MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Michalovskí ortopédi už pomohli tisíckam pacientov


Lekári a zdravotné sestry Ortopedického oddelenia Nemocnice s poliklinikou Š. Kukuru Michalovce a.s. poskytujú každoročne kvalitnú zdravotnú starostlivosť tisíckam pacientov. Len v minulom roku vykonali vyše 772 operácií a ambulantne ošetrili vyše 8-tisíc pacientov.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Činnosť ortopedického oddelenia píše v michalovskej nemocnici už viac než 40-ročnú históriu. Vzniklo 1.9.1969 ako jedno z najstarších ortopedických oddelení na Slovensku. V jeho vedení sa zatiaľ vystriedali traja primári. MUDr. Štefan Bozó(1969-93), MUDr. Imrich Treščák (1993-2000). Od roku 2000 je do dnešného dňa primárom MUDr. František Farkaš.

 

V súčasnosti je činnosť oddelenia zameraná na operatívu, predovšetkým operácie umelých kĺbov, artroskopiu, na diagnostiku nejasných a ťažkých stavov pohybového aparátu a na liečbu pacientov, pri ktorých ambulantný zákrok nestačí.

 

Ak by sme mali vyjadriť chod oddelenia číslami, tak od svojho vzniku tu bolo počas 40 ročnej praxe vykonaných vyše 360 000 ambulantných vyšetrení, 27 900 hospitalizácií, viac ako 24 000 operácií, 18 477 ultrazvukových vyšetrení a vyše 2500 artroskopií. O tom, ako si na ortopedickom oddelení v michalovskej nemocnici, (ktorej vôbec prvý pavilón bol postavený v roku 1875), počínajú dnes, porozprával súčasný primár ortopédie MUDr. František Farkaš: „V minulom roku sme napočítali presne 772 operácií. Urobili sme 198 umelých kĺbov, 220 artroskopických zákrokov, 8191 ambulantných vyšetrení a 1065 vyšetrení ultrazvukom. Oproti predchádzajúcemu roku majú všetky tieto čísla stúpajúci charakter. Hospitalizovaných bolo v minulom roku 799 pacientov, z toho 281 ich bolo z iných okresov. Operácie umelých kĺbov a artroskopické operácie sa na našom oddelení stali absolútnou rutinou. Obyčajne za jeden deň vykonáme dve operácie umelých kĺbov, v spojení s tromi artroskopickými operáciami, plus nejaký menší zákrok s lokálnym umŕtvením“, oboznamujeme sa zároveň s bežným pracovným dňom na ortopédii.

 

Tento denný výkon, ktorý tu podáva tím 11 sestier a 5 lekárov, je ešte umocnený každodennou porciou 30 až 40 ambulantne vyšetrených pacientov. A preto, že je to oddelenie s nadregionálnym charakterom, je bežné, že v čakárni ambulancie sedia ľudia už od 6.00 hod. ráno, aby mali istotu, že ich vyšetria. Väčšinou sú to ľudia z okresov TV, VV, SO, ML, HE, SV, SK pretože nemocničné oddelenie vykonávajúce operačné zákroky pohybového aparátu sa zo spomínaných miest nachádza iba u nás.

Ďalšou vizitkou nielen tohto pracoviska, na ktoré poukazuje vedenie nemocnice, je aj fakt, že v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti má NsP Štefana Kukuru od roku 2008 zavedený a udržiavaný systém manažérstva kvality. Každoročne je v nej vykonávaný dozorný audit, ktorý jej udelený certifikát môže kedykoľvek odobrať. Naposledy si ho nemocnica obhájila v decembri 2011.

 

Vizitkou dobrého lekára je zdravý pacient. Nie všetko však závisí iba od zdravotníckeho personálu. Dôležitý je aj postoj pacienta a samozrejme vzájomné rešpektovanie. Kiežby sme skloňovali michalovskú nemocnicu a hlavne jej lekárov iba v dobrom. To, že sa to dá, nám denne dokazujú zamestnanci druhého poschodia internistického pavilónu. Príklad by si však mal zobrať každý. Neplatí to len pre lekárov. Človek je tvor vnímavý a v každom zamestnaní sa dá spoznať, kto svoju prácu vykonáva s potešením a kto nie. Je tiež dobré veriť aj tomu, že ľudia si už konečne uvedomili, že to, čo zo seba dávame, sa nám v rovnakej podobe logicky aj vracia. Aj tu platí stará pravda, že za všetko si môžeme len my sami.

 

M. DEMKO

 

Foto: archív ortopédia & FF

 

Bližšie info o ortopedickom oddelení a iných zaujímavých informáciách michalovskej nemocnice sa dozviete tu: http://www.nskmi.sk/youtube-5.html

http://www.nskmi.sk/youtube-1.html

http://www.nskmi.sk/youtube-2.html

http://www.nskmi.sk/youtube-3.html

http://www.nskmi.sk/youtube-4.html

Zverejnené: 18.01.2012
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov