 000 rodinám to ale nebude umožnené, pretože pre ich dieťa štát nezabezpečí miesto v škôlke. Sú tak nútení zostať doma a vyžiť z rodinných prídavkov na dieťa, ktorý je v súčasnosti 23,52 eur na jedno dieťa mesačne.  Odľahčiť napäté rodinné rozpočty rodín je pre Sieť prioritou, a preto chceme, aby každé dieťa od 3 rokov malo garantované miesto v škôlke. Miesta pre všetky deti potrebujeme ihneď, a nie až v roku 2023, ako to navrhuje vláda. Rodičia a aj ich deti majú právo na takéto základné služby od štátu. Trendy v pôrodnosti sa nemenia zo dňa na deň a vláda musela vedieť, že problém s dostupnosťou škôlok sa zhorší. Napriek známym prognózam začína alarmujúci stav vládu zaujímať rok pred voľbami a pol roka po tom ako poslanec NR SR Miroslav Beblavý predložil zákon o garancii miesta v škôlke do parlamentu," dodala Lazarová.


"Vláda opatrne predstavila svoj plán – každé dieťa by mohlo dostať miesto v škôlke v roku 2023! Dieťa, pre ktoré premiér sľubuje zabezpečiť miesto v škôlke sa ešte ani nenarodilo. Vláda úplne zabúda na tých viac ako 10 000 detí, ktoré nemajú kam ísť už dnes a ešte nasledujúcich 8 rokov! Nie každá obec si môže dovoliť postaviť budovu škôlky, ktorá si vyžaduje veľké investície, platby za energie a údržbu. Ak je obec príliš malá, prevádzka škôlky sa predraží a starosta o vládnu podporu na výstavbu nemá dôvod žiadať, pretože prevádzku obci vláda nepreplatí.  SIEŤ navrhne, aby obec mohla ako alternatívu zriadiť detskú skupinu, ktorá bude využívať už existujúcu budovu a budú pre ňu platiť miernejšie požiadavky. Sieť starostom a starostkám takto poskytuje viac spôsobov realizácie a ponúka aj udržateľné financie. Naše riešenie počíta aj s financovaním prevádzky – peniaze obec získa tak, že jej štát nechá viac z podielových daní. Deti musia mať prednosť. Všade," uzavrela Michalea Lazarová.

Zverejnené: 21.04.2015
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov