MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Neviditeľní chodci a cyklisti ohrozujú hlavne seba


Vzhľadom na to, že chodci a cyklisti sú najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky, polícia opätovne upozorňuje na povinnosti, ktoré im vyplývajú z právnych predpisov pre používanie pozemných komunikácií za zníženej viditeľnosti.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Chceme apelovať na to, že tieto ustanovenia zákona tu nie sú pre to, aby boli chodci a cyklisti zo strany polície sankcionovaní. Ich účelom je v čo najväčšej miere poskytnúť ochranu chodcom a cyklistom pohybujúcim sa po našich cestách.  Sami by si mali uvedomiť, že za zníženej viditeľnosti sa podstatne zvyšuje ich bezpečnosť na ceste, pokiaľ sú dostatočne viditeľní, teda pokiaľ použijú reflexné prvky. Pokiaľ si chodci a cyklisti neuvedomia, že sú účastníkmi cestnej premávky rovnako ako vodiči motorových vozidiel, a teda sú aj oni povinní rešpektovať ustanovenia zákona o cestnej premávke, bude stále dochádzať k dopravným nehodám s tragickými následkami, nakoľko nie vždy nesú vinu za tieto dopravné nehody vodiči motorových vozidiel.

 

Povinnosti chodcov  za zníženej viditeľnosti

Chodci smú ísť po krajnici alebo po okraji vozovky najviac dvaja vedľa seba, ak tým najmä za zníženej viditeľnosti alebo za zvýšenej premávky neohrozia alebo neobmedzia cestnú premávku; to neplatí pre osoby, ktoré sa pohybujú po krajnici alebo po okraji vozovky na lyžiach, korčuliach alebo na obdobnom športovom vybavení, ktoré sa môžu pohybovať len v rade za sebou. Za zníženej viditeľnosti mimo obce musí mať chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev.  Ide o povinnosť, ktorú stanovuje zákon o cestnej premávke. Chodci by však v záujme ochrany svojho života a zdravia mali  používať tieto reflexné prvky aj v obci. Najmä starší ľudia oblečení prevažne v tmavších odevoch v obciach, kde nie je dostatočné verejné osvetlenie, by nemali zabúdať na používanie reflexných prvkov. Aj taká „maličkosť“ dokáže zachrániť ľudský život. V zmysle zákona o cestnej premávke je chodec povinný používať predovšetkým chodník. Po chodníku sa chodí vpravo. Tam, kde chodník nie je alebo kde je neschodný, chodí sa po ľavej krajnici; tam, kde nie je krajnica alebo kde je krajnica neschodná, chodí sa čo najbližšie pri ľavom okraji vozovky. To platí aj pre chodca, ktorý nesie predmet, ktorým by mohol ohroziť premávku na chodníku alebo na krajnici. Chodci, ktorí prechádzajú cez priechod pre chodcov, musia brať ohľad na vodičov prichádzajúcich vozidiel najmä tým, že neprechádzajú jednotlivo, ale v skupinách. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť. Iným účastníkom cestnej premávky ako chodcom je používanie priechodu pre chodcov zakázané.

Mimo priechodu pre chodcov sa smie cez vozovku prechádzať len kolmo na jej os. Chodci smú prechádzať cez vozovku mimo priechodu pre chodcov, len ak s ohľadom na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúcich vozidiel nedonútia ich vodičov na zmenu smeru alebo rýchlosti jazdy.

 

Povinnosti cyklistov za zníženej viditeľnosti

Cyklisti jazdiaci po krajnici alebo po okraji vozovky za zníženej viditeľnosti musia mať na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev. Cyklista je povinný počas jazdy na bicykli mimo obce chrániť si hlavu riadne upevnenou ochrannou prilbou. Ak je cyklistom osoba mladšia ako 15 rokov, táto povinnosť sa vzťahuje aj na jazdu v obci.

 

Bicykel musí byť vybavený na prevádzku v cestnej premávke, okrem iného :

  • zadným odrazovým sklom červenej farby,  pričom toto odrazové sklo môže byť kombinované so zadným svietidlom s červeným svetlom; odrazové sklo musí byť pevne umiestnené v pozdĺžnej strednej rovine bicykla alebo na ľavej strane čo najbližšie k nej vo výške 250 – 900 mm nad rovinou pozemnej komunikácie. Zadné odrazové sklo môže byť nahradené odrazovými materiálmi umiestnenými na odeve alebo obuvi cyklistu,
  • predným odrazovým sklom bielej farby, odrazové sklo musí byť umiestnené v pozdĺžnej rovine nad povrchom pneumatiky predného kolesa v prípade stojaceho kolesa; predné odrazové sklo môže byť nahradené odrazovými materiálmi umiestnenými na odeve alebo obuvi cyklistu,
  • odrazovými sklami oranžovej farby na oboch stranách pedálov, tieto odrazové sklá môžu byť nahradené odrazovými materiálmi umiestnenými na obuvi alebo v ich blízkosti
  • na lúčoch predného a zadného kolesa najmenej jedným bočným odrazovým sklom oranžovej farby na každej strane kolesa; tieto odrazové sklá môžu byť nahradené odrazovými materiálmi na bokoch kolesa alebo na bokoch plášťov pneumatík, či na koncoch blatníkov, alebo bočných častiach odevu cyklistu

 

Svetlo svietidla musí byť vpredu a vzadu viditeľné v noci bez atmosférických porúch na vzdialenosť najmenej 150 m. Informovala košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

 

Ilustračné foto: TOM

Zverejnené: 05.12.2011
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov