MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Nová cesta pre záchranárov, policajtov aj lesníkov


Pri obci Priekopa v okrese Sobrance odovzdali dnes slávnostne do užívania protipožiarnu lesnú cestu, ktorá bude prednostne slúžiť na prejazd vozidiel hasičskej, zdravotnej služby a polície. Cestu budú využívať aj lesníci a cykloturisti.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Stavebné práce a rekonštrukciu protipožiarnej lesnej cesty, ktorá má prednostne slúžiť na prejazd vozidiel hasičskej a zdravotnej služby a vozidiel hraničnej polície realizovala firma EUROSTAV Michalovce s.r.o.

 

Lesné spoločenstvo, pozemkové spoločenstvo Priekopa získalo dotáciu z Programu rozvoja vidieka SR 2007-2013, Opatrenie 2.1 Obnova potenciálu lesného hospodárstva a zavedenie preventívnych opatrení. Konateľ spoločnosti EUROSTAV Michalovce s.r.o. Patrik Šuchta vysvetlil, že pôvodný stav cesty pred rekonštrukciou bol značne poškodený, bola narušená celistvosť povrchu, vozovka bola podmáčaná a bola znížená únosnosť jej podložia. V rámci rekonštrukcie firma EUROSTAV Michalovce s.r.o. vyčistila priekopy, ktoré spevnila  betónovými priekopovými tvárnicami a žľabovkami, vybudovali nové pozdĺžné priekopy a upravili krajnice. Cesta sa odvodnila vybudovaním odvodňovacích priekop. Patrik Šuchta spresnil, že na zamedzenie erozívnej činnosti stekajúcich vôd na zvážniciach sa osadili zvodnice. Vyčistili existujúce priepusty, dobudovali dva nové rúrové priepusty. Na celý povrch vozovky vrátane 2 výhybní položili nový asfaltový kryt. Celková dĺžka zrekonštruovaných protipožiarnych ciest je 7,34 km. Konateľ spoločnosti EUROSTAV Michalovce s.r.o. Patrik Šuchta dodal, že realizáciu stavby skomplikovala snehová smršť v roku 2009, ktorá sa prehnala obcou a narobila veľké škody na už čiastočne zrealizovanom diele. Firma musela nanovo zrealizovať práce, ktoré boli kalamitou poškodené. Celkové náklady na realizáciu projektu boli vyše 949-tisíc eur. Vybudovanie protipožiarnej lesnej cesty ocenila aj poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky Ľubica Rošková (Smer-SD).

“Ja som veľmi rada, že sa otvárala táto lesná cesta. Aj keď to priamo možno nesúvisí s rozvojom obce, určite je to prínosom pre poľnohospodárov, pre lesníkov, ktorí tu pracujú. Ale hlavne je to prínosom pre celý urbariát, tohto širokého skoro dvetisíc hektárového územia lesov. Tento veľký urbariát nemal takúto prístupovú protipožiarnu cestu. Na druhej strane musíme brať v úvahu, že je to aj cesta pre sanitky ak by došlo k nejakému úrazu lesných robotníkov. Som veľmi rada, že sa na tieto malé obce nezabúda a že sú tu peniaze na ich rozvoj. Aj keď to nesúvisí priamo s rozvojom obce, myslím si, že im to uľahčí ich život, ich prácu v tomto regióne,“ povedala poslankyňa.  

 

Firma EUROSTAV Michalovce s.r.o. zrealizovala aj preventívne opatrenia na ochranu pre povodňami v obci Beňatina. Projekt bol spolufinancovaný z Európskeho fondu pre regionálny rozvoj v rámci Operačného programu Životné prostredie, operačný cieľ: 2.1. Preventívne opatrenia na ochranu pred povodňami. V marci 2010 obec Beňatina úspešne podpísala zmluvu o Nenávratný finančný príspevok s Ministerstvom životného prostredia. Hlavným cieľom projektu bola úprava vodného toku „Beňatinská voda“ a zabezpečenie ochrany životov, zdravia a majetku obyvateľov obce pred povodňami. Pred úpravou v roku 1996 obec zaznamenala päť prudkých prívalových vôd, vplyvom intenzívnych atmosférických zrážok. Obec je situovaná v členitom teréne a voda z prívalových dažďov nebola schopná vsakovať do pôdy, ale stekala do obce v doline. Brehy boli poškodené vodnou eróziou - výmoľami, zosuvmi pôdy. Patrik Šuchta z firmy EUROSTAV Michalovce s.r.o. vysvetlil, že  pri regulácii potoka, v maximálnej možnej miere zohľadnili pôvodnú trasu aj vzhľadom na majetkové pomery k parcelám. Brehy a dno firma realizovala vyložením lomového kameňa, ktorý sa ukladal do betónového lôžka. Celkom upravili 329 metrov potoka. Firma začala projekt realizovať  v júli  2010 a dokončila ho v júli minulého roka. Celkové náklady dosiahli vyše 465-tisíc eur.

Samospráva - Nová cesta pre záchranárov, policajtov aj lesníkov  - 1.JPG Samospráva - Nová cesta pre záchranárov, policajtov aj lesníkov  - 10.JPG Samospráva - Nová cesta pre záchranárov, policajtov aj lesníkov  - 11.JPG Samospráva - Nová cesta pre záchranárov, policajtov aj lesníkov  - 12.JPG Samospráva - Nová cesta pre záchranárov, policajtov aj lesníkov  - 13.JPG Samospráva - Nová cesta pre záchranárov, policajtov aj lesníkov  - 14.JPG Samospráva - Nová cesta pre záchranárov, policajtov aj lesníkov  - 15.JPG Samospráva - Nová cesta pre záchranárov, policajtov aj lesníkov  - 16.JPG Samospráva - Nová cesta pre záchranárov, policajtov aj lesníkov  - 2.JPG Samospráva - Nová cesta pre záchranárov, policajtov aj lesníkov  - 3.JPG Samospráva - Nová cesta pre záchranárov, policajtov aj lesníkov  - 4.JPG Samospráva - Nová cesta pre záchranárov, policajtov aj lesníkov  - 5.JPG Samospráva - Nová cesta pre záchranárov, policajtov aj lesníkov  - 6.JPG Samospráva - Nová cesta pre záchranárov, policajtov aj lesníkov  - 7.JPG Samospráva - Nová cesta pre záchranárov, policajtov aj lesníkov  - 8.JPG Samospráva - Nová cesta pre záchranárov, policajtov aj lesníkov  - 9.JPG
Zverejnené: 27.02.2012
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov