MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Colníci opäť odhalili pašeráka jantáru


Na colnom hraničnom priechode Vyšné Nemecké odhalili colníci pri vstupe na Slovensko nelegálny dovoz 62,6 kg nerastov neznámeho pôvodu, pravdepodobne jantáru.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Nerasty boli špeciálne ukryté v prepravných obaloch v dutinách nádrží dvoch vozidiel. Dňa 25.05.2017 krátko po polnoci vstupovalo z Ukrajiny na Slovensko cez colný hraničný priechod Vyšné Nemecké motorové vozidlo prémiovej značky s ukrajinskými evidenčnými číslami s dvoma ukrajinskými cestujúcimi. 29-ročný vodič a jeho spolucestujúci uviedli, že nedovážajú žiaden tovar, iba 120 litrov pohonných látok v nádrži vozidla. Pri colnej kontrole bol nasadený aj služobný pes. Kontrolujúcemu colníkovi bolo správanie sa cestujúcich podozrivé, a tak rozhodol o kontrole vozidla aj pomocou skenovacieho systému. Colníci po vyhodnotení skenov označili palivovú nádrž vozidla ako podozrivé miesto, preto pokračovali v dôkladnej fyzickej kontrole vozidla. Demontovali nádrž, ktorá bola špeciálne upravená tak, že jedna časť slúžila pre pohonné látky a ďalšia ako úkryt. Pod príklopom v úkryte nádrže potom colníci odhalili 32,8 kg nerastov neznámeho pôvodu rôznych tvarov, veľkostí a farieb pripomínajúcich jantár. S odstupom 10 minút sa zopakoval rovnaký scenár u ďalšieho vozidla rovnakej prémiovej značky s ukrajinskými evidenčnými číslami, taktiež s dvoma cestujúcimi. Ani v tomto prípade 34- ročný vodič, občan Ukrajiny ani jeho spolucestujúci nedeklarovali dovoz žiadneho tovaru, okrem paliva v nádrži vozidla.

Colníci skontrolovali vozidlo pomocou služobného psa aj skenovacieho systému a opäť označili ako podozrivé miesto nádrž vozidla. Po dôkladnej fyzickej kontrole v nej odhalili 29,8 kg nerastov pripomínajúcich jantár. Keďže cestujúci tovar ku kontrole neprihlásili a nevedeli predložiť žiadne doklady o jeho pôvode a hodnote, colníci tovar zaistili. V prípade, že cestujúci nepredloží doklady osvedčujúce, že tovar bol na colné územie Európskeho spoločenstva riadne dovezený, v súlade s colnými predpismi, colný úrad vydá rozhodnutie o jeho zhabaní alebo prepadnutí tovaru v prospech štátu. Prípad prevzal vyšetrovateľ Kriminálneho úradu Finančnej správy a zatiaľ je v štádiu šetrenia. Pritom na Slovensko aj územie Európskej únie je možné jantár legálne doviezť, nevzťahujú sa naň reštrikčné opatrenia. Tovar je však potrebné riadne prihlásiť a preukázať pri colnej kontrole. Informovala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Klára Baloghová.

FOTO: FS SR

 

FOTO: FS SR

Zverejnené: 25.05.2017
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov