MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Prečo deti z Jovsy rozvírili prah času v Bardejove?


Základná škola Jovsa realizovala projekt Rozvírme prach času. Pomocou prežitých zážitkov spoznávali kultúrnu pamiatku zapísanú do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Základná škola Jovsa realizovala projekt Rozvírme prach času. Pomocou prežitých zážitkov spoznávali kultúrnu pamiatku zapísanú do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Spoznali historickú hodnotu tejto pamiatky, oboznámili sa s významnými objektmi a ich funkciou v dávnej minulosti. Spoznali aké významné postavenie malo v meste Bardejov remeslo a obchod. Naučili sa, ako sa slušne správať pri prehliadke takejto pamiatky.

Zamerali sa na to, aby ju prijali ako dedičstvo svojich predkov, a tak  vytvorili potrebu chrániť ju. Túto myšlienku šírili ďalej  do svojho okolia a to divadelným predstavením, rozhlasovou reláciou v obecnom rozhlase, výstavou i komiksom. Vytvorené produkty ktoré vytvorili počas trvania projektu /encyklopédiu,  nahrávksa divadielka, komiks, prezentáciu/ , sa stanú odkazom aj pre ďalšie generácie prichádzajúce do našej školy. Na realizáciu projektu využili  rôzne zdroje informácií, tvorivú dramatiku – rolové hranie, literárnu a výtvarnú tvorivosť detí,  zážitkovú metódu, exkurziu. Projekt sa realizoval na hodinách dejepisu, vlastivedy, slovenského jazyka, výtvarnej výchovy, informatike ,triednických hodinách, ale aj mimo vyučovania.  

 

V dnešnej dobe je čoraz ťažšie zaujať deti. O to viac, keď sa to týka histórie, ktorá sa im zdá tak vzdialená. A práve preto sa škola zapojila do projektu Objavme doma divy sveta, ktorý ponúkol našim žiakom možnosť spoznať pamiatku zapísanú do Zoznamu svetového dedičstva  UNESCO . Cieľom sa stalo SLOBODNÉ KRÁĽOVSKÉ MESTO BARDEJOV. Tento projekt poskytol žiakom predovšetkým netradičné možnosti oboznamovania sa s  touto pamiatkou. Aké by to bolo spoznávanie bez potrebných poznatkov? Tie žiaci nenápadne získali  pri tvorbe  vlastnej encyklopédie o tomto meste zhromažďovaním rôznych informácií, ale aj výtvarným dotváraním na dané témy. Vytvorenú encyklopédiu nám pri návšteve Bardejova slávnostne podpísal riaditeľ Šarišského múzea v Bardejove PhDr. František Gutek. Súčasťou tejto návštevy bolo aj spoznávanie historickej hodnoty tohto mesta. Ďalšie aktivity boli realizované predovšetkým na zážitkových metódach.  Po vyhľadaní  najzaujímavejšej povesti o meste, žiaci  spoločne s učiteľkou vytvorili scenár, ktorý sa stal podkladom na divadelné predstavenie.

 

Po minuloročných skúsenostiach sa žiaci na to veľmi tešili. Svedčí o tom aj počet zapojených detí 43. Príprava  kulís a oblečenia bola veľmi náročná, ale aj to deti zvládli výborne. V aktivite Triedne cechy spoznávali remeslá/každá trieda iné/ a vytvárali výrobky / šperkári šperky, krajčíri šaty, pekári medovníčky, tkáči malé obrúsky, obuvníci pretvárali staré na nové, košikári košíky a metly, hrnčiari nádoby. Vyrobené výrobky boli využité ako rekvizity v spomínanom divadielku, ale stali sa aj súčasťou predajného „bardejovského“ jarmoku. Celý bol popretkávaný humornými scénkami, tancami a piesňami. Veríme, že získané zážitky z projektu obohatili poznanie našich detí, ale aj tých, ktorých sme týmto projektom oslovili. Sme radi, že vďaka získania grantu na tento projekt, sme mohli zažiť krásnych 8 mesiacov obklopených históriou. 

Z. Mišová

FOTO: archiv ZŠ Jovsa

 

 

Zverejnené: 12.06.2011
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov