MICHALOVSKÉ SPRÁVY- VAŠE INTERNETOVÉ NOVINY
, meniny má , zajtra
lupa
domov


V Michalovciach majú špičkové zariadenie na liečbu rakoviny


V utorok bol v michalovskej nemocnici slávnostne odovzdaný do prevádzky nový lineárny urýchľovač. Investícia za viac ako 1,25 milióna eur pomôže onkologickým pacientom.

FOTO

Pripoj sa k nám na FaceBooku a buď vždy v obraze!



Akcionár michalovskej nemocnice plní svoje sľuby o modernizácii a skvalitňovaní poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Ani nie po roku od zrekonštruovania priestorov ambulantnej chemoterapie pribudol na oddelenie onkologickej rádioterapie nový lineárny urýchľovač. Michalovská nemocnica sa tak zaradila medzi tri najkvalitnejšie pracoviská radiačnej onkológie a tak pacienti zo zemplínskeho regiónu nemusia cestovať za liečbou do vzdialených zdravotníckych zariadení.


„Tento prístroj umožňuje ožarovať zhubné nádory s vysokou presnosťou a tým zabrániť neželaným účinkom na zdravé tkanivá,“ hovorí primárka oddelenia onkológie a rádioterapie MUDr. Gabriela Hermanová.

 

Radiačná onkológia je po chirurgickej liečbe najefektívnejšou  a preto lineárny urýchľovač skvalitní liečbu onkologických ochorení a vzhľadom na kratší terapeutický proces jedného ožarovacieho cyklu umožní pomôcť väčšiemu počtu pacientov. Táto investícia v hodnote viac ako 1,25 mil. eur spolu s oddelením onkológie , rádioterapie a ambulantnej chemoterapie budú tvoriť základ pripravovaného kompetenčného onkologického centra, ktoré má ambíciu poskytovať dostupnú nadštandardnú zdravotnú starostlivosť.

 

Región Zemplína je z medicínskeho hľadiska dlhodobo charakteristický vysokým výskytom zhubných nádorov s prevažujúcim podielom pokročilejších štádií choroby, starnutím populácie i vysokou enviromentálnou zaťaženosťou, čo dáva reálny predpoklad stáleho nárastu incidencie zhubných nádorov v  regióne Zemplína. Dynamika incidencie zhubných nádorov v okrese Michalovce má stúpajúci charakter, kým v roku 2006 to bolo 645 osôb, v roku 2009 to bolo už 720 osôb. Podobná stúpajúca dynamika je aj v ostatných okresoch Zemplína. Medzi najčastejšie nádorové ochorenia liečené rádioterapiou sú u žien zhubné nádory prsníkov, krčka a tela maternice, u mužov zhubné nádory pľúc, ORL oblasti, prostaty, u oboch pohlaví zhubné nádory tráviaceho traktu, predovšetkým konečníka.

 

Radiačná onkológia je po chirurgickej liečbe najefektívnejšou  a  jednoznačne najlacnejšou liečebnou modalitou. Podľa publikovaných údajov EÚ sa dnes podarí vyliečiť cca  50% pacientov so zhubnými nádormi, z toho chirurgickými postupmi asi 25%, rádioterapiou asi 18% a asi 5% cytostatickou liečbou. Takmer 75% pacientov potrebuje v priebehu svojej choroby liečbu žiarením. Vo východoslovenských samosprávnych krajoch Košice a Prešov je rádioterapia zabezpečovaná len tromi pracoviskami radiačnej onkológie: Východoslovenský onkologický ústav v Košiciach, Fakultná Nemocnica v Prešove a Nemocnica s poliklinikou v Michalovciach. Informovala Zuzana Gajdošiková, Development, marketing & PR manager spoločnosti Svet zdravia a.s.

Samospráva - V Michalovciach majú špičkové zariadenie na liečbu rakoviny - 1.JPG Samospráva - V Michalovciach majú špičkové zariadenie na liečbu rakoviny - 10.JPG Samospráva - V Michalovciach majú špičkové zariadenie na liečbu rakoviny - 11.JPG Samospráva - V Michalovciach majú špičkové zariadenie na liečbu rakoviny - 12.JPG Samospráva - V Michalovciach majú špičkové zariadenie na liečbu rakoviny - 13.JPG Samospráva - V Michalovciach majú špičkové zariadenie na liečbu rakoviny - 14.JPG Samospráva - V Michalovciach majú špičkové zariadenie na liečbu rakoviny - 15.JPG Samospráva - V Michalovciach majú špičkové zariadenie na liečbu rakoviny - 16.JPG Samospráva - V Michalovciach majú špičkové zariadenie na liečbu rakoviny - 17.JPG Samospráva - V Michalovciach majú špičkové zariadenie na liečbu rakoviny - 2.JPG Samospráva - V Michalovciach majú špičkové zariadenie na liečbu rakoviny - 3.JPG Samospráva - V Michalovciach majú špičkové zariadenie na liečbu rakoviny - 4.JPG Samospráva - V Michalovciach majú špičkové zariadenie na liečbu rakoviny - 5.JPG Samospráva - V Michalovciach majú špičkové zariadenie na liečbu rakoviny - 6.JPG Samospráva - V Michalovciach majú špičkové zariadenie na liečbu rakoviny - 7.JPG Samospráva - V Michalovciach majú špičkové zariadenie na liečbu rakoviny - 8.JPG Samospráva - V Michalovciach majú špičkové zariadenie na liečbu rakoviny - 9.JPG
Zverejnené: 02.07.2013
Zaujal Vás članok? Neváhajte a dajte mu svoj hlas. :



Bazár autodielov