MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Za festivalom Easthetic stojí Michalovčan


Už tento piatok a v sobotu sa na Zemplínskej šírave v stredisku Hôrka zíde zmes hudobných žánrov, ktorá tu ešte nikdy pokope nebola. Okrem hudby si na svoje prídu aj milovníci divadla, knihy a street artu.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Už onedlho, by malo na zoznam slovenských kameramanov pribudnúť ďalšie meno. Michalovčan Pavol Hospodár, ktorého okrem rodiska spája s východom aj hudobný festival Easthetic.

 

Kameru si zamiloval už od svojich šiestich rokov, keď chodieval na natáčania s otcom, tiež Pavlom, dlhoročným spolupracovníkom Slovenskej televízie, ktorý stál za objektívom pri výrobe desiatok dokumentárnych filmov, inscenácií, spoločenských relácií, ale aj videoklipov, naposledy ocenený Osobitnou cenou Slovenského syndikátu novinárov za rok 2009, za dokument „Pamätník“.  Momentálne ešte stále študent Ateliéru kameramanskej tvorby a fotografie na VŠMU v Bratislave, má najradšej samotné natáčanie filmov a dokumentov.  Vyskúšal si už aj úlohu produkčného, čo nie je až tak ďaleko od organizovania festivalu, ktorý je svojim obsahom trochu iný, na aký sú ľudia v týchto končinách zvyknutí. Dotiahnuť sem kapely, ktoré z komerčného pohľadu nie sú až tak známe, bolo jeho hlavným zámerom. Práve preto je festival Easthetic o to viac cennejší.  V súvislosti s tým, čo sa o pár dní na Zemplínskej šírave chystá, sme mu položili zopár otázok.

 

Čo sa ti vybaví pod pojmom festival?

Veľa ľudí, dobrá hudba, dobrá zábava, pivo a v podstate dobrý pocit, že si z toho niečo odnesieš.

 

Čo teba spája s hudbou?

(smiech) Ja hudbu počúvam veľmi málo, trochu v rádiu, čo sa týka počúvania mp3, že si ju pustím do uší a idem do mesta to vôbec nie. Skôr mám rád živú hudbu, vystúpenia, koncerty, festivaly a atmosféra okolo toho.

 

Kedy sa zrodil nápad usporiadať Easthetic?

Zrodilo sa to rok pred prvým ročníkom na zraze motorkárov. Na rovnakom mieste ako je teraz festival. Neviem v koho hlave presne, ale vtedy sme si povedali, poďme urobiť festival. Najprv od toho každý odpadol, tak som začal vybavovať sám rôzne granty, nakoniec som presvedčil sestru, oslovil som kamaráta Jana Papača, novinára zo SITA a už to išlo.

 

Odkedy sa začalo s prípravou tohto ročníka?

Od septembra minulého roka.

 

Je už na tohtoročný festival všetko pripravené?

90 – 95 percent áno. Potrebujeme ešte pomocníkov na vystavanie areálu. A aj keď to nie je našou úlohou, tak ešte plavčíkov, keď sa pôjdu ľudia pod vplyvom festivalovej atmosféry okúpať, aby mal na nich kto dozrieť.

 

Kto ťa najviac teší, že sem tohto leta zavíta?

Najviac som sa tešil na poľskú kapelu Kemp, len z neznámych dôvodov nám tri týždne späť napísali, že nedôjdu. Keďže neprídu, najviac sa teším na Dubiozu Kolektiv z Bosny a Hercegoviny a tiež aj na francúzskych Janski Beeeats.

 

Čím by si prilákal na Easthetic ľudí, ktorí alternatívnu hudbu nepoznajú?

Tento rok sme nechceli pozývať iba nekomerčné kapely. Určite by som mohol spomenúť skupinu Vidiek, ktorú hádam každý pozná. Či už mladší alebo aj starší.

 

Kto bude mať nálepku headlinerov obidvoch večerov?

Prvý večer to bude dokopy Vidiek, Para aj Puding pani Elvisovej a druhý večer Dubioza Kolektiv.

 

Čo bude nové oproti minulému roku, čo sa týka technicko-organizačného zabezpečenia?

Namiesto krytého stanu budeme mať malý stage, kde sa budú prezentovať divadlá, lokálne kapely ako napr. Hostel z Michaloviec, budeme mať nové trhovisko resp. BAZart z KE a namiesto maliarskeho workshopu z minulého roka bude street artový.

 

Poučenie z minulého roka?

Asi hlavne také, že lístky, resp. náramky na vstup do areálu treba mať aspoň tri týždne dopredu, aby sa nám nestalo to, čo minulý rok, že sme boli dohodnutí, že nám náramky dôjdu v deň festivalu priamo sem na Šíravu, ale nejakým nedorozumením nám to poslali na sídlo firmy do Bratislavy. Takže kamarát v deň festivalu o desiatej ráno sadol do auta a uháňal celou republikou, aby tu bol čo najskôr. Tento ročník bude z pohľadu festivalu osudový – keď to vyjde budeme v ňom pokračovať. Všetko závisí od toho, či prídu ľudia a v neposlednom rade od počasia.

 

Michal DEMKO

 

Kto všetko sa predstaví na tohtoročnom ročníku festivalu Easthetic sa môžte dozvedieť na: http://www.easthetic.sk/line-up/

Zverejnené: 02.08.2011
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov