MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


MICHALOVCE: V Subterene vystavuje mladá krv


Galéria Subteren odštartovala marec koncertom a výstavou Young Blood. Vystavuje tu jedenásť študentov.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Galéria Subterén je na michalovskej umeleckej scéne už viac ako päť rokov a za ten čas predstavila publiku množstvo zaujímavých výstav i koncertov. Začiatkom marca po vyše roku a pol tu opäť vystúpila v značne vylepšenej zostave skupina Line Gate, hrajúca minimalistický melancholic rock a o ambientno  noisovu náladu sa postaralo  zvukovo-vizuálne permormance tria výtvarníkov z projektu Lalopop v zložení Milan Ladyka – syntetizátor, Peter Králik – mix, Matej Ivan – projekcia.

Pred týždňom už po štvrtýkrát  ukázali  v   Subterene svoje práce naraz viacerí mladí študenti vysokých umeleckých škôl. Na vernisáži výstavy „Young Blood“ predstavili  kurátori Branislav Zurko a Vladimíra Vajsová novú rodiacu sa generáciu regiónu Zemplín,  jedenástich vynikajúcich umelcov.

„Snažili sme sa zostaviť výber, ktorý bude pre publikum zaujímavý svojou obsahovou pestrosťou a rôznorodosťou formy, no zároveň je v ňom cítiť jednotu vo svojej generačnej výpovedi,“ konštatoval Branislav Zurko, jeden z kurátorov výstavy.

Výstava je pokračovanie v nadväznosti na projekt, ktorý mal viac ročníkov pod názvom MY – MI – My Michalovčania s myšlienkou „študenti z mesta na umeleckých školách“.

Návštevníci môžu zhliadnuť väčšinou maľby, sochu, ale i inštaláciu týchto autorov:

 Gabriela Doľacká

Zaoberá prevažne témami z mediálneho prostredia, ktoré konfrontuje s osobnou skúsenosťou a intimitou svojho osobného prostredia. Hľadá definície a významy pôsobenia gest a ľudských výrazov, ktoré ďalej reinterpretuje. Vystavené obrazy sú zo série Toddlers and tiaras, v preklade Batoľatá a korunky, ktorou kriticky spracuváva tému detských súťaží krásy.

 

Zuzana Fedoríková

V tvorbe Zuzany sa najviac objavujú témy snov a reality a prostredia ukrytého za vnímanou realitou. Grafiky a maľby na výstave sú z jej bakalárskej práce, v ktorej sa stretávajú a miešajú pojmy ako strach, vedomie a podvedomie.

 

Matej Ivan

Autor sa po obsahovej stránke svojej tvorby sústredí na vzťah človeka k svetu a jeho mediálnej reprezentácii. Využíva k tomu site-specific inštalácie, objekty a multimédiá.V inštalácii na tejto výstave upozorňuje na skreslenosť mediálnej reality, ktorá sa premieta do nášho vnímania sveta a vplýva na náš vzťah ku svetu ako takému.

 

Veronika Kocourková

Ťažisko tvorby študentky spočíva v jej komixovej tvorbe, ktorá je prezentovaná aj na tejto výstave. Autobiografické príbehy sú podané zámerne zjednodušujúcou kresbou, ktorej naliehavosť podčiarkuje silu osobnej výpovede. Okrem kresby sa autorka venuje maľbe a grafickému dizajnu.

 

Katarína Ličková

Venuje sa predovšetkým ilustrácií detských kníh, grafikám, maľbám a grafickému dizajnu. Vo svojej voľnej tvorbe sústreďuje pozornosť na svet okolo nás, inšpiráciou je jej príroda, ktorú často reflektuje v maľbách a grafikách. Hlavným motívom sú stromy, ktoré svojou tvarovou rozmanitosťou predstavujú nekonečný zdroj námetov. Hľadanie vlastného výrazu vyústilo k špecifickému využitiu techniky vyšívania. Na výstave sú prezentované knižné ilustrácie a obrazy so spomenutou výšivkou.

 

Matúš Mlej

Jeho hlavným motívom tvorby sú ľudové motívy, ktoré kombinuje so súčasnými prvkami charakteristickými pre oblasť reklamy. Vytvára tak koláže slovenských ľudových ornamentov, ktoré vkladá do kompozícií slovenských modernistov. Diela Benku, Palugyaya, Bazovského sú podkladom pre ornamentálne rozvrstvenie plochy obrazu. Folklórne symboly, ktoré nahrádzajú obsahové významy pôvodných diel, vytvárajú vizuálny kontrast ,prinášajúci novú, aktualizovanú podstatu diela.

 

Tibor Nagy „Grosso“

Súčasťou tvorby Tibora Nagya sú priestorové inštalácie, v ktorých prepája rozličné médiá v snahe vtiahnuť diváka do samotného diela. Skúmaním hraníc reality, fiktívnosti a ilúzie manipuluje s vnímaním diváka, aby tak poukázal na psychologické aspekty a témy, ktoré vnútorne formujú osobnosť. Pre Výstavu Young Blood vytvoril site-specific inštaláciu.

 

 

Lukáš Reščák

Na výstave prezentuje výber zo semestrálnej práce s názvom Úpadok. V sérii grafík spracuváva tému sociálneho úpadku, bezdomovectva a degradácie ľudskej dôstojnosti. Poukazuje na silu a vplyv peňazí na život jednotlivca, ale aj celej spoločnosti. Pri tvorbe grafík použil objekty, ktoré expresívne podčiarkujú obsahový koncept diel.

 

Zora Varcholová

Autorka sa vo svojich maľbách zaoberá technikou opakovaného vzoru pečiatkami a valčekmi už niekoľko rokov. Napriek zdanlivo rutinnému opakovaniu formy sú témy a obsahy jej diela širokého rozptylu od prírodných a abstraktných krajinných inšpirácií cez človekom ovládanú kultúrnu krajinu až k atmosférickým a náladovým polohám. Vystavené diela sú z ostatnej tvorby abstraktných krajiniek s odkazom na tradíciu slovenskej modrotlače, konfliktu remeselného spracovania a pásovej továrenskej výroby.

 

Lukáš Zúbek

Prezentuje sa výberom z aktuálnej tvorby expresívnych malieb, v ktorých pracuje so vzájomným konfliktom základných farieb. Inšpiratívnym podnetom je mu príroda a naše vlastné vnímanie prírodných úkazov a javov.

 

Iveta Muchová

Vystavená je jej reštaurátorská štúdia sochy z hinduistického chrámu.

 

Young Blood je projekt, ktorý svojím zameraním prináša veľmi dôležitú časť pre ďalší rozvoj tvorby študentov umeleckých škôl. Okrem toho, že dáva mladým umelcom priestor na vystavovanie svojich diel, vytvára prostredie konfrontácie a spoznávania diel svojich rovesníkov na domácej pôde.

Text, foto: Martina Králiková

Zverejnené: 17.03.2013
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov