MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Krásu michalovských žien ocenili umelci už pred 100 rokmi


To, že michalovské ženy a dievčatá patria medzi najkrajšie nielen na Slovensku, ale aj vo svete vedel aj známy výtvarník Teodor Jozef Mousson.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Potvrdilo to aj kultúrnohistorické podujatie s názvom DIES PRO HONORE  CIVITATIS - NA POCTU MESTA, ktoré opäť poodhalilo Michalovčanom historické udalosti spojené s mestom.

Na hlavnej tribúne pred mestským úradom sa po stáročiach opäť odohrali príbehy zachytávajúce dejinné udalosti. Mesto Michalovce žilo dnes v nedeľu podvečer svojou históriou.

 

Teodor Jozef Mousson bol maliarom zemplínskeho slnka a ľudu. V Michalovciach strávil 33 rokov. Na plátna zachytil najmä krojovaný ľud tohto kraja. V roku 1944 z Michaloviec síce odišiel, ale jeho meno je nerozlučne spätá z Michalovcami. Čo bolo v Michalovciach jeho hlavnou inšpiráciou prezradil v rozhovore aj grófovi Esterházymu, keď sa ho pýtal, prečo  odtiaľ neodišiel. “Neuveríte, pán gróf, ale pri Michalovciach žijú tie najkrajšie ženy, aké som kedy stretol. A keby ste videli, ako dokážu kráčať v tých svojich farebných krojoch. Ani rodená Parížanka by to nevedela“. 

 

Michalovčanom a návštevníkom sa prihovoril tajomný duch mesta a prerozprával príbeh, ktorý sa odohral ešte v stredovekom Uhorsku. Kedy vedelo latinsky čítať a písať len zopár vyvolených mužov. V stredoveku pre Michalovce a okolie väčšinou vydával listiny kláštor svätého Kríža v Lelesi.

Michalovce preslávili nielen krásne ženy na plátnach T.J Mousson, ale aj michalovskí falšovatelia peňazí, ktorí sa zapísali do dejín Česko-slovenskej kriminality. V roku 1933 četníci odhalili v Michalovciach sieť falšovateľov peňazí. Autorom falošných peňazí bol známy michalovský fotograf a zároveň dobrý priateľ maliara Teodora Jozefa Moussona Jozef K.

V panteóne historických osobností Michaloviec sa predstavil  Albert Užský, ktorý v stredoveku preslávil mesto v celom Uhorsku. V roku 1418 mu panovník Žigmund za verné služby udelil hodnosť priora rádu johanitov v celom Uhorsku a zároveň polepšil erb rodu pánov z Michaloviec.

 

Do Michaloviec sa v nedeľu po stáročiach vrátil aj Imrich Sztáray, ktorý v 18. storočí zdedil majetky po pánoch z Michaloviec. Prebudoval tunajší rímskokatolícky farský kostol aj rodový kaštieľ. Imrich Sztáray sa vo svojej dobe zaslúžil nielen o rozkvet rodu ale aj Michaloviec. Námestím sa prechádzal aj jeden z najstarších známych richtárov Benedikt z  Michaloviec.  Historické osobnosti privítal na pódiu súčasný primátor Viliam Záhorčák.


Podujatie pripravilo Mestské kultúrne stredisko v Michalovciach, Zemplínske múzeum a mestský úrad. V programe vystúpili Chorus Via Musica, Folklórny súbor Zemplín, FS Svojina, Hnojňane z Mihaľovec a Študenti FF UPJŠ Prešov.


Kultúra - Krásu michalovských žien ocenili umelci už pred 100 rokmi - 110.jpg Kultúra - Krásu michalovských žien ocenili umelci už pred 100 rokmi - 115.jpg Kultúra - Krásu michalovských žien ocenili umelci už pred 100 rokmi - 128.jpg Kultúra - Krásu michalovských žien ocenili umelci už pred 100 rokmi - 144.jpg Kultúra - Krásu michalovských žien ocenili umelci už pred 100 rokmi - 146.jpg Kultúra - Krásu michalovských žien ocenili umelci už pred 100 rokmi - 164.jpg Kultúra - Krásu michalovských žien ocenili umelci už pred 100 rokmi - 176.jpg Kultúra - Krásu michalovských žien ocenili umelci už pred 100 rokmi - 178.jpg Kultúra - Krásu michalovských žien ocenili umelci už pred 100 rokmi - 185.jpg Kultúra - Krásu michalovských žien ocenili umelci už pred 100 rokmi - 186.jpg Kultúra - Krásu michalovských žien ocenili umelci už pred 100 rokmi - 187.jpg Kultúra - Krásu michalovských žien ocenili umelci už pred 100 rokmi - 188.jpg Kultúra - Krásu michalovských žien ocenili umelci už pred 100 rokmi - 193.jpg Kultúra - Krásu michalovských žien ocenili umelci už pred 100 rokmi - 208.jpg Kultúra - Krásu michalovských žien ocenili umelci už pred 100 rokmi - 214.jpg Kultúra - Krásu michalovských žien ocenili umelci už pred 100 rokmi - 230.jpg Kultúra - Krásu michalovských žien ocenili umelci už pred 100 rokmi - 239.jpg Kultúra - Krásu michalovských žien ocenili umelci už pred 100 rokmi - 61.jpg Kultúra - Krásu michalovských žien ocenili umelci už pred 100 rokmi - 66.jpg Kultúra - Krásu michalovských žien ocenili umelci už pred 100 rokmi - 74.jpg Kultúra - Krásu michalovských žien ocenili umelci už pred 100 rokmi - 87.jpg Kultúra - Krásu michalovských žien ocenili umelci už pred 100 rokmi - 88.jpg
Zverejnené: 18.09.2011
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov