MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Vodiči si nedajú povedať, polícia zvýši kontroly na alkohol


Polícia začala dopravno-bezpečnostnú akciu TISPOL, zameranú na odhalenie podgurážených vodičov. Počas tohto týždňa 3. až 9. júna 2013 si policajti dôkladne posvietia nielen na vodičov áut, ale aj motorkárov, cyklistov a chodcov.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Samozrejme, v týchto dňoch sa neoplatí porušovať ani iné dopravné predpisy, tie tiež neujdú pozornosti mužov zákona. Táto akcia nie je len na slovenských cestách, ale naraz vo všetkých európskych štátoch, ktoré združuje medzinárodná stavovská organizácia Tispol

Alkohol je jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd. Nie sú to len prázdne slová, dokazujú to aj konkrétne čísla. V januári evidujeme 100 nehôd pod vplyvom alkoholu. Vo februári a marci síce tento počet mierne klesol (91 a 94 nehôd), v apríli sa však vyšplhal až na 111 nehôd, kde hlavnú úlohu zohral práve alkohol. Nehovoriac o „hazardéroch“, ktorí sa odvážia sadnúť za volant nie len opití, ale zjavne nepotrebujú podľa nich ani vodičské oprávnenie. Pri dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky policajti odhalili za tri mesiace tohto roka 11 takých vodičov. Oprávnenosť kontroly cyklistov potvrdzujú aj jej výsledky, kedy policajti za tri mesiace zistili alkohol u viac ako 500 cyklistov, piati  dokonca odmietli „fúkať“. V prípade vodičov motorových vozidiel sú čísla tiež alarmujúce. Viac ako 580 vodičov šoférovalo opitých, ôsmi sa odmietli podrobiť vyšetreniu na zistenie alkoholu a traja boli pod vplyvom inej návykovej látky. A napríklad za posledný víkend len v Bratislavskom kraji policajti odhalili v sobotu v priebehu niekoľkých hodín päť opitých vodičov a v nedeľu dvoch.


A keby toho bolo málo, k dispozícii sú aj ďalšie počty nezodpovedných vodičov. Už viac ako 18 mesiacov je alkohol nad jedno promile trestným činom. Mnohí to zjavne stále nevedia, prípadne si ešte stále myslia, že ich policajti neodhalia. Len v apríli však takto neuniklo pozornosti policajtov 420 vodičov a v marci 426 vodičov. Rekord si drží november minulý rok, keď policajti odhalili až takmer 600 vodičov s alkoholom nad jedno promile v sebe.

Polícia apeluje na vodičov, aby jazdou pod vplyvom alkoholu neohrozovali svoj život a životy ostatných účastníkov cestnej premávky. Nie len z dôvodu, že ide o priestupok alebo trestný čin, ale najmä preto, že následky dopravných nehôd bývajú v mnohých prípadoch tragické a alkohol za volant nepatrí. Každý by mal začať od seba, teda uvedomiť si, že kombinácia alkohol a šoférovanie nikdy nie je správne riešenie.

 ZDROJ: MV SR

Ilustračné foto: TOM

Zverejnené: 04.06.2013
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov