MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Colníci sa školia v odhaľovaní pašovania nukleárnych a rádioaktívnych materiálov


Colníci z celého Slovenska sa v Michalovciach a vo Vyšnom Nemeckom tento týždeň školia ako s pomocou nových technických zariadení odhaľovať rádioaktívny a nukleárny materiál.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Workshop je súčasťou programu Exportných kontrol - Bezpečnosti hraníc a zákazu šírenia zbraní hromadného ničenia Ministerstva zahraničia USA a realizuje sa v spolupráci Veľvyslanectva USA na Slovensku a finančnej správy.

Školiteľmi sú americkí colníci z praxe, ktorí dnes pôsobia na Ministerstve zahraničných vecí USA ako poradcovia. 20 colníkov má v rámci školení k dispozícii nové technické zariadenia, ktoré poskytla americká strana. Dnes je na programe praktická časť priamo na colnom hraničnom priechode Vyšné Nemecké. Školenie a výcvik colníkov nemá vplyv na vybavenie cestujúcich ani nákladnej dopravy, nakoľko colníci sú zapojení do praktického výkonu kontrol vozidiel, ktoré týmto môžu len urýchliť. Ide o dlhodobú spoluprácu bývalej colnej správy, dnes finančnej správy s Ministerstvom zahraničných vecí USA, ktorá prebieha od roku 2000, pričom od roku 2007 je Slovensko zaradené v rámci programu už ako rozvinutá krajina, kde sa zabezpečujú školenia aj pri nasadení nových technických zariadení, tak ako je tomu aj dnes.

V rámci kontrol na odhaľovanie rádioaktívneho a nukleárneho materiálu využívajú colníci:

- stacionárne detektory radiácie Raven,

- ručné meracie prístroje na meranie radiácie Identifier,

- stacionárne inšpekčné skenovacie systémy,

- mobilné skenovacie systémy a zariadenia,

- fonendoskopy,

- sondážne tyče a ďalšie ručné prístroje na dôkladné fyzické kontroly vozidiel, kontajnerov a tovaru. Informovala a hovorkyňa Colného úradu Michalovce Klára Baloghová.

FOTO: COLNÁ SPRÁVA

Zverejnené: 15.11.2013
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov