MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Dajte si pozor na vykrádačov bytov


Starostlivo zamykajte dvere a zatvárajte okná. Nezabúdajte ani na podkrovie, poschodie, strešné a pivničné okná. Zlodej je schopný dostať sa dovnútra každým otvorom väčším ako ľudská hlava.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Zabezpečte si kvalitný bezpečnostný zámok v kombinácii s ďalšími zabezpečovacími prostriedkami (bezpečnostné závory, bezpečnostné retiazky), výplne dverí zabezpečte proti roztiahnutiu, dvere spevnite oplechovaním.
- V prípade, že bývate na prízemí nainštalujte okrasné mreže a bezpečnostné fólie na okná, balkóny a loggie. Spolu so spoľahlivým zatváraním okien zvýšia bezpečnosť vášho bývania.
-Nikdy nenechávajte kľúče na tzv. dohovorených miestach ( pod rohožkou, v kvetináči atď.) Sú to prvé miesta, kde zlodeji hľadajú. Nie je vylúčené, že vaše zvyky pozorujú z diaľky už dlhší čas. Ak v dobe vašej neprítomnosti zveríte kľúče od svojho bytu, dôkladne zvážte, či je to osoba spoľahlivá a dôveryhodná.
-  Využívajte osvedčené " kukátko". Pohľad doňho vám umožní premyslieť si, či zvoniacemu otvoríte. Aj v tomto smere je na našom trhu dostatočný výber priezorov, ktoré Vám umožnia vidieť celý chodbový priestor. V žiadnom prípade neotvárajte dvere a nevpúšťajte do bytu osoby, ktoré nepoznáte. Predídete tak mnohým nepríjemným a možno nebezpečným situáciám.

- Neuschovávajte väčšie finančné obnosy doma. Cennosti, najmä šperky, cenné zbierky a pod. môžete uschovať najmä počas vašej dlhodobejšej neprítomnosti v byte, v prenajatom trezore bankovej inštitúcie.

- Doklady od drahého priemyselného i spotrebného tovaru si dobre uschovajte. Vyznačené výrobné číslo na doklade umožní polícii pátrať po vašom odcudzenom majetku, po páchateľovi krádeže, vec identifikovať a vrátiť ju späť do vášho vlastníctva.
-  V prípade vašej dlhodobejšej neprítomnosti požiadajte príbuzných, známych alebo susedov, aby vám pravidelne vyberali poštovú schránku a občas skontrolovali neporušenosť bytu.
-Nezaťahujte okná bytu roletami, dávate tým na vedomie, že nie ste doma.
-Mať dobré vzťahy so susedmi je jedným z najlepších spôsobov, ako zabezpečiť svoj byt či dom. Požiadajte ich, aby venovali pozornosť okoliu vášho domu, bytu, prípadne si všímali pohyb neznámych podozrivých osôb.
- Dbajte na dobrú viditeľnosť vstupu do domu. Zlodej vždy uprednostňuje prístup maskovaný kríkmi či stromami, pretože sa cíti byť dobre krytý.
- Vytvorte zdanie, že je v byte niekto prítomný. Využite napr. elektronické spínacie zariadenia, ktoré podľa nastavenia rozsvietia svetlá, zapnú rádio, televíziu a pod.

Byt sa nedá zabezpečiť na 100 %, a tak v prípade ak by ste sa nevyhli krádeži je dobre mať zdokumentované svoje cenné veci (zoznam, fotodokumentácia), prípadne si zapíšte výrobné čísla prístrojov. Tieto informácie veľmi pomôžu polícii v pátraní a poisťovňam pri likvidácii poistnej udalosti.
Štatistické údaje potvrdzujú pravdivosť ľudového porekadla: "Príležitosť robí zlodeja! "

TLAČOVÁ SPRÁVA: POLÍCIA

Ilustračné foto: TOM

Zverejnené: 19.06.2012
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov