MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Na rekonštrukciu Zemplínskeho múzea dá kraj tento rok viac ako 900-tisíc eur


Košický samosprávny kraj podporí kultúrne a spoločenské podujatia, investovať bude aj do rekonštrukcie kultúrnych zariadení vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Dôležitou investíciou bude rekonštrukcia Zemplínskeho múzea v Michalovciach. Za 193 000 eur bude zrekonštruovaná kotolňa v budove Galérie, strecha na Koniarni a vypracovaná projektová dokumentácia na opravu vstupného schodiska. Okrem toho ďalších 751 200 eur pôjde na dokončenie rekonštrukcie schválenej Zastupiteľstvom KSK v minulom období, ktorá sa začala v jeseni 2015.

Na kultúru dá KSK v tomto roku o 2 207 500 eur viac, ako vlani

Košický samosprávny kraj podporí kultúrne a spoločenské podujatia, investovať bude aj do rekonštrukcie kultúrnych zariadení vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Z rozpočtu KSK je na túto oblasť vyčlenených  13 795 000  eur. Jednou z najdôležitejších opráv v tomto roku by mala byť rekonštrukcia budovy Divadla Romathan na Továrenskej ulici v Košiciach za 400 000 eur. Divadlo sídlilo od roku 1992 v historickej budove na Štefánikovej ulici, ktorá však nespĺňala štandardy na kvalitu nebytových priestorov. Do nových priestorov by sa divadelníci mali presťahovať hneď po rekonštrukcii budovy. „V najbližšom čase rozhodneme o postupe rekonštrukčných prác a dúfam, že k presťahovaniu a aktívnej činnosti tohto štvorzložkového súboru dôjde čo najskôr,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka. Rekonštrukcie sa dočká aj Divízna časť užívaná Východoslovenským múzeom v Košiciach, kde budú vymenené okná a vypracovaný bude reštaurátorský posudok. Z prevádzkových výdavkov si práce vyžiadajú investíciu 135 000 eur.

Za 100 000 eur bude odvlhčený suterén letohrádku Dardanely v Múzeu Spiša v Spišskej Novej Vsi a 45 500 eur si vyžiada rekonštrukcia výťahov v Galérii umelcov Spiša. 50 000 eur pôjde na opravu kotolne v Bábkovom divadle v Košiciach. Do nových umeleckých diel a zbierok v kultúrnych inštitúciách v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK investuje kraj 65 000 eur. Opravou prejde aj fasáda budovy Východoslovenskej galérie na Hlavnej ulici v Košiciach. Z rezervného fondu pôjde na tento účel 102 000 eur. Z týchto zdrojov bude vyčlenených aj viac než 84 000 eur na komplexnú tvorbu interaktívnej časti expozície s názvom „Klenotnica – Herkules kresťanov“ v Múzeu a kultúrnom centre Južného Zemplína v Trebišove. KSK bude pokračovať aj v ďalšej etape rekonštrukcie pamätníka Dargov za 314 640 eur. Aj tento rok budú podporené kultúrne podujatia, na ktoré je z bežných výdavkov vyčlenených 442 000 eur. A to napríklad podujatia spojené so 100. výročím vzniku ČSR. Z tradičných to bude 24. ročník zimného festivalu zvykov a obyčají Gemera „Rok na Gemeri,“ či 46. ročník Spišských folklórnych slávností. S podporou Košického samosprávneho kraja sa uskutoční aj 26. ročník filmového festivalu Art Film Fest i 24. ročník Medzinárodného festivalu lokálnych televízií Zlatý žobrák. Jedným z kľúčových zámerov kraja bude vybudovanie Kreatívneho centra. Nachádzať sa bude v priestoroch centra umeleckej kreativity na Gorkého ulici v Košiciach. Informovala hovorkyňa predsedu KSK  Anna Činčárová.

Ilustračné foto

Zverejnené: 16.05.2018
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov