MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci


V obci Staré v Michalovskom okrese sa skončilo zaujímavé kultúrno-umelecké podujatie s názvom Periférne Centrum. Prítomnosť umelcov bolo v obci cítiť na každom kroku.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Periférne Centrá je projekt podporujúci miestny aktivizmus a medzikultúrnu výmenu v menších slovenských obciach. Je to putovná séria týždňových rezidencií umelcov rôznych médií a žánrov v oblastiach mimo kultúrnych a ekonomických centier. Uplynulý týždeň realizovali tento projekt aj v obci Staré. Táto udalosť začala v pondelok minulý týždeň tvorivými aktivitami a vyvrcholila v sobotu vernisážou a hudobným vystúpením.

 

Počas týždňa čakali na obyvateľov obce a návštevníkov miestne špecifické diela, videoprojekcie, vystúpenia hudobníkov, kino, performancie a ďalšie akcie. 

 

Obec Staré sa nachádza v Laboreckom výbežku Východoslovenskej nížiny 12 km severovýchodne od Michaloviec v nadmorskej výške 157 m. n. m. V súčasnosti má 800 obyvateľov. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1273. V 16. storočí dostalo Staré mestské a trhové práva.  Pýchou dediny sú štyri nehnuteľné pamiatky. Jednou z nich je kašiteľ grófskej rodiny Sztáray, ktorej bola obec majetkom. Tomuto šľachtickému rodu patrila až do roku 1896. Ďalšími pamiatkami sú kostol Nanebovzatia Panny Márie, sýpka a ľudová plastika Jána Nepomuckého.

Zúčastnení umelci: Peter Králik, Carlos Carmonamedina, Milan Ladyka, Patrícia Koyšová, Matej Ivan, Ján Kostolanský, Kubriel, Stanislav Piatrik, Andrej Poliak, Daniela Krajčová. Projekt organizovaný pod hlavičkou ARTTODAY s finančnou podporou Ministerstva Kultúry SR.

 

Foto: Martina Králiková

Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - IMG_2013.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - IMG_2051.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - IMG_7733.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - IMG_7795.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - IMG_7844.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - IMG_7917.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - IMG_7932.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - IMG_7954.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - IMG_7964.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - IMG_7967.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - IMG_7974.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - IMG_8000.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - kjkljk 101.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - kjkljk 121.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - kjkljk 126.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - kjkljk 129.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - kjkljk 158.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - kjkljk 167.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - kjkljk 189.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - kjkljk 240.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - kjkljk 250.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - kjkljk 254.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - kjkljk 257.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - kjkljk 260.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - kjkljk 310.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - kjkljk 319.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - kjkljk 333.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - kjkljk 335.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - kjkljk 338.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - kjkljk 386.jpg Kultúra - V Starom už nie je všetko po starom. Môžu za to umelci - kjkljk 387.jpg
Zverejnené: 11.10.2011
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov