MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Policajti zastavili vodičov, čo ignorovali bielu paličku


Policajti si dnes na cestách v Michalovciach posvietili na vodičov. V spolupráci s Úniou nevidiacich a slabozrakých sledovali, ako vodiči áut reagujú na nevidiacich a slabozrakých , ktorí sa snažia prejsť cez priechod pre chodcov.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Dnes v utorok od pol desiatej dopoludnia do  12.00 hod. sa na ulici A. Markuša  na priechode pre chodcov pri Všeobecnej úverovej banke uskutočnila preventívno –dopravná akcia „Nevidiaci na ceste“. Policajti kontrolovali ako vodiči dodržiavali povinnosti voči chodcom.

 

„Niektorí vodiči sú zhovievaví a niektorí nie. Je to rôzne. Ťažko povedať. Niektorí sú dokonca vulgárny ešte pridajú  a nezastavia vôbec. Paličku drží nevidiaci pri obrubníku a potom ju dá do výšky pása a zakýva ňou. Vodič by mal zastaviť. Potom podľa zvuku vieme, že auto zastaví. Až potom prejde nevidiaci cez križovatku. Keď počujeme brzdy, podľa zvuku. Ale prejsť cez prechod je vždy adrenalín. Istejšie je to pri semaforoch, keď počujete zvuk semaforu.  Niektoré priechody sú v Michalovciach označené dobre.  Dáva sa to postupne do poriadku. Na konci obrubníkov sú vrúbkované zakončenia takže  vieme, že končí chodník a začína cesta. Je to najmä pri nových stavbách, kruhových objazdoch,“ povedal slabozraký 30-ročný Peter.


Dodal, že väčšina nevidiacich, alebo slabozrakých prechádza cez cestu so sprievodom. “Niektorí chodia so psíkom, alebo len s paličkou. Pes je dobrým spoločníkom, lebo pred cestou zastaví a upozorní aj štekotom, že je nejaká prekážka prípade ju obíde, alebo počká.“ Vodiči, ktorí sa včera náhlili a nedali na priechode prednosť  slabozrakým chodcom zastavili o pár metrov ďalej policajti a od únie nevidiacich dostali na výstrahu takýto symbol bielej pastelky.

 

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska základná organizácia Michalovce má 68 členov. Poskytujú služby a rôzne poradenstvo pre zrakovo postihnutých ľudí. Sociálnu rehabilitáciu a sprievod. “Už niekoľko rokov spolupracujeme s úradom práce. Poskytuje nám z radov uchádzačov o zamestnanie aktivačných pracovníkov, ktorí týmto ľuďom pomáhajú . To znamená, že  aktivačný pracovník má prideleného klienta, ktorý  je prakticky nevidiaci, alebo silne slabozraký a sprevádza ho k lekárovi, do lekárne a na úrady, alebo mu prečíta ak mu prídu nejaké úradné korešpondencie. Pomáha aj s upratovaním,“ vysvetlila rehabilitačná inštruktorka Zlata Babuláková zo Základnej organizácie Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Z únie nám prezradili, že najnebezpečnejšie úseky v Michalovciach sú pre slabozrakých a nevidiacich na Hollého ulici pred Ideou, na ulici A . Markuša a Špitálskej ulici. „Sťažovali sa nám pokiaľ nebol kruhový objazd na ulici Saleziánov. Tam to bolo pre nich veľmi nebezpečné, ale teraz je to už lepšie. Svojich členov máme aj čo bývajú v malometrážnych bytoch. Keď prechádzajú tadiaľ. Aj na Hollého ulici, tam boli dosť nepozorní vodiči. Je tam dlhá rovná cesta a vodiči si švihali a nedávali pozor, respektíve nerešpektovali, keď nevidiaci signalizoval palicou, že vstupujú do vozovky,“ vysvetlila rehabilitačná inštruktorka Zlata Babuláková.  Počas dnešnej preventívno-dopravnej akcie bola drvivá väčšina vodičov disciplinovaných a pred priechodmi pre chodcov spomalil, zastavili a chodcom s bielou paličkou dali prednosť.

 

Ilustračné foto: DEM

Zverejnené: 14.09.2011
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov