MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Sú Michalovčania zdravší ako iní Európania ? Ukáže to projekt


Poradenské centrum ochrany a podpory zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v týchto dňoch štartuje projekt EU pod názvom EHES - „ Zisťovanie zdravia Európanov “.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Do realizácie projektu  je zapojených 29 krajín Európskej únie , medzi nimi aj Slovenská Republika. Z okresu Michalovce sa zapojí do projektu 70 ľudí. Projekt je koordinovaný z referenčného centra, ktoré bolo založené  v Helsinkách pri National Institute for Health and Welfare. Koordinátorom na Slovensku je MUDr. Mária Avdičová, PhD., vedúca Odboru epidemiológie z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. Projekt vznikol z dôvodu nutnosti získania kvalitných a porovnateľných údajov o zdraví a zdravotných rizikách dospelej populácie v Európe.  Projekt EHES je zakomponovaný do Národného programu prevencie ochorení srdca a ciev, ktorého realizácia bola schválená Ministerstvom zdravotníctva.  Získané informácie budú použité na plánovanie zdravotnej politiky, preventívnych aktivít, potrieb zdravotnej starostlivosti v závislosti od socioekonomických podmienok a veku.

 

Realizácia národnej štúdie bude prakticky zabezpečená pracovníkmi Odboru podpory zdravia jednotlivých RÚVZ ov na Slovensku.   EHES sumarizuje údaje prostredníctvom dotazníka, fyzikálneho vyšetrenia (meranie výšky, hmotnosti, obvodu pása), merania tlaku krvi a analýzy vzoriek krvi (celkový cholesterol, HDL cholesterol, glukóza, triacylglyceroly). Výsledky vyšetrení vybraných osôb budú po skončení národnej štúdie zaslané príslušným ošetrujúcim lekárom. Skríning bude realizovaný vo vekovej kategórii 18 – 64 ročných. V najbližších dňoch  70 občanov okresu Michalovce, Sobrance a Veľké Kapušany  pozvánku na účasť v tomto projekte. Mená boli vybraté z dôvodu objektívnosti a ochrany osobných údajov náhodným výberom z centrálnej evidencie obyvateľstva spolu s ďalšími účastníkmi štúdie (spolu 2 500 v SR). Účasť na skríningu je dobrovoľná, ale dôležitá ! Získané informácie budú spracované za dodržania podmienok ochrany osobných údajov a nebudú použité na žiadne iné účely.  Všetky vyšetrenia a odber krvi budú pre všetkých bezpečné a budú vykonané skúseným odborným personálom poradne zdravia RÚVZ Michalovce . Účasť na štúdii je prospešná aj pre vybraných respondentov, lebo sa dozvedia informácie o svojom zdravotnom stave.

Za RÚVZ Michalovce

MUDr. Mariana Hamadejová

Lekár PC RÚVZ Michalovce

 

Ilustračné foto: TOM

Zverejnené: 03.12.2011
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov