MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Michalovčania táto správa vás nepoteší. Mesto asi odignoruje vôľu tisícok ľudí


Pod petíciu, ktorá je proti tomu, aby v Michalovciach vyberala parkovné súkromná firma sa podpísalo vyše 3 600 ľudí. Aktivisti Milan Potocký a Milan Kaplan sa obávajú, že mesto a poslanci napokon vôľu tisícok ľudí odignorujú.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Na tému parkovania v meste sme sa rozprávali s členom petičného výboru a novinárom Milanom Potockým.

Vedeniu mesta ste ešte koncom augusta odovzdali petíciu s vyše 3-tisíc podpismi ľudí, ktorí sú proti tomu, aby v Michalovciach vyberala parkovné súkromná firma . Odvtedy je ticho. Ľudia sa pýtajú čo bude ďalej. Tak čo bude ďalej ?

V prvom rade chceme poďakovať Michalovčanom , ale aj ľuďom z okolitých miest a obcí , ktorí podporili petíciu. Petícia jasne ukázala, že ľudia sú jednoznačne proti tomu, aby na mestských parkoviskách a sídliskách v Michalovciach vyberala parkovné a zarábala súkromná firma, alebo obchodná spoločnosť, ktorej väčšinovým akcionárom je súkromná firma . V uliciach mesta sme diskutovali so stovkami ľudí. Všetci boli jednoznačne proti. Pod petíciu sa nám dokonca podpisovali aj voliči Smeru, ktorí volili súčasné vedenie mesta a poslancov. Ani oni nesúhlasia s tým, čo stvára mesto a poslanci, a sú jednoznačne proti tomu, aby sa z parkovania v Michalovciach stal súkromný biznis. Petíciu dokonca podpísali aj niektorí blízki príbuzní poslancov za Smer.  Takže to čo sa deje v meste sa nepáči ani ich vlastným voličom.  A pokiaľ sa pýtate čo bude ďalej, tak petíciou sa má zaoberať mestské zastupiteľstvo 25.októbra.  Tam sa ukáže, či poslanci a vedenie mesta budú akceptovať názor obyvateľov alebo nie.

 

Aký očakávate výsledok ?

Obávam sa, že viacerí poslanci uprednostnia biznis privátnej firmy pred tým, čo chcú ich vlastní obyvatelia.

 

Prečo si to myslíte ?

Osobne sme rozprávali s viacerými poslancami aj s vedením mesta.  Argumentovali sme, že keď už sa má v meste vyberať parkovné, tak nech to robí výlučne mestská organizácia a nie súkromná firma. V mnohých mestách na Slovensku  napríklad v Trenčíne, Prievidzi  vyberajú parkovné mestské organizácie a sú ziskové. Napriek tomu, že nám neboli predložené žiadne vecné argumenty, analýzy a štatistiky, vedenie mesta uprednostňuje firmu EEI.  Poviem vám otvorene som sklamaný. Ľudia, ktorí majú v názve strany sociálna demokracia presadzujú súkromnú firmu, ako keby boli tvrdí kapitalisti a najväčší zástancovia privatizácie. Je to žiaľ tragédia a nie komédia, lebo ich rozhodnutie pocítia všetci obyvatelia mesta a okolia. Navyše už pri výbere firmy sa poslanci a mesto nezachovali transparentne. Mesto vôbec nevyhlásilo obchodnú verejnú súťaž , do ktorej sa moli prihlásiť aj iné firmy. Súťaž mohla pre Michalovčanov vygenerovať najlepšiu a najvýhodnejšiu cenovú ponuku. To sa ale nestalo. Primátor Viliam Zahorčák prišiel na rokovanie zastupiteľstva s tým, že  mesto oslovila firma EEI a poslanci ho následne poverili,  aby s ňou rokoval.  A o dva mesiace na ďalšom zastupiteľstve schválili poslanci vytvorenie  spoločnosti Mestský parkovací systém a.s., v ktorej  EEI má 66 percent a mesto, ktoré vlastní všetky parkoviská má len 34 percent akcií.  

 

Prečo je pre vás súkromná firma neprijateľná ?

Pozrite sa, mnohé parkoviská v centre Michaloviec a na sídliskách prešli v posledných rokoch výraznou rekonštrukciou. Firma tu príde vyberať parkovné doslova na hotové.  Parkovisko pred poštou na Štefánikovej ulici je vynovené, bolo súčasťou rekonštrukcie Námestia slobody, ktorá stála 1,6 milióna eur. Mesto zrekonštruovalo aj parkoviská na Duklianskej a ulici Sama Chalúpku pri hoteli Jalta. Rekonštrukciou prešli aj parkoviská na sídliskách Východ, Juh a Západ. Mesto nedávno zrekonštruovalo aj parkovisko pri plavárni . Je preto podľa mňa naozaj scestné, aby ich  teraz dostala do správy firma, ktorej hlavným akcionárom je EEI. 

 

Myslíte si, že sa bude vyberať parkovné aj na sídliskách ?

Predpokladáme že áno. Len parkovné bude nižšie ako v centre mesta. Michalovce rozdelia do niekoľkých zón a cenových pásiem. Očakávame, že to neurobia hneď, ale postupne, aby nenaštvali ľudí. Najprv začnú vyberať iba v centre mesta. Presné lokality ešte nie sú definitívne schválené. Bude to predmetom rokovaní mestských zastupiteľstiev. Predbežne sa hovorí o výbere parkovného na parkovisku za mestským úradom a bývalým Obchodným domom Dodo. Na parkovisku medzi okresným a daňovým úradom, na parkovisku pri pošte na Štefánikovej ulici, na ulici Kpt. Nálepku, na ulici prof. Hlaváča, na Duklianskej ulici, ulici Sama Chalúpku. Odhadujeme, že na sídliskách začnú vyberať až koncom roka 2018 a začiatkom roka 2019 až po komunálnych voľbách, aby si pred  voľbami úplne nepoštvali proti sebe ľudí.    

 

Dá sa v Michalovciach táto situácia ešte zvrátiť ?

Samozrejme, že sa dá, ale to by poslanci museli chcieť. Na rozdiel od Košíc v Michalovciach to ešte môžu celé zastaviť. Poslanci zatiaľ len schválili vytvorenie akciovej spoločnosti, ktorej väčšinový akcionár je EEI a menšinový mesto, ale táto firma nemá zatiaľ pridelené žiadne parkoviská ani schválený ich prenájom. Takže sa ešte dá vycúvať.

 

Vedenie mesta pred časom uviedlo , že súkromná firma prinesie know – how a pomôže vyriešiť problémy s parkovaním .  Čo si to myslíte ?

Žiaľ za problémy s parkovaním v centre Michaloviec môže do veľkej miery aj súčasné vedenie mesta a mestskí poslanci, ktorí riadia Michalovce  už viac ako 10 rokov. K riešeniu statickej dopravy a parkovaniu v meste sa už niekoľko rokov správajú nekoncepčne a doslova až amatérsky. Mesto prijíma rozhodnutia a kroky, ktoré si absolútne protirečia. Pred dvomi rokmi zrušilo mesto parkovanie v centre Michaloviec s odôvodnením, že chcú pritiahnuť ľudí do centra mesta, aby zarábali nielen obchodné centrá, ale aj predajne v centre Michaloviec. Teraz mesto robí úplný opak.  Ak spoplatnia všetky parkoviská a ulice v centrálnej mestskej zóne, kde myslíte, že ľudia budú parkovať ? No predsa pri OC Zemplín a pri Kauflande, kde je to zadarmo. Ale hlavným problémom je fakt, že poslanci v posledných rokoch predali hlavné, povedal by som  strategické  a kľúčové parkoviská a pozemky v centre Michaloviec súkromným firmám. Ak by tie zostali v mestských rukách dnes by bola situácia s parkovaním o čosi jednoduchšia.

 

Ktoré parkoviská máte na mysli ?

V roku 2010 predali poslanci firme BL Five, s. r. o. za 648-tisíc eur parkovisko na Jaroslawskej ulici známe aj ako Drevená dedina. Nachádza sa hneď pri mestskom úrade. Firma deklarovala , že do roku 2014 tam postaví obchodno-zábavné centrum. Výsledok? Drevená dedina chátra, mesto prišlo o strategický pozemok v centre mesta a peniaze z predaja sa dávno minuli. Je rok 2016 a  žiadne obchodné centrum tam nestojí a súkromná firma si tu pokojne vyberá parkovné. Navyše na tomto súkromnom parkovisku musia platiť aj ľudia, ktorí sú držiteľmi preukazu  ZŤP.  Ďalšie zlé rozhodnutie urobili podľa mňa poslanci a vedenie mesta v roku 2011, keď predali ďalšie dôležité parkovisko, ktoré sa nachádza pred poliklinikou a mestským kultúrnym stredisko. Predali ho súkromnej firme AVP Investment. Vyše 3 600 metrov štvorcových predali poslanci za vyše 700-tisíc eur. Aj táto firma deklarovala, že tu postaví obchodné centrum. Výsledok je rovnaký ako v prípade Drevenej dediny. Michalovčania nemajú žiadne obchodné centrum ani poriadne parkovisk, lebo to, čo je tam teraz nie je parkovisko, ale mesačná krajina plná kráterov a jám. Navyše už to nepatrí mestu.     


Ako to vyzerá so súdnym sporom , ktorý tiež súvisí s parkovaním v meste presnejšie s výstavbou parkovacieho domu ?

Ďalšiu zásadnú chybu urobilo podľa mňa mesto a poslanci , keď v roku 2012 schválili výstavbu parkovacieho domu súkromnej spoločnosti Medipark Košice s.r.o. , ktorej spoločník sídlil v Paname. Parkovací dom mala postaviť firma na mestskom parkovisku, ktoré sa nachádza medzi daňovým a okresným úradom. Žiaden parkovací dom tam doteraz nestojí a mesto Michalovce malo na krku jeden z najväčších súdnych sporov vo svojej histórii. Michalovčania mohli prísť o milióny eur. Hoci primátor na poslednom zastupiteľstve povedal, že mesto spor vyhralo, za právne služby už zaplatilo súkromnej advokátskej kancelárii vyše 200-tisíc eur. Tieto peniaze mohli ísť na opravu chodníkov, ciest,  parkovísk, alebo na výstavbu detských ihrísk na sídliskách.

 

Plánujete zorganizovať nejaké verejné zhromaždenia, alebo protesty  tak ako v Košiciach ?

Nevylučujeme to. Aj preto by sme boli radi, aby ľudia prišli v utorok 25.októbra o 10.00 hod. na rokovanie mestského zastupiteľstva v Michalovciach,  keď sa bude táto petícia prejednávať. Rokovanie sa uskutoční v malej sále Mestského kultúrneho strediska.

Zverejnené: 05.10.2016
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov