MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Nehody motorkárov skončili s ťažkými zraneniami


Včera (8.5.) došlo na cestách Košického kraja k dvom dopravným nehodám vodičov motocyklov, pri ktorých došlo k ťažkým zraneniam.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Prvá sa stala dopoludnia na ceste I/19 pri pamätníku na Dargovskom priesmyku v katastri obce Košický Klečenov v okrese Košice okolie, kde vodič (40) z Trebišova riadil motocykel zn. Triumph Daytona v smere od obce Dargov na obec Košický Klečenov. Po prejazde tiahlej ľavotočivej zákruty na vrchole stúpania zišiel k pravému okraju vozovky, pričom dostal šmyk. Následne spadol na bok, v šmyku prešiel cez príjazdovú cestu k parkovisku. Po páde z motorky sa vodič a jeho spolujazdkyňa podľa predbežnej lekárskej správy ťažko zranili. Dychová skúška u vodiča motocykla bola negatívna. Na motocykli vznikla škoda cca 3.000 eur.


K druhej nehode došlo popoludní medzi obcami Dobrá a Biel v okrese Trebišov. Vodič (38) z Kráľovského Chlmca riadil motocykel zn. Suzuki GSX 600 po ceste III/3709, pričom pri prechádzaní ľavotočivou zákrutou pred nadjazdom z doposiaľ nezistených príčin zišiel s motocyklom mimo vozovku na trávnatý pás, kde narazil do zvodidiel a spadol s motocyklom na vozovku. Pri nehode vodič podľa predbežnej lekárskej správy utrpel ťažké zranenia. Na zistenie požitia alkoholu bola vodičovi odobratá krv. Na motocykli vznikla škoda cca 400 eur. Príčina a miera zavinenia oboch dopravných nehôd je predmetom vyšetrovania. V oboch prípadoch polícia začala trestné stíhanie pre prečin ublíženia na zdraví. 


 Motorkárska sezóna už začala, dbajte na bezpečnosť

S pribúdajúcimi stupňami na teplomeroch pribúdajú na cestách ďalší účastníci, motorkári. Počet usmrtených motocyklistov v Košickom kraji je zatiaľ nula, toto číslo sa nemusí zmeniť, ak sa pričinia všetci účastníci. Podľa štatistiky za uplynulý rok 2015 v Košickom kraji z celkového počtu 1728  dopravných nehôd zavinili motocyklisti 46 dopravných nehôd, pričom piati boli pod vplyvom alkoholu. Pri zavinených nehodách motocyklistami  boli usmrtení dvaja motocyklisti, ťažko sa zranilo 18 motocyklistov a ľahké zranenia utrpelo 24 motocyklistov.

Hlavné príčiny nehodovosti motocyklistov

Najčastejšou príčinou, ktorá sa podpísala pod nehody motocyklistov, bolo porušenie povinnosti vodiča. Prekročenie dovolenej rýchlosti jazdy patrí „druhej priečke“ v štatistike príčin dopravných nehôd motocyklistov. Vodiči motocyklov by nemali preceňovať svoje schopnosti a nepodceňovať riziká rýchlej jazdy. V každom prípade je to práve rýchlosť, ktorá u vodičov motoriek rozhoduje o bytí alebo nebytí.

 

Motorky po niekoľkých mesiacoch opäť na cestách

Polícia upozorňuje vodičov motocyklov, že v tomto období sa na cestách môže nachádzať po zime štrk, čo môže byť príčinou dopravnej nehody. Prechádzajte iba na miestach, kde je to bezpečné a ste si istý, že manéver zvládnete.  Vždy treba jazdiť podľa svojich schopností a zručností, prispôsobiť sa stavu cesty, počasiu i ďalším okolnostiam, ktoré možno predvídať.  Motorkári si musia uvedomiť obrovskú zodpovednosť. Pocit voľnosti a eufórie počas jazdy na dvoch kolesách je síce na nezaplatenie, o to bolestivejšie a tragickejšie môžu byť následky pádu.

Po niekoľkých mesiacoch parkovania v garáži je dôležité pred prvou jazdou v novej sezóne skontrolovať technický stav motorky. Najmä mladí, neskúsení vodiči by mali jazdiť mimoriadne opatrne, kým si osvoja potrebné zručnosti a návyky. Hanbou nie je vyskúšať si jazdu na veľkom parkovisku alebo odľahlom mieste. Vodiči motocyklov sú povinní počas jazdy používať na hlave riadne upevnenú ochrannú prilbu určenú pre motocyklistov. Ochranné oblečenie by malo byť samozrejmosťou. Oproti vodičom v autách majú nevýhodu, sú zraniteľnejší, a pri páde im hrozia vážne zranenia či smrť. Netreba zbytočne riskovať, aj pomalšou (predpísanou) jazdou sa dá dostať do plánovaného cieľa. Pred akýmkoľvek manévrom, napríklad predbiehaním, treba byť obzvlášť predvídavý, všímať si, či vás vodič auta registruje vo svojom spätnom zrkadle. Nehovoriac o križovatkách, nie každý vodič auta je tolerantný a uvoľní vám časť svojho pruhu. Vodiči áut si zase musia uvedomiť, že na cestách už treba počítať aj s motorkármi. A tí sa zmestia aj tam, kde autá nie. Azda najdôležitejšie je preto sledovať spätné zrkadlá a situáciu okolo auta. Informovala košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

 

FOTO: POLÍCIA

Zverejnené: 09.05.2016
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov