MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


Michalovčania okúzlili Číňanov tancom a spevom


Čína – krajina od Slovenska vzdialená viac ako 8 400 km bola počas dvanástich dní prechodným domovom, ktoré spoznávalo 32 členov FS Zemplín z Michaloviec.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



 Na počiatku bola myšlienka navštíviť krajinu, ktorú súbor ešte nepoznal a kde si ešte jeho členovia  nezatancovali, nezahrali, nezaspievali a nereprezentovali náš folklór.  Samozrejme, takých krajín vo svete je pre FS Zemplín ešte veľa,  ale aj tak, pri bilancii 30 krajín za 55 rokov existencie súboru to až také zlé nie je.

 Ponuku zúčastniť sa 15. ročníka West Lake International Expo v meste Hangznou  súbor s radosťou  prijal a prípravy všetkého charakteru od vybavovania víz, zháňania finančných prostriedkov či organizácie a tréningov sa začali. V stredu 9. októbra autobus ráno vyrazil z Michaloviec do Viedne a s prestupom cez exotický Dubai sdorazil do Šhangaia.  Pre niektorých členov to bola prvá cesta lietadlom a tak bola o to väčšia radosť aj na cestu späť. Príchod FS Zemplín očakávali  sprievodcovia na letisku a prvú noc súbor strávili v hoteli v Šanghaji. 11. októbra tento umelecký kolektív  na obed privítalo mesto Hanghzou - hlavné a najväčšie mesto provincie Yheijang, ktoré má samotné  2,5 milióna obyvateľov.  Slovákov pohostili po ubytovaní v krásnom hoteli tradičnými čínskymi jedlami, ktorým súbor postupne prichádzal na chuť a po pár dňoch sa v jedení s paličkami stali  majstrami. Hneď na prvých vystúpeniach sa FS Zemplín tešil stretnutiu  s diplomatmi z Generálneho konzulátu SR v Šanhgaji – p. Judiakovou  a  p. Štrbom,  ktorí nás boli podporiť na našich vystúpeniach a s ktorými sme vnikali do tajov Čínskej kultúry.

Počas celého festivalu súbor absolvoval 10 vystúpení  spolu so súbormi s Južnej Afriky a skupinami z Ameriky, Ruska a ostatných domácich súborov. Vystupoval na 5 rôznych pódiách v rámci festivalu a výstavy Expo a ďalších podujatiach -Qianjiang CBD,  Zhejiamg world trade center či v Hodvábnom meste – Silk town of China za účasti väčšieho či menšieho publika.

 

Nielen z vystúpení  žije človek, však? Krásy Hangzhou organizátori priblížili výletom loďou po známom jazere West Lake, nákupmi v tradičných uličkách, či možnosťou vidieť tretiu najlepšej šou na svete vo Songcheng, ktorá všetkým vyrazila dych svojou technickou a interpretačnou dokonalosťou.

Ku koncu pobytu sa FS Zemplín presunul do mesta Tonglu a nakoniec na Qiandao Lake, kde  mal tú česť ukončiť prezentovanie v Číne ako posledný účinkujúci  počas veľkolepého krásneho záverečného ceremoniálu. Aké by to bolo byť v oblasti tisícich ostrovov a nevidieť ich?  V posledný deň  súbor zažil krásny výlet loďou na Thousand island lake town s prehliadkou ostrovov, ktoré dýchali krásnou minulosťou. Iný kraj – iný mrav...to platí pre Čínu dvojnásobne! Hlavne ohľadom hygieny na toaletách, fajčenia v hoteloch či šialenej  premávky na cestách. Nezabudnuteľné sú pre každého  vystúpenia prevažne na červených kobercoch, či neskutočné množstvo fotoaparátov, ktoré sa objavili všade tam, kde sa ukázal FS Zemplín.  A čo sa členovia ešte naučili a zažívali počas uplynulých dní v Číne? Neopísateľné chvíle radosti a nezabudnuteľných zážitkov z toho, že môžeme stáť v ďalekom svete na javisku s červeným kobercom a za neprestajného zvuku  fotoaparátov reprezentovať a ukázať aj tomuto kútu sveta krásy Slovenska prostredníctvom folklóru.  Aký má zmysel prezentácia folklóru za hranicami Slovenska? Myslíme že veľkú, nakoľko sme sa žiaľ, stretli aj s otázkou: „ V ktorej časti Ruska sa nachádza Slovensko?“  Následne sme strávili niekoľko minút denne vysvetľujúc obyvateľom Ázie, kde malá krajina -  Slovensko vlastne leží a ako to že tu máme také pekné ženy a chlapov, a samozrejme ešte krajší folklór – konštatuje Ing. Katarína Sabová, organizačná vedúca FS Zemplín.

Za možnosť vidieť ďalší kus sveta pre nás doteraz nepoznaného ďakujeme Ministerstvu kultúry SR, mestu Michalovce a sponzorom, ktorí nás finančne podporili v tejto zahraničnej prezentácii a veríme, že budeme mať ešte veľa možností hrdiť sa našim kultúrnym bohatstvom nielen doma ale aj v zahraničí.

Organizačná vedúca FS Zemplín Katarína Sabová

 

FOTO: ARCHÍV FS ZEMPLIN

Zverejnené: 05.11.2013
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov