MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Klokočovská 5-tka , Pročko a Mikla


V nedeľu 7. augusta bude v Klokočove obrovská oslava. Známa Klokočovská päťka totiž slávi svoje štyridsiate výročie.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Už po štyridsiatykrát sa tak pretekári postavia na štart tohto preteku, ktorý sa postupne stal známym nielen na východe Slovenska, ale aj v celej republike a dokonca aj v zahraničí. Presne na pravé poludnie príde k štartu v detskej kategórii, hlavná kategória príde na rad o 16.00 hod. Jubilejný štyridsiaty ročník odmoderuje Jozef Pročko, vystúpi aj známy spevák Róbert Mikla.

Keďže Klokočovská päťka oslavuje výročie, povedzme si niečo o tomto zaujímavom preteku, ktorý sa pravidelne behá v obci "obklopenej" Zemplínskou Šíravou. Prvýkrát sa Klokočovská päťka bežala v roku 1977. Vtedy sa na štart cezpoľného behu usporiadaného na počesť výročia SNP postavilo päť pretekárov. O vznik pretekov sa zaslúžil hlavne ich riaditeľ Milan Karšňák, ktorý vtedy zastával funkciu riaditeľa tamojšej základnej školy. Klokočovská päťka sa za štyridsať rokov stala známou nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Zúčastnili sa na nej pretekári napríklad aj z USA, bývalej Juhoslávie, Ukrajiny, Českej republiky, Maďarska, Poľska, Nemecka, Lýbie či Kene. 

Trať pretekov vedie cez Klokočov a pokračuje v lesnom prostredí. Je dlhá 2,5 kilometra, spolu s otočkou teda pretekári bežia rovných päť kilometrov. Dosiaľ najviac bežcov sa zúčastnilo 35. ročníka v roku 2011, kde v desiatich kategóriách štartovalo 266 účastníkov, z toho bolo 206 v kategórii dospelých. Najčastejším víťazom je Vladislav Lipovský, ktorý triumfoval šesťkrát, držiteľom traťového rekordu je Lászlo Tóth, ktorý čas 14:32 zabehol v roku 2010.

pb

 

Zverejnené: 06.08.2016
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov