MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Nosiť reflexnú vestu nie je hanba!


V posledných týždňoch polícia eviduje prípady, keď prišli o život chodci v tmavom oblečení za zníženej viditeľnosti. Vodiči, ktorí zranili chodcov sa zhodujú v tom, že ich zbadali neskoro, alebo ich nevideli vôbec

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Zo stránok časopisov na nás „kričia“ články o móde a módnych trendoch. Každú sezónu sa nosí niečo iné. Menia sa strihy, vzory i farby šiat. Večne moderná ostáva sivá, čierna a zemité farby. Málokto si však uvedomí, že byť „in“ je niekedy hazard so životom. Neónové a „krikľavé“ farby možno nie sú v móde každú sezónu, no v mnohých prípadoch zachránia život.


V posledných týždňoch sme zaznamenali práve také prípady, keď prišli o život chodci v tmavom oblečení za zníženej viditeľnosti. Vodiči, ktorí zranili chodcov sa zhodujú v tom, že ich zbadali neskoro, alebo ich nevideli vôbec. V polovici októbra približne o druhej v noci zrazil 39-ročný vodič VW Sharan v okrese Nové Mesto nad Váhom 56-ročného chodca. Neosvetlený chodec ležal priamo na rovnom úseku cesty. Koncom októbra v prešovskom okrese zrazil 57-ročný vodič Peugeota 58-ročného chodca. Vo večerných hodinách ležal na ceste, nehodu neprežil. Najčerstvejší prípad sme zaznamenali priamo na Sviatok všetkých svätých. V okrese Senica 59-ročný vodič nákladného vozidla zrazil chodkyňu zatiaľ nezistenej totožnosti. Tá náhle vbehla do jazdnej dráhy nákladiaka, zomrela po prevoze do nemocnice.

Aj tieto nehody by mali byť mementom. Veď reflexné prvky na oblečení, či kabelke nie sú drahá záležitosť. Na vlastných životoch by sme predsa nemali šetriť. Už teraz sú kratšie dni, keď ideme do práce alebo z práce, je tma. Zlé viditeľné podmienky znižujú reakcie vodičov. Treba si uvedomiť, že niekoľko tonový kolos potrebuje dlhšiu dráhu na zastavenie. Reflexné prvky zvyšujú viditeľnosť v šere, v tme odrážajú dopadajúce svetlo až na 200 metrov. To je oveľa väčšia šanca vyhnúť sa chodcom, ktorí pri zrážke ťahajú vždy za kratší koniec.

Rady chodcom 

Najmä u detí je správanie impulzívne, nie sú schopné presne odhadovať vzdialenosť a čas, majú zúžené zorné pole a nedostatočne rozvinutú motorickú koordináciu. Preto im treba venovať najvyššiu pozornosť. Je dôležité vysvetliť svojim deťom význam používania reflexných prvkov za zníženej viditeľnosti, že priechod pre chodcov je určený na bezpečné prechádzanie cez cestu. Apelujeme na rodičov, aby svoje deti nepúšťali samé na cestu, hlavne nie na frekventované úseky. Rodičia, nenechávajte deti bez dozoru ani na ceste pred domom v obytnej zóne. V zápale hry si nemusia všimnúť prichádzajúce vozidlá. Dieťa pozoruje, opakuje a napodobňuje obraz, ktorý vytvárajú dospelí, najmä rodičia. Prvoradé je naučiť deti, že po chodníku sa chodí vpravo. Kde chodník nie je, alebo je neschodný, chodí sa po ľavej krajnici alebo čo najbližšie pri ľavom okraji vozovky. Dôležité je naučiť deti rozlišovať aspoň zopár dôležitých dopravných značiek a základné pravidlá pri prechádzaní cez cestu. Pri prechádzaní cez cestu treba byť ostražitý a používať vyznačené priechody. Stačí jedna sekunda, a život sa môže zmeniť v jej okamihu. Radšej sa treba viac krát presvedčiť či je bezpečné cez cestu prejsť.

Rady cyklistom

Tak ako vozidlá musia mať povinnú výbavu, tak aj bicykel musí spĺňať určité podmienky, aby mohli cyklisti bezpečne vyraziť na cesty. Účinné brzdy, odrazové sklá, prilby a reflexné prvky sú veľmi dôležité. Vždy platí, že vidieť a byť videný je životu dôležité.

Rady vodičom

Najmä v tomto období treba dbať na technický stav vozidla. Svetlá, brzdy i pneumatiky musia byť v dobrom stave. Taktiež čistota čelného i ostatných skiel je dôležitá. Ak je mokrá vozovka, alebo je na nej napadané lístie, rýchlosť jazdy treba znížiť a zvýšiť vzdialenosť medzi vozidlami. Dôležité je predvídať. Najmä na miestach, kde je veľká pravdepodobnosť, že na cestu vybehne chodec. Kritické sú zastávky, priechody pre chodcov, školy, sídliská i nákupné centrá. V nočných hodinách je veľká šanca stretnúť neosvetleného cyklistu či chodca, často pod vplyvom alkoholu. Znížiť rýchlosť a zvýšiť pozornosť je prvoradé. Informoval prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik.

 

Ilustračné foto: POLICIA & TOM

Zverejnené: 06.11.2012
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov