MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


MICHALOVCE: Vyhnať mládež z centra mesta problém nevyrieši


V centre Michaloviec pribudli na viacerých miestach tabule, ktoré zakazujú mládeži jazdiť na skateboardoch, kolieskových korčuliach a na bicykloch.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Viacerých mladých Michalovčanov zarazili v uplynulých dňoch zákazové tabule, ktoré rozmiestnilo mesto v centre Michaloviec. Nachádzajú sa napríklad na Námestí slobody, konkrétne na Výškovej budove v blízkosti fontány a na budove Slovenskej sporiteľne. Tabule zakazujú mládeži jazdiť na skateboardoch, kolieskových korčuliach a na bicykloch. Za porušenie zákazu môže Mestská polícia uložiť pokutu až do výšky 33 eur. Mesto rozmiestnilo tabule za účelom zabezpečenia verejného poriadku. Členovia Občianskej iniciatívy Zemplína (OIZ) Milan Potocký, Milan Kaplan, Slavko Pavolko a Patrik Magdoško upozorňujú, že zákazové tabule problém mladých ľudí absolútne neriešia.

Zákazy ÁNO, ale vytvoriť podmienky NIE ?

„Ak chceme, aby mladí ľudia nedrogovali, neflákali sa, alebo nesedeli iba doma pri počítačoch musíme im podať pomocnú ruku a vytvoriť im adekvátne podmienky na šport a trávenie voľného času. Rozmiestniť zákazové tabule v centre Michaloviec a pokutovať mládež to nie je riešenie,“ upozorňujú aktivisti vo svojom stanovisku. Dodávajú, že problém, ktorý vznikol je potrebné riešiť. „Mladí ľudia radi jazdia na skateboardoch, kolobežkách a na kolieskových korčuliach cez rôzne prekážky, akými sú napríklad schody a obrubníky, dostávajú sa ale do stretu s chodcami, ktorí prechádzajú po pešej zóne. Komunikovali sme na túto tému aj s podnikateľmi, ktorí majú prevádzky v centre mesta. Potvrdili nám, že je to problém, ktorý treba riešiť. Podľa niektorých podnikateľov sú mladí jazdci nezodpovední a ohrozujú chodcov. Preto zákazové tabule oceňujú. Na druhej strane, ale aj oni priznávajú, že pre túto skupinu mladých ľudí nie sú v meste vytvorené podmienky, kde by sa mohli realizovať a vyblázniť. Takže, ak chce mesto mladých „vyhnať“ z centra, tak im musí vytvoriť podmienky. Ak si niekto myslí, že sa tento problém vyrieši len zákazovými tabuľami, tak sa hlboko mýli“ uvádza Občianska iniciatíva Zemplína.

 

V susedných mestách sa to dá a v Michalovciach nie ?    

Podobný problém mali aj v Humennom, Snine a v Trebišove. Aj tam sa mládež na skateboardoch a kolobežkách zdržiavala v centre mesta, ale tam to vyriešili tak, že im postavili skateparkové ihriská. Hoci mesto Michalovce sa hrdí tým, že je Srdcom Zemplína, tieto menšie mestá nás už dávno predbehli. “V Humennom majú skatepark už 10 rokov. Dokonca teraz ho idú vynoviť. Do obnovy skateparku plánujú investovať vyše 30-tisíc eur. V Michalovciach chýba skatepark s prekážkami. Staré rampy, ktoré sa nachádzajú v areáli bývalého dopravného ihriska sú poškodené a nebezpečné(na snímke).

 

Asfaltová plocha nie je upravená.(na snímke)

 

 Chlapca na kolobežke zrazilo auto 

Ak nevytvoríme mládeži podmienky, deti sa budú flákať. Potvrdzuje to aj vážna dopravná nehoda, ktorá sa stala v piatok popoludní minulý týždeň. Odkedy sú zákazové tabule v meste, mládež si hľadá vhodnú lokalitu, kde by sa mohla realizovať. Skupinka chlapcov z Michaloviec bola na bicykloch a kolobežkách na Šírave. Cestou napäť, do Michaloviec sa ale chlapec na kolobežke pošmykol a spadol rovno pod kolesá auta. Vodička mu prešla s kolesom po nohe. Chlapca hospitalizovali v nemocnici. Občianska iniciatíva Zemplína (OIZ) bude apelovať na vedenie mesta a poslancov, aby sa v Michalovciach vybrala vhodná lokalita a vyčlenili financie na realizáciu skateparkového ihriska. Chodci v centre mesta by sa cítili bezpečnejšie a mládež by mala vytvorené miesto, kde sa môže vyšantiť a zašportovať si. Ak sa to dá v Humennom, Snine aj v Trebišove, tak je na čase, aby bolo skateparkové ihrisko aj v Michalovciach.

Občianska Iniciatíva Zemplína

Zverejnené: 17.06.2017
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov