MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Opitá Michalovčanka vrazila do zaparkovaného auta


V utorok o 23,05 hod. viedla osobné auto Škoda 120 po Kyjevskej ulici v Michalovciach 48-ročná vodička z Michaloviec, kde v dôsledku nevenovania pozornosti riadeniu vozidla, narazila do zaparkovaného vozidla Ford Mondeo. Žena bola opitá.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Vodička bola na mieste nehody podrobená dychovej skúške, pričom jej bola nameraná hodnota 0,92 mg/l (1,92 promile) alkoholu v krvi. K zraneniu osôb pri dopravnej nehode nedošlo. Na vozidlách vznikla škoda cca 200,-€. Poverený príslušník ODI OR PZ Michalovce 48-ročnú ženu obvinil z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, nakoľko vykonávala v stave vylučujúcom spôsobilosť, ktorý si privodila vplyvom návykovej látky zamestnanie alebo inú činnosť, pri ktorých by mohla ohroziť život alebo zdravie ľudí alebo spôsobiť značnú škodu na majetku. Hrozí jej trest odňatia slobody až na jeden rok. Vodičke bol na mieste zadržaný vodičský preukaz. Poverený príslušník Okresného dopravného inšpektorátu Michalovce z prečinu marenia výkonu úradného rozhodnutia a prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky obvinil 46-ročného muža z obce Čečehov, ktorý včera o 16,20 hod. viedol osobné motorové vozidlo zn. Škoda Superb po Vrboveckej ulici v Michalovciach, kde bol zastavený a kontrolovaný policajnou hliadkou pohotovostnej motorizo-vanej jednotky. Počas kontroly bolo zistené, že menovaný viedol vozidlo aj napriek tomu, že má uložený zákaz činnosti viesť motorové vozidlá všetkého druhu na dobu 12 mesiacov, a to do 8.12.2012. Pri kontrole bol vodič vyzvaný na vykonanie dychovej skúšky na zistenie alkoholu v krvi, ktorú odmietol. Vodič bol umiestnený do cely policajného zaistenia a bude spracovaný podnet na podanie návrhu na jeho väzobné stíhanie. V prípade dokázania viny obvinenému hrozí až dvojročné väzenie.

Vodič, ktorý jazdí pod vplyvom alkoholu nad jedno promile, teda v stave vylučujúcom spôsobilosť viesť vozidlo, sa od novembra 2011 dopúšťa trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, za ktorý mu hrozí trest odňatia slobody až na jeden rok. V súčasnosti tiež platí, že ak je vodič motorového vozidla dôvodne podozrivý, že požil alkohol, či inú návykovú látku alebo odmietne vyšetrenie na ich zistenie, policajt rozhodne o preskúmaní jeho zdravotnej spôsobilosti vo vzťahu k závislosti od týchto látok. Treba zdôrazniť, že policajt rozhodne o preskúmaní zdravotnej spôsobi-losti vodiča bez ohľadu na zistenú hladinu alkoholu alebo inej návykovej látky, teda pri akomkoľvek množstve promile. Teda o preskúmaní jeho zdravotnej spôsobilosti policajt rozhodne ako v prípade trestného činu, tak aj v prípade priestupku. Na vykonanie preskúmania zdravotnej spôsobilosti policajt určí vodičovi primeranú lehotu. Počas nej mu zadrží vodičský preukaz. Závislosť posudzuje psychiater. Ak psychiater zistí, že osoba je závislá, oznámi to polícii. V takom prípade sa vodičovi vodičský preukaz nevracia. Ak psychiater zistí, že vodič závislý nie je, policajt rozhodne o povinnosti podrobiť sa odbornému poradenstvu u psychológa. Vodičský preukaz sa vodičovi vráti až po splnení všetkých uložených povinností.

Polícia prijíma opatrenia, aby opití vodiči na cestách nezabíjali. Jazda pod vplyvom alkoholu je jed-ným z porušení pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom, ako aj jednou z častých príčin dopravných nehôd. Alkohol znižuje pozornosť vodičov, má za následok ďalšie možné porušenia pravidiel cestnej premávky, nebezpečne znižuje reakčnú schopnosť v prípade kolízií. Takéto nehody sa neraz končia tragicky a doplácajú na ne aj nevinní účastníci. Aby bolo na cestách čo najmenej nehôd, a teda aj tých, pod ktoré sa podpísal alkohol, polícia pri dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky aj naďalej sústredí svoju pozornosť na odhaľovanie nezodpoved-ných opitých vodičov. Polícia prijala opatrenie, podľa ktorého sa pri každej kontrole vykoná aj kon-trola na požitie alkoholu, čím dôjde k znižovaniu latencie možných porušení pravidiel cestnej pre-mávky. Dúfame, že aj takéto adresnejšie a prísnejšie opatrenia pozitívne ovplyvnia bezpečnosť na cestách.
Štatistika zistených trestných činov ohrozenia pod vplyvom návykovej látky v Košickom kraji:
November 67
December 63
Január 84
Február 77
Marec 80

Informovala košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Ilustračné foto: TOM

Zverejnené: 26.04.2012
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov