MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


V Michalovciach si uctili rytiera, ktorý preslávil mesto


Albert z Michaloviec bol v stredoveku jednou z najvýznamnejších osobností celého Zemplína. Slávu získal najmä na bojovom poli, a preto si oprávnene zaslúži pomenovanie michalovský, či zemplínsky prvý rytier.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Rok 2014 je pre mesto Michalovce významný tým, že si v ňom pripomenie hneď niekoľko dôležitých výročí:  770. výročie prvej písomnej zmienky o meste, 700. výročie prvej písomnej zmienky o michalovskom Rímskokatolíckom kostole Narodenia Panny Márie, 70 rokov od času, keď sa Michalovce mohli opäť pýšiť štatútom mesta aj 70. výročie oslobodenia Michaloviec. Mesto pripravuje pre svojich obyvateľov aj návštevníkov počas roka viacero zaujímavých akcií venovaných práve týmto jubileám.

 

Prvým z nich bolo vztýčenie  novotvaru neoficiálnej vlajky mesta s historickým erbom pánov z Michaloviec z roku 1418. Slávnostný akt sa konal uplynulý piatok 7. februára pred mestským úradom. Vlajku, ktorá sa bude používať len v roku 2014 a má byť akýmsi symbolom tohto roku navrhol Dr. Martin Molnár, historik Zemplínskeho múzea po konzultáciách s ďalšími odborníkmi. Ide o historizujúci novotvar. Na oficiálnej vlajke mesta Michalovce je doplnený erb z roku 1418 z dôvodu, že práve z tohto erbu vznikol v neskoršom období erb mesta. Nikdy v minulosti takúto vlajku mesto Michalovce nepoužívalo, preto ju môžeme nazvať novotvarom vlajky mesta.

 

Na budove Zemplínskeho múzea odhalili tabuľu, ktorá je venovaná stredovekému rytierovi Albertovi z Michaloviec. Do histórie sa zapísal ako najvyšší predstaviteľ johanitského rádu v Uhorsku, dalmátsko-chorvátsky bán a protihusitský bojovník. Slávu získal najmä na bojovom poli, a preto si oprávnene zaslúži pomenovanie michalovský či zemplínsky prvý rytier. Albert z Michaloviec sa narodil koncom 14. storočia. Ako mnoho iných šľachticov, aj Albert sa venoval predovšetkým vojenskej službe. Zúčastnil sa napríklad ťažení proti Bosniakom v rokoch 1405 – 1410. V roku 1417 mu v Kostnici panovník Žigmund Luxemburský udelil hodnosť priora Vrany, čím sa stal najvyšším predstaviteľom johanitského rádu v Uhorsku. Albert sa zúčastnil vojny proti husitom, zapojil sa tiež do ďalších ťažení. Za zásluhy mu bolo udelené právo zastávať úrad dalmátsko-chorvátskeho bána. Navyše, v roku 1428 získal Albert od panovníka rozsiahle majetky na Dolnej zemi, v Nadlaku. Zomrel v roku 1434. Ku koncu svojho života mal vo vlastníctve niekoľko desiatok dedín so stovkami poddaných.


Žiadny iný predstaviteľ rodu pánov z Michaloviec nedosiahol v stredoveku také významné postavenie ako prior a bán Albert. Slávu si získal hlavne na bojiskách, dobre zastával i zverené úrady – svedčí o tom priazeň panovníka Žigmunda Luxemburského, ktorou ho zahŕňal po väčšinu života.

 TLAČOVÁ SPRÁVA

Kultúra - V Michalovciach si uctili rytiera, ktorý preslávil mesto  - 1.JPG Kultúra - V Michalovciach si uctili rytiera, ktorý preslávil mesto  - 10.JPG Kultúra - V Michalovciach si uctili rytiera, ktorý preslávil mesto  - 11.JPG Kultúra - V Michalovciach si uctili rytiera, ktorý preslávil mesto  - 12.JPG Kultúra - V Michalovciach si uctili rytiera, ktorý preslávil mesto  - 13.JPG Kultúra - V Michalovciach si uctili rytiera, ktorý preslávil mesto  - 14.JPG Kultúra - V Michalovciach si uctili rytiera, ktorý preslávil mesto  - 15.JPG Kultúra - V Michalovciach si uctili rytiera, ktorý preslávil mesto  - 16.JPG Kultúra - V Michalovciach si uctili rytiera, ktorý preslávil mesto  - 17.JPG Kultúra - V Michalovciach si uctili rytiera, ktorý preslávil mesto  - 18.JPG Kultúra - V Michalovciach si uctili rytiera, ktorý preslávil mesto  - 19.JPG Kultúra - V Michalovciach si uctili rytiera, ktorý preslávil mesto  - 2.JPG Kultúra - V Michalovciach si uctili rytiera, ktorý preslávil mesto  - 20.JPG Kultúra - V Michalovciach si uctili rytiera, ktorý preslávil mesto  - 21.JPG Kultúra - V Michalovciach si uctili rytiera, ktorý preslávil mesto  - 22.JPG Kultúra - V Michalovciach si uctili rytiera, ktorý preslávil mesto  - 23.JPG Kultúra - V Michalovciach si uctili rytiera, ktorý preslávil mesto  - 24.JPG Kultúra - V Michalovciach si uctili rytiera, ktorý preslávil mesto  - 25.JPG Kultúra - V Michalovciach si uctili rytiera, ktorý preslávil mesto  - 26.JPG Kultúra - V Michalovciach si uctili rytiera, ktorý preslávil mesto  - 27.JPG Kultúra - V Michalovciach si uctili rytiera, ktorý preslávil mesto  - 3.JPG Kultúra - V Michalovciach si uctili rytiera, ktorý preslávil mesto  - 4.JPG Kultúra - V Michalovciach si uctili rytiera, ktorý preslávil mesto  - 5.JPG Kultúra - V Michalovciach si uctili rytiera, ktorý preslávil mesto  - 6.JPG Kultúra - V Michalovciach si uctili rytiera, ktorý preslávil mesto  - 7.JPG Kultúra - V Michalovciach si uctili rytiera, ktorý preslávil mesto  - 8.JPG Kultúra - V Michalovciach si uctili rytiera, ktorý preslávil mesto  - 9.JPG
Zverejnené: 09.02.2014
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov