MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


NA ŠÍRAVE TO VRIE: Chatári tvrdia, že majú nečinnosti obce plné zuby


Katastrofa a tragédia, takto označujú svoju situáciu majitelia chát, ktorí majú svoje nehnuteľnosti na Zemplínskej šírave v katastri obce Kaluža.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Milan Potocký

V blízkosti rekreačných stredísk Kaluža a Kamenec v katastri obce Kaluža sa nachádza približne 690 chát. Mnohí majitelia týchto nehnuteľností žijú na Šírave celoročne. Napriek tomu, že obci platia dane, hovoria, že sa cítia ako občania druhej kategórie. Na mnohých úsekoch nemajú verejné osvetlenie, majú problémy so zberom a odvozom tuhého komunálneho odpadu a k ich chatám vedie rozbitá cesta, ktorá skôr pripomína tankodrom. Chatári tvrdia, že už roky žiadajú obec Kaluža o pomoc, ale bezvýsledne. V sobotu podvečer sa nespokojní chatári stretli v Hoteli Poštár na Zemplínskej šírave, kde otvorene diskutovali o problémoch, ktoré ich trápia. Peter Durkai - predseda Občianskeho združenia Chatová osada pod Dubinami Kamenec tvrdí, že od obce už čakajú konkrétne riešenia a nie prázdne sľuby. Chatári sú presvedčení, že obec, ktorá sa nachádza pri brehoch Zemplínskej šíravy a má príjmy z cestovného ruchu sa musí viac starať o svoje pozemky a komunikácie. „Oni na nás zvysoka kašlú,“ povedal priamo Ján Bednár. Dodal, že hoci obec vďaka cestovnému ruchu patrí medzi najbohatšie v regióne, vôbec to tak na stave ciest, chodníkov a služieb nevyzerá. Práve naopak. „Tu zdochol pes,“ dodal ďalší nespokojný chatár.

Starosta obce Kaluža na stretnutie s chatármi neprišiel. Podľa Durkaia sa za neúčasť ospravedlnil. Podnety a výhrady chatárov si prišli vypočuť poslanci obecného zastupiteľstva Jozef Fic, Iveta Kalaninová a Ladislav Macejko. Poslanec Macejko na stretnutí uviedol, že obec v minulosti vypracovala viacero projektov a žiadostí o dotácie, ale samospráva pri ich získavaní nebola úspešná. Majiteľom chát prekáža najmä rozbitá obecná cesta. So stavom komunikácii sú nespokojní aj majitelia hotelov a penziónov. Aby si chatári nepoškodili svoje autá, v minulosti museli viackrát opravovať najväčšie výtlky svojpomocne. „ O tom, že nám opravia cestu sa hovorí už 20 rokov, dokedy ešte máme čakať. Vybrali sme preto miešačky a najväčšie jamy sme betónovali vlastnoručne, “ povedal rozzúrený chatár. Predseda OZ Peter Durkai povedal, že s podnetmi chatárov oboznámia starostu a obecných poslancov aj na najbližšom rokovaní obecného zastupiteľstva.

Zverejnené: 13.05.2018
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov