MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


MICHALOVCE: Jednou z priorít je dokončenie rekonštrukcie Zemplínskeho múzea


Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka navštívil koncom minulého týždňa Michalovce. Okrem stretnutí so zástupcami mesta neobišiel ani kultúrne a vzdelávacie inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Jednou z priorít bude aj dokončenie rekonštrukcie Zemplínskeho múzea, ktorú sprevádzajú viaceré stavebné problémy. Práce na objekte barokovo–klasicistického kaštieľa sa začali ešte v jeseni 2015, ukončené mali byť do pol roka. Pre zmenu v projektovej dokumentácii sú však brány múzea pre verejnosť stále zatvorené. Ako informoval predseda KSK Rastislav Trnka, vyhlásené bude nové verejné obstarávanie tak, aby rekonštrukcia kaštieľa, v ktorom sídli múzeum, bola ukončená v dohľadnej dobe. „Verejné obstarávanie sa s určitosťou vypíše po schválení rozpočtu, ktoré je na programe rokovania krajského zastupiteľstva 23. apríla. Prejde však istou revíziou tak, aby celý proces prebehol transparentne a odborne. Musíme sa vyhýbať takým veciam, aké sa diali v minulosti, keď sa v procese vereného obstarávania ukázalo, že projektová dokumentácia je chybná a potom ju prerába ten istý projektant, opäť s chybami. Určite sa pozrieme aj na zmluvu, ktorá je vo verejnom obstarávaní navrhovaná. Verím, že po schválení rozpočtu už pôjde celý proces hladko a expozície múzea budú po dlhých mesiacoch opäť prístupné verejnosti,“ uviedol R. Trnka.Riaditeľ múzea Maroš Demko iniciatívu kraja víta. Okrem dokončenia rekonštrukcie však chcú investovať aj do modernizácie niektorých expozícií.  „V súčasnosti pracujeme na architektonicko-výtvarných scenároch k jednotlivým expozíciám. Chceme však vytvoriť aj modernú expozíciu s využitím multimediálnych prvkov, v ktorej by návštevníci múzea vedeli využívať aj mobilné telefóny a aplikácie,“ povedal M. Demko.

V Michalovciach sa predseda a poslanci KSK Milan Kaplan, Milan Potocký a poslanec NR SR Miroslav Sopko stretli aj so študentmi Gymnázia Pavla Horova, ktorých zaujímalo napríklad aj to, aké projekty v oblasti vedy a výskumu samosprávny kraj v najbližšom období podporí. „Veľmi ma teší záujem študentov o to, čo sa v kraji deje. Bol som milo prekvapený ich konkrétnymi otázkami. Je aj našou prioritou, aby za kvalitným štúdiom nemuseli odchádzať do zahraničia, ale aby sme im ho vedeli poskytnúť aj v našom kraji,“ uviedol predseda KSK.

Financovanie inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK v novom volebnom období zaujímalo aj poslancov a primátora mesta Michalovce, s ktorými sa predseda KSK stretol. Okrem toho bola predmetom diskusie aj otázka marginalizovanej rómskej komunity, integrovaného dopravného systému, či spolupráca v oblasti regionálneho rozvoja. Rastislav Trnka vyjadril vôľu spolupracovať s mestom, upozornil však, že tento záujem musí byť obojstranný.

 

predseda sa stretol aj so starostami obcí z regiónu Zemplína

ts

 

Zverejnené: 10.04.2018
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov