MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Michalovčanom chýba práca. V okrese je vyše 11-tisíc nezamestnaných


Tisícky ľudí z okresu Michalovce sú bez práce. Na úrade práce pritom evidujú len vyše 50 voľných pracovných miest. Mnohí nezamestnaní sú z nekonečného hľadania práce zúfalí. Nevyhrali ani tí, ktorí prácu majú. Mnohé firmy platia mizerne.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Na pracovnom trhu v Michalovciach a v okrese panuje nelichotivá situácia. Úrad práce eviduje ku koncu augusta až 11 286 nezamestnaných. Celková miera nezamestnanosti v okrese sa tak šplhá k 23 percentám. Tento mesiac rozšírili rady nezamestnaných aj  tohtoroční absolventi  stredných škôl, ktorým skončili posledné prázdniny.  Z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie bolo k 31.augustu až 5 397 žien. Situácia sa pravdepodobne nezmení k lepšiemu ani v najbližších mesiacoch a rokoch. Do Michaloviec zatiaľ nie je ohlásený príchod žiadneho veľkého investora ani  firmy. Na Úrade práce sociálnych vecí a rodiny v Michalovciach evidujú pritom  len vyše 50 voľných pracovných miest. Šancu zamestnať sa majú prevažne zvárači, údržbári, čašníčky, kuchári, krajčírky alebo predavačky.

 

Firmy platia málo

Zlú finančnú situáciu a nedostatok práce zneužívajú aj niektoré firmy, ktoré Michalovčanom platia málo. Nie všetci Michalovčania mali to šťastie zamestnať sa v armáde, polícii, plynárov vodárov, energetikov, alebo v štátnej správe, kde sú aspoň ako také platy, pracovné a sociálne istoty.   V mnohých súkromných firmách zarobia Michalovčania len vyše 350 eur mesačne. Bez práce sú aj mnohí inžinieri a ďalší kvalifikovaní ľudia.  Napriek tomu, že mnohí nezamestnaní Michalovčania majú chuť pracovať, postupne strácajú optimizmus. Po niekoľkých neúspešných konkurzoch, kde sú už dopredu vybratí uchádzači a pohovory sú len formalitou, strácajú chuť ďalej hľadať prácu. Postupne nadobúdajú pocit,  že chyba je v nich a že nie sú schopní sa zamestnať.  Zlá situácia rozdeľuje aj rodiny. Mnohí otcovi, manželia odišli za prácou do Veľkej Británie, alebo Čiech. Niektoré manželky a matky cestujú na týždňovky do Rakúska, kde sa starajú o starých a chorých ľudí.

 

PS: Michalovské správy aspoň morálne povzbudzujú  všetkých poctivých a pracovitých Michalovčanov, ktorí sa nie vlastnou vinou stali nezamestnanými. Nezúfajte, chyba  často nie vo vás, ale v systéme, ktorý vám nevytvoril dôstojné podmienky na to, aby ste mohli pracovať a postarať sa o svoje rodiny. O to ťažšie sa to zvláda v meste, v ktorom žije mnoho malomeštiakov, ktorí sa povyšujú nad ostatnými.   

 

Ilustračné foto: TOM

Zverejnené: 21.09.2011
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov