MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Netradičná konferencia


Požiadavky na kvalitnú pracovnú silu neustále stúpajú, dôsledkom čoho sa vzdelávanie zamestnancov stalo nevyhnutnosťou. Svoje o tom vedia aj stavbári, ktorí v tejto výrazne turbulentnej dobe, viac ako kedykoľvek predtým, zažívajú vývoj v tvare sínusovej krivky. Je dôležité, aby na takúto rýchlo meniacu sa situáciu firmy vedeli reagovať. A ako na to?....Vzdelávaním...

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Netradičná konferencia

Práve vzdelávanie bolo témou konferencie, ktorá sa uskutočnila 28. a 29. októbra na Zemplínskej šírave, na ktorej sa zúčastnili stavebné spoločnosti zo stredného a východného Slovenska. Hlavným cieľom stretnutia bola podrobná analýza vzdelávacích potrieb, ktorá má byť základným predpokladom tvorby inovatívnych vzdelávacích aktivít pre zamestnancov. Analýza sa konala prostredníctvom dotazníkového prieskumu, ktorý bol zameraný na zistenie samotnej potreby vzdelávania, a na ktorú oblasť má byť vzdelávanie zamerané (počítačové zručnosti, komunikácia  a pod.).

Všetci zúčastnení zástupcovia stavebných spoločností sa jednohlasne zhodli, že vzdelávanie je potrebné. Priestor na to vidia predovšetkým v čase útlmu.  Vo veľkej miere spoločnosti na ďalšie vzdelávanie musia používať vlastné zdroje, no nie všetci si to môžu dovoliť. Práve preto sa na konferencii rozprúdila búrlivá debata o možnosti podpory stavebníctva z fondov Európskej únie. Záujem o informácie zo strany majiteľov všetkých spoločností bol veľký.

Táto konferencia s názvom: „Zvýšenie konkurencieschopnosti stavebných firiem a podpora stavebníctva z fondov EÚ“ sa konala v rámci projektu „Inovatívnym vzdelávaním k zvýšeniu konkurencieschopnosti stavebných firiem a lektorov ďalšieho vzdelávania“, ktorý je spolufinancovaný z Európskeho sociálneho fondu  a štátneho rozpočtu SR v rámci operačného programu Vzdelávanie.

 

Netradičný projekt financovaný z fondov EÚ realizovaný spoločnosťou HRCare, s.r.o.

Spoločnosť HRCare, s.r.o.  bola založená v roku 2007 a jej hlavným predmetom činnosti je vzdelávanie dospelých a podnikateľské poradenstvo. Od februára tohto roku (2010) jej význam rastie z dôvodu získania projektu financovaného z fondov EÚ s názvom „Inovatívnym vzdelávaním k zvýšeniu konkurencieschopnosti stavebných firiem a lektorov ďalšieho vzdelávania“, čím si rozširuje svoje pole pôsobnosti. Ponúkame Vám rozhovor s pánom Mgr. Petrom Dolobáčom,  konateľom spoločnosti HRCare, s.r.o., ktorý nám odpovedal na naše otázky.

 

Pán Dolobáč, môžete nám priblížiť projekt, ktorý realizujete od februára tohto roku?

Áno, samozrejme. Už samotný názov projektu prezrádza, že sa jedná o novú formu vzdelávania, ktorá má v plnej miere zodpovedať potrebám samotného trhu. Náš projekt sa zameriava na vzdelávanie zamestnancov stavebných spoločnosti, pretože si myslíme, že sú výrazne znevýhodnenou skupinou a v čase finančnej krízy sa ukázala ich zraniteľnosť. Z dlhodobého hľadiska sa prejavuje potreba rozširovania ich kvalifikácie, odbornej spôsobilosti a rozvoja kľúčových kompetencií. Stavbári však nie sú jedinou skupinou v projekte. Druhá časť projektu je venovaná vzdelávaniu lektorov ďalšieho vzdelávania, pretože zastávam názor, že ak nás niekto niečo chce naučiť, musí to v prvom rade vedieť on sám.

 

V čom je práve vaša forma vzdelávania nová?

V prvom rade v tom, že naše vzdelávanie je „šité na mieru“. Prvým krokom nášho vzdelávania je analýza vzdelávacích potrieb cieľovej skupiny. To znamená, že prv zisťujeme ich reálne požiadavky a následne pripravujeme inovatívne  vzdelávacie aktivity. Len aby som stručne spomenul o ktoré požiadavky ide, tak je to napríklad u starších osôb v riadiacich funkciách nedostatočná počítačová zručnosť, nedostatočné odchodné a komunikačné zručnosti pri dohadovaní obchodov, nedostatočný prístup k informáciám, nepostačujúca komunikácia sa školami v danom odvetví a tak ďalej...

 

Čo očakávate ako výsledok realizovaného projektu?

Výsledkom realizovaného projektu budú 4 akreditované vzdelávacie programy resp. kurzy pre zamestnancov stavebných spoločností a tiež 4 akreditované programy pre lektorov ďalšieho vzdelávania. Samozrejme, ale po uplynutí doby trvania projektu (36 mesiacov), sa nič nekončí, práve naopak. Cieľom projektu je hlavne naštartovať  realizáciu týchto vzdelávacích programov. Predpokladáme, že po ukončení projektu budeme kontinuálne pokračovať v spolupráci s firmami a osobami, ktoré boli zapojené do projektu a v rámci multiplikácie oslovíme aj ďalšie skupiny.  V tomto vidím najväčšie pozitívum nášho projektu. Ukončením projektu sa nič nekončí, práve naopak, všetko sa len začína...


 

 

Zverejnené:
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov