MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Policajti si dnes posvietia na vodičov aj cyklistov


Dnes popoludní sa policajti na cestách Košického kraja zamerajú aj na nemotorových účastníkov.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Riaditeľ Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach na dnes (12.12.2013) vyhlásil osobitnú kontrolu na celom území Košického kraja s cieľom pozitívne ovplyvniť bezpečnosť a plynulosť na cestách, najmä zabrániť ďalším stratám na ľudských životoch a celkovo znížiť počet dopravných nehôd. Počas kontroly sa policajti dopravnej, poriadkovej i železničnej polície zamerajú najmä na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky jej nemotorovými účastníkmi s osobitným dôrazom na vybavenie bicyklov, používanie ochranných prilieb cyklistami, používanie reflexných prvkov alebo reflexných bezpečnostných odevov za zníženej viditeľnosti cyklistami a chodcami, ako i používanie priechodov pre chodcov, dodržiavanie povinností vodičov voči chodcom a naopak, a to najmä v obciach a na miestach, kde dochádza k častým dopravným nehodám s účasťou chodca alebo cyklistu.

Sústredia sa na vodičov a tých účastníkov cestnej premávky, ktorí porušujú pravidlá cestnej premávky agresívnym a arogantným spôsobom. Pri dohľade nad cestnou premávkou budú policajti pôsobiť aj preventívne na nemotorových účastníkov, hlavne na spôsob, akým sa pohybujú po cestných komunikáciách, prechádzanie cez cestu mimo vyznačených priechodov pre chodcov a používanie cestných komunikácií v miestach, kde nie sú chodníky, najmä za zníženej viditeľnosti, ako aj používanie reflexných prvkov na oblečení.

Na cestách Košického kraja sme za 11 mesiacov tohto roka zaznamenali 1472 dopravných nehôd, pri ktorých prišlo o život 28 osôb, ťažko sa zranilo 177 osôb a ľahké zranenia utrpelo 739 osôb. Z celkového počtu dopravných nehôd zavinili vodiči motorových vozidiel 1289 nehôd, čo predstavuje takmer 88 %. Chodci mali v hodnotenom období účasť na 147 dopravných nehodách, čo predstavuje takmer 10 % z celkového počtu DN. Samotní chodci zavinili 71 dopravných nehôd (t.j. cca 48 % z celkového počtu DN s účasťou chodca). Pri dopravných nehodách s účasťou chodca bolo usmrtených 11 osôb, 53 osôb bolo ťažko zranených a 86 osôb sa ľahko zranilo. Vzhľadom na to, že chodci sú najzraniteľnejšou kategóriou účastníkov cestnej premávky, polícia im bude i v nasledujúcom období venovať maximálnu pozornosť.

V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka došlo k zníženiu celkovému počtu dopravných nehôd (-35), ako aj počtu usmrtených osôb (-3) a ľahko zranených osôb (-20), pričom sa zvýšil počet ťažko zranených o 21 osôb. Alkohol u vinníka dopravnej nehody sme zaznamenali pri 244 dopravných nehodách, pričom z tohto počtu zavinili vodiči motorového vozidla pod vplyvom alkoholu 212 dopravných nehôd a vodiči nemotorového vozidla zavinili 8 nehôd. Chodci pod vplyvom alkoholu zavinili 17 dopravných nehôd. Vzhľadom na vyššie uvedené ukazovatele dopravnej nehodovosti z hľadiska následkov na životoch a zdraví polícia zefektívni dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky. Policajti zamerajú výkon služby na príčiny vzniku dopravných nehôd (najmä porušenie povinností vodiča, nedovolená rýchlosť jazdy, nesprávne otáčanie a cúvanie), na dodržiavanie povinností vodičov, dodržiavanie najvyššej dovolenej rýchlosti a dodržiavanie zákazu požitia alkoholických nápojov pred a počas jazdy. V súvislosti so zimným obdobím budú kontrolovať stav zjazdnosti ciest a technický stav motorových vozidiel.

Chodci a cyklisti, buďte viditeľní!

Rada chodcom a cyklistom v tomto období znie myslieť na to, že sa skôr stmieva a stávajú sa na cestách neviditeľnými, preto sa nehanbiť a používať reflexné prvky. Tmavé oblečenie za zníženej viditeľnosti robí z chodca „neviditeľného.“ Ohrozuje tak nie len seba, ale aj ostatných. Následkom toho vodič chodca nezbadá vôbec alebo neskoro. Reflexné prvky toto riziko znižujú. Neznamená to však, že s reflexnými prvkami sa môžete na ceste správať nezodpovedne. Treba sa s vodičmi vzájomne rešpektovať. Na ceste platí aj pre cyklistov viditeľnosť. Reflexné a ochranné prvky sú povinnou výbavou každého cyklistu. Zvýšenou opatrnosťou sa môžete vyhnúť tomu, že ďalšou obeťou dopravnej nehody budete práve vy. Aj v tomto období je každý účastník premávky podľa zákona povinný dodržiavať pravidlá cestnej premávky. Správať sa disciplinovane a ohľaduplne tak, aby neohrozil jej bezpečnosť a plynulosť. Pritom je povinný prispôsobiť svoje správanie najmä stavebnému, dopravno-technickému stavu cesty, situácii v cestnej premávke, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam, aby neohrozil na živote a zdraví seba a ostatných, a nespôsobil sebe a ostatným škody na majetku. Samozrejme alkohol za volant nepatrí. V zimnom období je vhodné pneumatiky prezuť na zimné. Nesmie sa zanedbať, pretože sa významnou mierou podieľa na bezpečnosti jazdy. Okrem zvýšenej bezpečnosti je to aj poistka proti pokute, ak náhle nasneží alebo vznikne poľadovica. Informovala košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Ilustračné foto: TOM

Zverejnené: 12.12.2013
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov